Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Temerară

Din deşerturile Saharei, pe culmile Everestului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce, la începutul acestui an, se cocea într-o cursă care a avut loc în deşerturile din Sahara, suceveanca Letiţia Exner a schimbat registrul şi a participat la o expediţie în Everest. A fost o experienţă unică pe care spune că nu o va uita niciodată şi pe care ar fi dispusă să o repete oricând.

Întreaga aventură a durat mai bine de două săptămâni, iar norocul a fost de partea celor aproape 100 de temerari veniţi din toate colţurile lumii pentru a participa la această acţiune. Primul impact s-a produs odată cu aterizarea în Katmandu, capitala Nepalului, şi locul de unde pleacă, de obicei, cei care vor să escaladeze Everestul. De aici a plecat la Lukla, practic punctul de plecare în expediţie.

A urmat partea mai grea, dar şi cea mai frumoasă. De la cei 2.880 de metri altitudine, din Lukla, traseul a durat zece zile şi s-a finalizat la 5.364 metri, la Everest Base Camp.

„Din punct de vedere al vremii am fost norocoşi. Nu am avut de înfruntat temperaturi foarte scăzute, nici măcar la peste 5.000 de metri altitudine. Au fost câteva porţiuni mai dificile, atât la urcare, cât şi la coborâre, în care a existat pericolul unor accidente din cauza terenului, dar în final totul s-a terminat cu bine”, a mărturisit Letiţia Exner.

 

Apa potabilă, o problemă serioasă pe Everest

Totuşi, drumul nu a fost doar „lapte şi miere”. Cea mai mare problemă cu care Letiţia Exner şi Andrei Roşu, celălalt român care a participat la această expediţie, s-au confruntat a fost lipsa apei potabile.

„Din cauza sărurilor, apa de izvor din Everest nu se poate consuma. Aşa se face că am băut doar apă fiartă şi filtrată de şerpaşii care ne-au însoţit. Pe traseu, din satele întâlnite în drum, am cumpărat apă, dar preţurile erau piperate. De exemplu, o sticlă de jumătate de litru de apă costa peste trei dolari”, a povestit Letiţia Exner.

La fel de scumpă s-a dovedit şi ciocolata, un produs obligatoriu pentru cei care fac efort. Pe lângă preţul de 2,5-3 euro, ciocolata mai avea şi un alt inconvenient: era expirată. „La cât de foame şi de poftă îmi era, pot spune că am mâncat cea mai bună ciocolată”, a spus suceveanca.

Aceasta s-a declarat impresionată de localnici, care, deşi sunt săraci, s-au dovedit extrem de veseli şi primitori.

 

Şi în Sahara a avut probleme cu apa

Absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, Letiţia Exner a participat la începutul anului şi la un maraton în Sahara. Deşi poate părea curios, între cursa printre dunele de nisip şi expediţia din Everest există şi un punct comun: lipsa apei potabile. Dacă în munţi a plătit scump pentru o sticlă de apă, în Sahara a fost nevoită să se descurce cu o raţie de 4 litri pe zi.

Dacă în Sahara cheltuielile au fost în jurul sumei de 1.000 de euro, expediţia din Everest a fost mult mai scumpă. „Am cheltuit în jur de 4.000 de euro, dar merită fiecare eurocent”, a concluzionat suceveanca.

 

Un maraton la Cercul Polar, următorul proiect

Următorul proiect pe care Letiţia Maria Exner îl are în vizor este tot unul „alb”. Mai exact, în luna octombrie, aceasta intenţionează să participe la un maraton în Groenlanda, intitulat sugestiv „Cercul Polar”. Va fi o expediţie destul de grea, mai ales că se va derula la temperaturi de sub -15 grade Celsius, dar acest aspect nu are darul s-o descurajeze pe Letiţia Exner.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din deşerturile Saharei, pe culmile Everestului.
 Vizualizări articol: 2167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Din deşerturile Saharei, pe culmile Everestului5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai sa fie trimis de
(24 iun 2011, 13:22:39
"Şi în Sahara a avut probleme cu apa!"

Ai sa mor iolaughing)) Informatia asta m-a lasat cu gura cascata ! Ce inteleg eu din articol? Pai ca-i vorba despre o fata care a mancat ciocolata expirata pe Everest si nu avea apa in Sahara. Adica voi faceti articole unde povestiti excursiile unei tipe ?

Personal nu vad nimic exceptional in ce a facut ea. nu a escaladat Everestul, nu a traversat Sahara, nu a luat nici un premiu sau o diploma pt nimic. Pana si cele mai plictisitoare zile din viata mea sunt mai riscante decat ce-mi povestiti voi aicilaughing) Succes domnisoarei si astept cu nerabdare sa aflu cum a rezistat la temperaturile de -15 grade ale Groenlandei cand la Suceava in Ianuarie sunt si -30laughing))
1.1  RE: Mai sa fie trimis de
(24 iun 2011, 14:38:56
Vezi?, daca downloada de pe filelist episoadele cu Bear Grylls si le viziona, stia cum sa faca cu apa plina de saruribig grin Sau cum sa bei pisu din piele de sarpe in Sahara.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei