Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Precizări

Sorin Popescu: Exproprierile pentru şoseaua de centură a Sucevei nu reprezintă o naţionalizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a declarat, în cursul zilei de ieri, că ultimele exproprieri de terenuri pentru construcţia şoselei de centură nu reprezintă o naţionalizare. Popescu a precizat că, deşi noile prevederi legale cu privire la exproprieri stabilesc sume mai mici de bani, în funcţie de grilele notarilor, persoanele care vor da terenuri pentru şoseaua de centură au şanse să primească mai mulţi bani pentru suprafeţele pe care le cedează.

Prefectul de Suceava a precizat că cetăţenii din Şcheia şi din celelalte localităţi care vor fi expropriaţi nu sunt informaţi îndeajuns cu privire la conţinutul noilor prevederi legale, motiv pentru care au apărut unele nemulţumiri.

„Referitor la necesitatea investiţiei, nu prea am avut păreri contrare. Au existat păreri contrare la modul în care se face exproprierea. În anul 2010 a apărut Legea 255 care a modificat Legea 198/2004 şi a separat lucrurile. A separat exproprierea în fapt, pentru traseu, de partea financiară. Expresiile gen naţionalizare nu îşi au locul. Spun acest lucru deoarece în Legea nr. 255 şi în normele de aplicare se spune foarte clar cum se face exproprierea. Din discuţiile pe care le-am avut cu cetăţenii din comuna Şcheia, la căminul cultural din Sf. Ilie sau pe teren, am constatat că oamenii nu ştiu legea exact în spiritul ei. Normele de aplicare ale Legii 255 practic sunt identice cu cele ale Legii 198/2004. Singura deosebire este că parte financiară se discută după exproprierea în fapt. Acest lucru se face după ce apare Hotărârea de Guvern şi expropriatorul, în cazul de faţă Ministerul Transporturilor, dă deciziile şi hotărârile de expropriere, iar oamenii primesc nişte sume prealabile”, a declarat Sorin Popescu.

 

Prefectul se va ocupa personal de cererile expropriaţilor

El a arătat în continuare că după aceste etape, Ministerul Transporturilor numeşte o comisie formată din primarul localităţii, un reprezentant al Prefecturii, unul de la Oficiul de Cadastru şi doi jurişti de la Compania de Drumuri Naţionale. Sorin Popescu a arătat că pentru comuna Şcheia, reprezentantul Prefecturii va fi chiar el. Prefectul a precizat că această comisie va avea discuţii cu fiecare persoană care va fi expropriată. El a mai explicat că din acest moment expropriaţii au la dispoziţie trei posibilităţi.

„Oamenii pot să nu se prezinte la comisie sau să se prezinte şi să fie de acord cu suma prealabilă trecută în Hotărârea de Guvern, şi se încheie un proces verbal în acest sens. A treia variantă este să se prezinte la comisie şi să nu fie de acord cu suma prevăzută, cum am constatat că este părerea majorităţii oamenilor. În acest caz comisia are obligaţia de a întocmit un proces verbal cu cetăţeanul care consemnează faptul că nu este de acord cu suma dată pentru expropriere. Comisia are obligaţia să trimită acest proces verbal la Tribunalul Suceava”, a declarat Sorin Popescu.

El a adăugat că tribunalul va numi o comisie de expertiză formată dintr-un expert ANEVAR, un reprezentant de la Ministerul Transporturilor şi un reprezentant al cetăţenilor. În cele din urmă, membrii comisiei vor fi cei care stabilesc suma finală pentru despăgubirile celor care cedează terenuri pentru şoseaua de centură, după ce tribunalul va da o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

„Din discuţii am constat că oamenii nu ştiu acest lucru. Spuneau că trebuie să-şi caute avocat. Nu este adevărat. Comisia este cea care îşi face treaba”, a subliniat prefectul de Suceava.

El a mai spus că această şosea de centură este o investiţie importantă atât pentru Suceava, cât şi pentru locuitorii comunei Şcheia. Prefectul a declarat că investiţia se ridică la suma de 361 de milioane de lei, până în prezent fiind realizate 40% din lucrări. El a arătat că pentru construcţia şoselei este necesară exproprierea a 614.171 mp de teren, din care până în prezent a fost expropriată suprafaţa de 237.556 mp.

 

Prefectul anunţă verificări la modul în care s-au făcut unele împroprietăriri

Pe de altă parte, prefectul a mai anunţat că a decis începerea unor verificări în comuna Şcheia cu privire la modul în care au fost efectuate unele schimburi între terenuri agricole şi cele de pe păşunea comunală.

„Este adevărat că în Şcheia aplicarea Legii 18/1991 s-a făcut mai mult sau mai puţin legal. În anii 1998 – 2002, în comuna Şcheia au fost efectuate mai multe schimburi de teren, schimburi între cetăţenii care aveau teren agricole şi Consiliul Local, care le-a dat la schimb teren din păşunea comunală. Ce am constatat până în prezent este faptul că după ce s-au efectuat aceste schimburi, nu s-a făcut o evidenţiere foarte clară pe total comună a suprafeţelor de islaz”, a declarat Popescu.

Mai mult, el a arătat că pe suprafeţele de păşune nu puteau fi puse în posesie persoane fizice. Prefectul a subliniat că va verifica fiecare suprafaţă de teren care va fi expropriată pentru şoseaua de centură, pentru a vedea modul în care au fost dobândite.

„Voi începe să verific fiecare poziţie din materialul care a stat la baza întocmirii Hotărârii de Guvern pentru aceste exproprieri, pentru a vedea cum s-a intrat în posesie. De asemenea, verificăm şi suprafaţa islazului comunei Şcheia, să vedem dacă punerile în posesie s-au făcut pe lege sau nu.  Potrivit legii, sunt garantul respectării legii în judeţul Suceava şi vă asigur că îmi voi face treaba exact pe lege. Dacă se constată ilegalităţi voi demara proceduri în justiţie de anulare a titlurilor de proprietate cu toate consecinţele legale”, a declarat Sorin Popescu.

El a făcut un apel la locuitorii din Şcheia să înţeleagă importanţa construcţiei şoselei de centură a Sucevei.

„Cetăţenii care au dobândit în mod legal terenul sau l-au moştenit nu vor avea nici o problemă. Fac tot ce îmi stă în putinţă ca într-un timp cât mai scurt posibil să rezolvăm şi partea financiară. A bloca lucrările şi a scoate constructorul nu este o soluţie. Şi fac un apel la cetăţeni să înţeleagă, să citească legea, să consulte şi alţi jurişti şi să lucrăm cu toţii pentru a finaliza această investiţie”, a încheiat prefectul de Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sorin Popescu: Exproprierile pentru şoseaua de centură a Sucevei nu reprezintă o naţionalizare.
 Vizualizări articol: 1323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sorin Popescu: Exproprierile pentru şoseaua de centură a Sucevei nu reprezintă o naţionalizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei