Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ două milioane de români consumă alcool în exces

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, faţă de aproape 15 litri în UE, iar la nivel naţional sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces, arată Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) va deschide marţi, 28 iunie, primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alcool din Bucureşti, informează organizaţia, într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi document, ALIAT prezintă date privind consumul de alcool.

Astfel, românii reprezintă una dintre naţiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. "La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. În România, sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces", a precizat sursa citată.

De asemenea, potrivit ALIAT, până la 20 la sută dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie, fără diferenţe semnificative între specialităţi, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenţă medicală".

"România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt în Irlanda, 44 la sută, urmând România cu 39 la sută, Germania şi Austria cu 36 la sută). Binge drinking-ul este o formă episodică de consum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă). De asemenea, se asociază cu sexul neplanificat, neprotejat şi cu risc ridicat de sarcini nedorite şi infecţii cu HIV", arată comunicatul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.

ALIAT prezintă şi repercusiunile consumului abuziv de alcool.

"Consumul abuziv de alcool se asociază cu: 40 la sută din crime şi unul din şase cazuri de suicid; 40 la sută din cazurile de înec; până la 70 la sută din cazurile de violenţă în familie; 25 la sută dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri (15 - 29 de ani); până la 60 la sută din cazurile de viol; 30 la sută din accidentele fatale prin cădere; 46 la sută din arsurile accidentale, cu consecinţe fatale, cât şi 25 la sută din accidentele petrecute la locul de muncă. Dintre persoanele care ocupă funcţii manageriale, 28 la sută consumă alcool peste limita admisă. Limita legală a concentraţiei de alcool în sânge, permisă de codul rutier, nu este ştiută de 76 la sută dintre români", se arată în comunicatul ALIAT.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ două milioane de români consumă alcool în exces.
 Vizualizări articol: 402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproximativ două milioane de români consumă alcool în exces5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   . trimis de
(24 iun 2011, 11:06:42
iarba merge cu bere . berea merge cu vin
1.1  RE: . trimis de
(24 iun 2011, 14:23:34
Cred ca am sa pun in rama comentariul tau laughing
2.   Fruntaşi trimis de
(24 iun 2011, 11:21:58
Aproximativ două milioane de români consumă alcool în exces... în frunte cu preşedintele lor.big grin
3.   Pai.. trimis de
(24 iun 2011, 11:30:31
,, nu ne pune apa-n vin ca ne otravim,toarna,frate,numa sec,pune-l plin,plin,plin....,,
4.   SONDAJE DE DOI BANI ... trimis de
(24 iun 2011, 13:07:53
UNELE SONDAJE ZIC CĂ RUSI SI NEAMUL LOR SLAV AR FI CEI MAI MARI CONSUMATORI DE ALCOOL TARE , ALŢII SPUN CĂ ŢARILE NORDICE . AR FI PE PRIMUL LOC ..DAR CÂND AUZI CĂ ŞI ROMÂNII +PARCĂ -TE DUCE GÂNDUL LA SONDAJE FĂCUTE AIUREA...LA CE SALARII AU ROMÂNII , NICI NU AR PUTEA SĂ CONSUME VODCILE SPECIALE SI RAFINATE PE CARE LE BEAU NORDICII SAU TARIILE PE CARE LE BEU NEAMUL SLAVILOR...Alianta care a facut sondajul cred ca afost beata ...e parerea mea...
4.1  RE: SONDAJE DE DOI BANI ... trimis de
(24 iun 2011, 13:58:42
Nu cred ca aici e vorba de vodci speciale ci de traditionalul "adio mama" la 1 leu suta. Sunt aproape sigur ca acest sondaj este gresit in sensul ca romanii consuma o cantitate de alcool mult mai mare decat scrie aici. Mergeti in orice zona din Romania si o sa va convingeti, mai ales in mediul rural oamenii beau de sting. Incep ziua cu bautura si o termina la fel. Majoritatea!
5.   Comentariu trimis de
(25 iun 2011, 12:16:49
ce "vodci speciale si rafinate" si "adio-mama"?! de ALCOOL SANITAR n-ati auzit?! asta e acum bautura traditionala!happy / din cate stiam eu, cei mai mari betivi sint rusii, urmati de noi si apoi de polonezibig grin

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei