Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Clasificarea universităţilor, realizată cu experţi ai AUE, clasările nereale ar putea fi sancţionate

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.

"Universităţile se clasifică în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MECTS, Cătălin Baba.

Odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizarea domeniilor de studii, numai că aceasta din urmă ar putea dura până în 2014.

În 31 mai, o echipă de experţi ai EUA va aveni la Bucureşti pentru clasificarea universităţilor, experţii urmând să evalueze datele transmise de către unităţile de învăţământ superior. În cazul în care o instituţie de învăţământ s-a clasat, intenţionat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată, conform legii educaţiei pentru declaraţii false şi inducerea în eroare a publicului, a mai spus secretarul de stat pentru învăţământ superior .

 

Clasificarea universităţilor, după autoevaluare şi evaluare

"Metodologia de evaluare porneşte de la principiul autonomiei universitare, fiecare instituţie asumându-şi o anumită misiune care o plasează într-una dintre categoriile anunţate. În final, clasificarea universităţilor este rezultatul unui proces de autoevaluare şi evaluare. Decizia privind clasificarea unei universităţi într-o categorie anumită este rezultatul exclusiv al evaluării externe şi comparative. În consecinţă, organizarea programelor de studii, finanţarea din fonduri publice şi tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente în mod exclusiv de poziţionarea universității într-o categorie sau alta", a explicat secretarul de stat.

Acesta a spus însă că procesul de evaluare cu scopul clasificării universităţilor nu reprezintă în nici un fel un proces de ierarhizare a instituţiilor de învăţământ superior din România.

Obiectivul asumat este ca, prin intermediul său, universităţile să aibă posibilitatea de a-şi identifica mai bine poziţia în cadrul mediului universitar, social – economic sau cultural şi de a-şi concentra mai bine resursele pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea asumată şi pentru a răspunde nevoilor reale ale beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai educaţiei şi formării profesionale, a precizat Cătălin Baba.

Autoevaluarea instituţională constă în asumarea unei misiuni instituţionale specifice, co-extensive a celor trei categorii menţionate : centrare pe educaţie, centrare pe educaţie şi cercetare ştiinţifică sau pe educaţie şi creaţie artistică, centrare pe cercetare ştiinţifică intensivă şi educaţie.

Consorţiul de evaluare format din ARACIS (incluzând reprezentanţi ai studenţilor), CNCS, CNATDCU şi EUA un organism internaţional cu competenţe în domeniul clasificării instituţiilor de învăţământ superior.

Consorţiul de evaluare va verifica, aleator, veridicitatea datelor declarate în această fază, în minimum 20% din programele de studii ale unei universităţi. Această activitate de validare va fi realizată de către experţi desemnaţi de ARACIS, CNCS şi CNATDCU.

 

Clasificarea universităţilor ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie

Evaluarea domeniilor de studii universitare cu scopul ierarhizării se realizează în funcţie de domeniul, pe baza rezultatelor efective asociate cu patru criterii de evaluare, respectiv predare şi învăţare, cercetare ştiinţifică, relaţiile universităţii cu mediul extern şi capacitate instituţională.

Fiecărui criteriu de evaluare îi este asociat un set de standarde de referinţă, iar fiecărui standard îi este asociat un set de indicatori de colectare de date primare (variabile).

Clasificarea universităţilor ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie.

EUA a fost implicată direct în punerea în aplicare a Legii Educaţiei Naţionale.

"Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) este bucuroasă să anunţe că va lucra împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi universităţile din România pentru a sprijini reforma majoră realizată prin noua lege a educaţiei, care a intrat în vigoare luna trecută'', anunţa instituţia la sfârşitul lunii martie într-un comunicat de presă.

România are un sistem al învăţământului superior care cuprinde 54 universităţi publice şi aproximativ 40 de universităţi private. Noua lege, care prevede o reformă a întregului sector al învăţământului superior va diversifica sistemul, grupând universităţile (publice şi private) în trei tipuri de instituţii: de cercetare intensivă şi educaţie, de cercetare şi educaţie şi preponderent de educaţie. Lansarea procesului de evaluare a fost anunţat în 25 martie, la un eveniment la care au participat EUA, Daniel P. Funeriu, ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului din România şi rectorii celor mai importante universităţi din România.

Noua lege a educaţiei din România prevede ca aceste reforme şi, în particular, clasificarea universităţilor să fie realizată de un organism extern. La cererea ministrului din România, EUA a acceptat să fie acel organism extern de evaluare. Într-o primă fază, EUA a stabilit un grup de înalţi experţi internaţionali pentru a sprijini acest efort de reformă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clasificarea universităţilor, realizată cu experţi ai AUE, clasările nereale ar putea fi sancţionate.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clasificarea universităţilor, realizată cu experţi ai AUE, clasările nereale ar putea fi sancţionate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei