Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2011 - Anul XVI, nr. 115 (4713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS propune ajustări ale normelor contractului cadru privind medicina primară, doctorii vor mai mult

Ministerul Sănătăţii propune unele ajustări ale normelor contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale primare şi plăteşte diferenţiat mai multe servicii, însă doctorii cer schimbări majore în acest act, mai ales desfiinţarea bugetului pentru medicamente.

"Am propus medicilor de familie câteva modificări ale normelor contractului cadru. Am vrea să compensăm pierderea care s-ar înregistra la capitaţie, prin modificarea procentelor alocate la capitaţie şi servicii de la 70 cu 30, la 50 cu 50, prin revenirea la modalităţile care existau înainte prin ajustarea graduală a punctelor de capitaţie la listele mai mari de pacienţi, iar la servicii vrem să plătim diferenţiat", a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX Paul Şerban, consilier al ministrului Sănătăţii şi medic de familie în mediul rural, în judeţul Botoşani.

El a precizat că vor fi plătite diferenţiat imunizările, consultaţiile gravidelor şi lăuzelor, epicrizele de etapă la sugari, anumite manevre şi proceduri de mică chirurgie, mai ales în mediul rural, afecţiunile acute şi cele cronice.

 

Noutăţi şi propuneri de la minister

"Ca noutate, s-a introdus, datorită intrării în vigoare a legii autismului, epicriza de etapă la 18 luni, 24 de luni şi 36 de luni, pentru depistarea precoce a bolii. Examenul periodic, la 12 luni, începe de la patru ani", a mai spus Paul Şerban.

Plata per capita este pentru numărul de persoane înscrise pe listă, iar per serviciu pentru consultaţiile acordate. Prin plata diferenţială per serviciu, în capitaţie rămân examenele de bilanţ anual şi planningul familial.

O altă propunere a Ministerului Sănătăţii (MS) ar fi cea legată de modalitatea de calcul a capitaţiei, care se va face prin depunctare graduală în cazul în care pe liste sunt înscrise peste 3.000-4.000 de persoane.

"Pentru Tulcea am făcut o propunere specială, pentru că în contractul cadru sunt prevăzute puncte la capitaţie ajustate prin gradul profesional şi prin sporul care se acordă în funcţie de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea medicul de familie. În ruralul din Delta Dunării ajustarea este din start sută la sută", a adăugat consilierul ministrului Sănătăţii.

El a explicat că prin calculul actual (raportul 2200/3000) rezultă o pondere de 75-78%, ceea ce însemna că medicul cu număr mare de pacienţi primeşte doar 78% din venit.

 

Prin noul sistem nu vor exista pacienţi pentru care să nu se plătească nimic

Prin noul sistem de calcul, dacă pentru 3.000 de pacienţi medicul realizează, de exemplu, 25.000 puncte pe an, ar putea primi sută la sută până la 21.000 de puncte, între 21.000 şi 24.000 venitul se diminuează cu 25 la sută, iar peste 24.000 se depunctează cu 50 la sută.

"În acest fel nu vor exista pacienţi pentru care să nu se plătească nimic, aşa cum se întâmpla în vechiul sistem. Pe de altă parte, punctajul rezultat se ajustează în funcţie de gradul profesional. Astfel, pentru un medic primar, venitul se ajustează cu 20 la sută, dacă este specialist are punctajul de bază, iar dacă nu are grad profesional venitul se diminuează cu 10 la sută", a explicat Paul Şerban.

El a adăugat că cei din Delta Dunării primesc apriori spor de sută la sută pentru condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.

"Este o formă de stimulare pentru a atrage medici de familie să-şi deschidă cabinete în aceste zone, pentru că în judeţul Tulcea există un deficit de aproape 56 de medici la necesarul populaţiei, iar în rural ar fi necesari 46-47 de medici", a mai spus consilierul ministrului Sănătăţii.

În pofida ajustărilor sau recalculărilor, suma alocată în 2011 pentru medicina primară este mai mică cu aproape trei la sută faţă de cea din 2010, a adăugat Paul Şerban.

"Trebuie să ne încadrăm în suma alocată pentru medicina de familie. Am încercat să facem o formă de echilibrare, să păstrăm şi condiţiile impuse prin contractul cadru şi oarecum să compensăm prin anumite metode de calcul şi valorile punctelor per servicii, fiind scoase mai multe servicii din plata per capitaţie şi introduse la plata per servicii. Aceasta pentru cei care lucrează în medii defavorizate", a explicat Paul Şerban.

În opinia acestuia, prin creşterea numărului de servicii medicii vor simţi că lucrează. "Era normal să fie mai multe servicii plătite, pentru ca medicii să aibă satisfacţia că fac medicină, nu dispecerat şi bilete de trimitere. Totuşi, cu orice modificare veniturile sunt mai mici cu trei la sută. Analizăm de asemenea creşterea numărului de servicii pe zi de la 20 la 25", a conchis consilierul ministrului Sănătăţii.

Medicii de familie rămân însă fermi pe poziţie şi spun că aceste modificări vizează normele, iar ei cer schimbări ale contractului cadru.

 

Medici: Noi vrem schimbarea anumitor articole din contractul cadru

"Contractul cadru este pentru doi ani. Normele de aplicare, ca şi bugetul, sunt anuale. Oricând pot fi modificate normele fără să ni se mai spună nimic. În plus, noi vrem schimbarea anumitor articole din contractul cadru. Cerem eliminarea articolului care prevede bugetul de medicamente, articolul privind suspendarea medicului de familie în cazul unor litigii, dar şi articolul 141 prin care medicii de familie pot fi înlocuiţi cu specialişti dacă apar litigii", a declarat, ieri, petnru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (CNPMF), Doina Mihăilă, declara, vineri, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în forma în care acesta este redactat şi continuă să nu fie de acord cu actele normative care îi obligă să asigure servicii de permanenţă şi să realizeze raportări online în timpul orelor de program.

Mihăilă a criticat atitudinea reprezentanţilor CNAS faţă de reprezentanţii medicilor de familie, subliniind că autorităţile publice nu sunt finanţatorii sistemului de sănătate, ci administratorii banilor celor care cotizează la acest sistem de asigurări de sănătate.

Executivul a hotărât, în 23 martie, ca noul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale să intre în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial (1 aprilie), pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS propune ajustări ale normelor contractului cadru privind medicina primară, doctorii vor mai mult.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS propune ajustări ale normelor contractului cadru privind medicina primară, doctorii vor mai mult0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei