Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Franks: Minele neproductive sunt dificil de susţinut până în 2018

 

FMI doreşte ca minele viabile să fei separate de cele neproductive, iar pierderile acestora să fie minimizate, ceea ce ar putea presupune închiderea unor unităţi înainte de 2018, termenul limită acceptat de Comisia Europeană, a declarat şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Fanks.

"Ceea ce vrem noi să facem pe termen scurt este să ne asigurăm că minele viabile în viitor sunt separate de cele care vor fi eventual închise, şi că sunt construite pe baze viabile (cele care nu se închid - n.r.). Vrem să abordăm problema arieratelor, problema costurilor, deci vrem ca minele să nu mai genereze pierderi, pe termen scurt şi mediu. Apoi este un proces la nivel european de închidere a minelor neproductive în decursul unor ani, probabil până în 2018. Nu ştiu dacă Guvernul poate să aştepte până în 2018 ca să facă acest lucru, dar este un proces care se va termina atunci.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că a discutat cu delegaţia FMI un program de restructurare a CNH şi s-a convenit ca patru din cele şapte mine să rămână viabile, iar trei să intre în proces de închidere până în 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat.

La rândul său, directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că programul de închidere a minelor neviabile derulat la nivelul Uniunii Europene este important în primul rând prin componentele de recalificare a personalului şi de reconstrucţie a zonelor miniere.

"Important este că programul european nu include numai închiderea minelor, ci şi instruirea muncitorilor şi revitalizarea acestor zone. Nu ne gândim numai la închiderea unor mine, ci la oamenii din aceste zone care îşi câştigă traiul din aceste mine şi cred că acesta este spiritul programului european. Există fonduri pentru calificarea acestor oameni şi cred că sunt nişte oportunităţi foarte mari pentru România să revitalizeze aceste zone", a mai spus Szekely.

CNH, deţinută integral de stat, are aproximativ 8.800 de angajaţi şi administrează minele de la Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.

Datoriile companiei către bugetele statului au urcat cu 10% anul trecut şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Franks: Minele neproductive sunt dificil de susţinut până în 2018.
 Vizualizări articol: 338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franks: Minele neproductive sunt dificil de susţinut până în 20180.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei