Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 sep 2010 - Anul XV, nr. 225 (4516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul celor care cred că era mai bine în comunism, dublu faţă de al celor care spun că era mai rău

Jumătate dintre cetăţeni cred că în România era mai bine în vremea comunismului decât în prezent, în timp ce doar mai puţin de un sfert consideră că în comunism a fost mai rău decât este astăzi, relevă rezultatele unui studiu realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

"Trecutul comunist este văzut pozitiv prin comparaţie cu prezentul marcat de criza economică: 50 la sută dintre cei chestionaţi afirmă că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România, în vreme ce 23 la sută consideră că era mai rău iar 14 la sută consideră că era la fel", se arată într-un comunicat de presă al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţie care a dat publicităţii un sondaj realizat în colaborare cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP).

Paradoxal, tot aproape jumătate dintre respondenţi - 47 la sută - spun despre comunism că a fost "o idee bună prost aplicată", în timp ce pentru 27 la sută ideologia a fost una proastă. Totuşi, 14 la sută dintre români cred şi astăzi că ideea care a stat la baza regimului comunist a fost una bună.

Dictatorul Nicolae Ceauşescu este bine văzut de mai mulţi români decât cei care consideră că a făcut un rău ţării. Astfel, conform studiului, unul din patru români susţine că Nicolae Ceauşescu "a făcut bine României", în vreme ce doar 15 la sută spun că acesta a făcut rău ţării.

"Imaginea relativ pozitivă a unor lideri ca Nicolae Ceauşescu se explică prin faptul că populaţia nu a avut şi nu are decât un acces limitat la acele informaţii de natură să clarifice responsabilităţile oficialilor comunişti în deciziile care au dus la crimele şi abuzurile comise în perioada comunistă. Aşadar, se poate afirma că este datoria atât a instituţiilor statului cât şi a mass-media din România să promoveze un tip de discurs complex, nuanţat şi responsabil care să reflecte şi să analizeze dilemele, provocările şi problemele presupuse de asumarea trecutului comunist", motivează, în comunicatul citat, oficialii IICCMER o parte din rezultatele sondajului.

În ciuda părerii mai degrabă bune despre Ceauşescu şi comunism, 42 la sută dintre români cred că regimul comunist a fost ilegitim iar 41 la sută îl cataloghează drept "criminal". Mai mult, trei români din patru consideră că cei care au colaborat cu Securitatea "nu trebuie sa aibă funcţii publice sau, dacă au, să fie demişi ori să îşi dea demisia".

Conform studiului, 27 la sută dintre respondenţi consideră că foştii colaboratori ai Securităţii trebuie demişi, 21 la sută opinează că ar trebui ca aceştia să se retragă iar 11 la sută propun chiar ca aceştia să primească o interdicţie de a candida, pentru un timp, la funcţii publice. Totodată, 16 la sută dintre români văd oportună condamnarea foştilor colaboratori ai Securităţii care ocupă funcţii publice, pentru "declaraţii false" cu privire la colaboraţionismul lor.

În ciuda viziunii pozitive asupra trecutului comunist, studiul relevă că jumătate dintre români confirmă existenţa actelor de represiune în regimul comunist. În aceste condiţi, chiar mai mult de jumătate dintre respondenţi afirmă că este necesar un Muzeu Naţional al Dictaturii Comuniste din România şi văd oportună instituirea unei zile naţionale de comemorare a victimelor regimului comunist.

"Existenţa unor traume colective şi individuale pe întreaga durată a regimului comunist este sugerată de faptul că majoritatea respondenţilor se pronunţă în favoarea comemorării şi memorializării intervalului istoric marcat de dictatura comunistă în România", se arată în încheierea comunicatului de presă care însoţeşte sondajul realizat de CSOP şi IICCMER.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 august - 2 septembrie 2010, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.133 de persoane. Rezultatele au o eroare de cel mult 2,9 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul celor care cred că era mai bine în comunism, dublu faţă de al celor care spun că era mai rău.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Numărul celor care cred că era mai bine în comunism, dublu faţă de al celor care spun că era mai rău1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parerea mea trimis de
(24 sep 2010, 11:23:25
Aveam 15 ani in '89 si parintii spuneau ca va fi mai bine. Asa am sperat si noi , adolescentii de atunci.
Acum, la randul meu , sunt parinte si tind sa cred ca era mai bine atunci : aveai loc de munca sigur (acum, cu studii superioare , sunt in somaj), aveai locuinta ( stam in chirie), se mergea in concedii ( acum- visez sa asa ceva), stateam la cozi pt. dulciuri, portocale( acum sunt pline magazinele , dar nu avem bani ), invatamantul era gratuit (sa va spun cat cotizez la scoala si gradi cu bani (fondul clasei, bani pt.mobilier, bani pt. optionale)si cu alte chestii (ex:sapun si hartie igienica ).
Da, cei care au suferit pe criterii politice, pot spune ca a fost groaznic, dar acum cum e ? Au iesit sindicalistii in strada sa-si ceara drepturile si jandarmii i-au primit cu spray lacrimogen ? Unde e dreptul la cuvant castigat la Revolutie ?
S-au deschis granitele? Pt unii e bine, pt.altii... si sunt multe, multe de spus.
2.   Helen,de acord trimis de
(24 sep 2010, 12:44:00
Desi am 19 ani..si habar n am cum era in perioada aceea..sunt foarte sigura ca era mult mai bine fata de acum..plus ca mi se pare ca lumea se duce de rapa..atatea probleme care par ca nu se mai sfarsesc. cateodata ma gandesc "daca acum e asa cum este lumea ,in 10 ani cum va fi" sincer nu vreau sa aflu raspunsul.
3.   Mai bine in comunism trimis de
(24 sep 2010, 14:04:01
Era alta viata. Toti erau cam egali. Oamenii nu erau asa de rai cum sunt azi din cauza stresului si a saraciei. Stateam la coada la portocale, dar mancam portocale, nu experimente genetice ce mananc acum.Nu erau droguri, prostitutie, omoruri. Nu auzeam de meditatii la scoala si nu trebuia sa decartezi pe la profesori. Era fondul clasei tin minte. Erau centre de colectare sticla, cartoane. Si in principal , nu erau atatea masini - poluare deci. Strazile erau atat de libere, puteai sa circuli lejer cu bicicleta, etc...- ce vremuri..., alta viata.Rampele alea pe la Itcani, Burdujeni, veresti erau pline de grau , porumb, cartofi, sfecla - vagoane si vagoane. Acum bate vantullllllllll. Erau lanuri intregi de porumb, floarea soarelui, cartofi - tin minte la practica - visam cartofii si noaptea de cat de multi erau - randuri de km pe la Ilisesti pe acolo.
4.   Da era mai bine trimis de
(24 sep 2010, 17:03:43
AVEAI SIGURANTA ZILEI DE MAINE ...TERMINAI PROFESIONALA , FACULTATEA , ETC. ERAI ANGAJAT .....ALIMENTELE ERAU ORIGINALE NU -E-uri...CATI MAI AU CALDURA IN BLOCURI ????????????BINE .....CRIME COMUNISTE ???????????DAR GENOCIDUL DE ACUM NU SE VEDE ????SANTEM CONDAMNATI LA MOARTE PRIN INFOMETERE SISTEMATICA ....MAI STIE CINEVA CATI SAU SINUCIS in era ....BASESCU-BOC ??????? SA AUZIM DE BINE FRATILOR .....NU VEDETI MERG LA MITING STAU O ORA -DOUA SI FUG ????LE E FRICA DE ACTUALA SECURITATE ....p d l

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei