Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 sep 2010 - Anul XV, nr. 225 (4516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele ANPM susţine necesitatea unei legi a plantelor energetice

Vineri, 24 Septembrie 2010 (17:41:26)

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANMP), Nagy Jozsef, susţine necesitatea elaborării şi promovării unui proiect de lege care să ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, al plantelor energetice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele ANPM, secretarul de stat Nagy Jozsef, prezent, vineri, la Sfântu Gheorghe, unde a participat la Zilele Întreprinzătorilor din Covasna, a declarat, într-o conferinţă de presă, că se constată, în ultima perioadă, în rândul oamenilor de afaceri covăsneni, un interes din ce în ce mai mare faţă de "investiţiile verzi", faţă de programele care vizează mediul înconjurător, ceea ce îl bucură.

Nagy Jozsef şi-a exprimat speranţa că investitorii nu au în vedere doar profitul, ci şi mediul înconjurător, adăugând că, de exemplu, investiţiile în plantele energetice au deja rezultate pozitive în judeţul Covasna.

El şi-a exprimat, totodată, sprijinul faţă de iniţiativa privind promovarea unui proiect de lege care să ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, al plantelor energetice.

"Vom sprijini adoptarea unei astfel de legi în Parlament. Consider necesară o lege a plantelor energetice", a spus Nagy Jozsef.

Senatorul UDMR de Covasna Albert Almos declara, la sfârşitul lunii august, că va iniţia, în noua sesiune parlamentară, la propunerea Asociaţiei "Green Energy" din Covasna, un proiect de lege privind sprijinirea producerii şi utilizării biomasei, precum şi a cultivării plantelor energetice.

Albert Almos spunea că Asociaţia "Green Energy" (Energia Verde) din judeţul Covasna i-a solicitat sprijinul în vederea elaborării şi promovării unui proiect de lege care să ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, al plantelor energetice.

Senatorul sublinia că a ridicat această problemă în cadrul grupului parlamentar din Senat al UDMR şi urmează să fie elaborat un proiect de lege în acest sens.

"Plantele energetice deja se cultivă în judeţ şi în alte zone ale ţării şi consider că folosirea acestora este mai rentabilă decât tăierea pădurilor tinere. Mai bine să cultivăm plante energetice, care pot fi recoltate după trei ani şi pe urmă folosite în vederea producerii combustibilului pentru centrale termice", spunea Albert Almos.

Preşedintele Asociaţiei "Green Energy", Vajda Lajos, declara că prin această lege ar trebui să se reglementeze recunoaşterea salciei energetice şi a plopului energetic şi introducerea lor pe lista plantelor cultivate recunoscute, subvenţionarea înfiinţării plantaţiei în proporţie de 50-70 la sută, în cadrul plăţilor de agro-mediu completarea listei cu speciile de culturi energetice şi acordarea de subvenţii pentru suprafaţă, elaborarea cadrului de sprijin pentru folosirea biomasei cu referire la condiţiile de preluare a energiei regenerabile produse şi sprijinirea acelor structuri/organizaţii care promovează şi oferă informaţii, organizează şi coordonează procesul de producerea şi folosire a biomasei.

Vajda Lajos explica că, potrivit obiectivelor Uniunii Europene, până în 2020 aproximativ 20 la sută din sursele de energie trebuie să provină din surse de energie regenerabilă, iar o resursă importantă de energie regenerabilă este biomasa.

Numai în judeţul Covasna există aproximativ 12.000 de hectare de teren în paragină şi circa 1.000-1.500 de hectare de teren mlăştinos, spunea el, adăugând că plantele energetice pot fi cultivate şi lângă staţiile de epurare.

De asemenea, potrivit sursei citate, exploatările forestiere, fabricile de cherestea şi, în general, fabricile de prelucrare a lemnului produc, la rândul lor, o mare cantitate de deşeuri lemnoase, care intră în categoria biomasei.

Biomasa obţinută poate fi utilizată ca material de combustibil ecologic în centrale termice - pentru asigurarea necesarului de energie termică a localităţilor mici, în cazane, boilere - pentru încălzirea clădirilor publice, iar tocătura de lemn poate fi folosită pentru fabricarea de peleţi şi de brichete.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele ANPM susţine necesitatea unei legi a plantelor energetice.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele ANPM susţine necesitatea unei legi a plantelor energetice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei