Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 mar 2010 - Anul XV, nr. 54 (4345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program: Guvernul este decis să continue până în 2013 măsurile de austeritate iniţiate anul trecut

Guvernul este decis să continue până în 2013 măsurile de austeritate iniţiate în 2009 şi ia în calcul pentru următorii doi ani o indexare a salariilor doar în raport cu inflaţia, având pregătit şi un scenariu de risc în care numărul de salariaţi va continua să scadă, iar şomajul se menţine ridicat.

"Pentru perioada 2010-2012, Guvernul este decis să continue măsurile de austeritate iniţiate în anul 2009, asigurând în acelaşi timp protecţia socială a categoriilor defavorizate", se arată în proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2009-2012, obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul arată că provocarea majoră într-o perioadă în care economia românească este în recesiune o reprezintă aplicarea unor măsuri de reformă urgente cu caracter de austeritate, incluzând diminuarea cheltuielilor de personal prin îngheţarea salariilor şi reducerea sporurilor.

"Ajustarea fiscală pe termen mediu asumă o consolidare a cheltuielilor salariale în sectorul public de 1,7 puncte procentuale în PIB faţă de anul 2009 şi are în vedere în continuare o reducere nominală a acestora în anul 2010 şi o indexare cu inflaţia în anii 2011 şi 2012. În cazul în care măsurile privind raţionalizarea sistemului public, inclusiv normativele de cheltuieli ale autorităţilor locale, vor fi parţial implementate, precum şi în cazul acumulării unui volum mai mare de despăgubiri privind drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, estimăm că aceste cheltuieli vor fi mai mari cu aproape 0,2% din PIB în fiecare din anii 2011 şi 2012", atenţionează Executivul într-un capitol privind riscuri fiscale şi bugetare.

Într-un astfel de scenariu de risc pentru etapele iniţiale ale revenirii economiei în 2010, Guvernul ia în calcul ca avansul producţiei să se realizeze prin creşterea productivităţii muncii, şi nu prin creşterea angajărilor.

"În măsura revigorării cererii externe şi consumului privat de bunuri şi servicii, companiile utilizează capacităţile de producţie în exces şi, într-o etapă ulterioară, realizează investiţii şi recrutează noi salariaţi. Diferenţele majore în scenariul de risc faţă de scenariul de bază sunt date de continuarea reducerii investiţiilor în anul 2010 şi revenirea mai lentă a acestora pe termen mediu, cererea externă şi consumul mai reduse şi, ca urmare, o ajustare suplimentară cu 0,3 puncte procentuale a deficitului de cont curent. Similar, numărul de salariaţi continuă să scadă în anul 2010, iar revenirea angajării în economie este mai redusă în timp ce şomajul se menţine la un nivel ridicat pe întreg orizontul de proiecţie", se arată în document.

Executivul avertizează că este posibil ca în primele două trimestre din acest an creşterile reale ale produsului intern brut să fie negative, iar creşterea şomajului în prima parte a anului să reducă venitul disponibil în gospodării, dar că pe ansamblul anului economia va ieşi din intervalul negativ cu un avans moderat al PIB şi cu o majorare a numărului de salariaţi.

Programul de convergenţă este revizuit în fiecare an şi transmis Comisiei Europene după aprobarea de către Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Program: Guvernul este decis să continue până în 2013 măsurile de austeritate iniţiate anul trecut.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Program: Guvernul este decis să continue până în 2013 măsurile de austeritate iniţiate anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei