Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 mar 2010 - Anul XV, nr. 54 (4345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătrâneţe, după gratii

Doi bătrâni de 76, respectiv 72 de ani, băgaţi la puşcărie pentru o amendă de 450 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi bătrâni din comuna Siminicea, Petru Iacob, în vârstă de 76 de ani, şi Lucreţia Leizeriuc, de 72 de ani, frate şi soră, au fost încarceraţi, zilele trecute, în Penitenciarul Botoşani, după ce-au fost condamnaţi la închisoare pentru că nu au vrut să plătească o amendă penală de 450 de lei.

Cei doi au fost ridicaţi de poliţiştii din Siminicea în cursul zilei de marţi şi duşi direct la Botoşani, la închisoare.

„Mergeam la primărie împreună cu sora mea, să facem nişte acte, că vroia să-i dea o bucată de pământ la un nepot să-şi facă o casă. A oprit maşina de poliţie lângă noi. Mi-au zis: <Urcă-n maşină, că mergem la Suceava, la nişte cercetări...>. Asta o fost. N-am apucat să fac nici un bagaj”, ne-a povestit, ieri, Petru Iacob.

Din cauza afecţiunilor cronice de care suferă, bătrânul, care se deplasează cu greutate, sprijinindu-se într-un baston, a fost băgat direct la Infirmeria penitenciarului.

„A venit fata şi mi-a adus haine şi medicamente”, adaugă septuagenarul.

Lucreţia Leizeriuc e veterana deţinutelor închise la Botoşani şi şi-a primit deja porecla de „bunica”.

„La vârsta mea, la puşcărie?! Şi totul de la o bucată de pământ. Măcar de eram vinovată cu ceva. Am lăsat căsuţa mea pentru o celulă...”, se resemna bătrâna în vârstă de 72 de ani.

 

Nu au vrut să renunţe la pământul pierdut în instanţă

Cei doi septuagenari au fost condamnaţi la o lună de închisoare, cu executare, pentru că nu au vrut să plătească o amendă de 450 de lei, primită ca urmare a nerespectării unei hotărâri judecătoreşti.

Din 1992,  Petru Iacob şi Lucreţia Leizeriuc s-au tot judecat pentru o suprafaţă de 18 ari de teren cu o rudă de-a lor şi au pierdut pe nedrept, consideră ei.

Pentru că nu au vrut să cedeze nici un centimetru pătrat din pământul pe care, susţin ei, l-au moştenit de la părinţi, cei doi bătrâni au fost primit de la judecători, în 2007, o amendă penală de 450 de lei fiecare.

Cum nici această amendă nu au vrut să o achite, nici măcar parţial, bătrânii au ajuns din nou în instanţă, iar magistraţii Tribunalului Suceava, considerând că cei doi se sustrag cu rea-credinţă de la plată, au decis înlocuirea amenzii cu o lună de închisoare.

Sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă în urmă cu câteva zile, iar în baza mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea, cei doi bătrâni au fost închişi la penitenciarul din Botoşani

„M-au purtat 18 ani prin instanţe...”, ofta bătrânul în drum spre celula de la Infirmeria penitenciarului, celulă pe care o împarte cu alţi trei deţinuţi.

 

„Nu i-au lăsat să-şi ia nici măcar pastile, haine de schimb”

Gheorghe Iacob, fiul lui Petru Iacob şi nepotul Lucreţiei Leizeriuc, susţine că cei doi bătrâni au ajuns nevinovaţi în spatele gratiilor.

Bărbatul e revoltat de modul în care tatăl şi mătuşa sa au fost săltaţi de poliţie şi spune că îi va reclama pe poliţiştii din Siminicea.

„I-au luat de pe drum ca pe ultimii infractori. Nu i-au lăsat să-şi ia nici măcar pastile, haine de schimb... Direct la puşcărie”, explică Gheorghe Iacob.

Bărbatul, care a fost mandatat de cei doi bătrâni să-i reprezinte în procesele pe care le-au avut în instanţe, susţine că sentinţa prin care Petru Iacob şi Lucreţia Leizeriuc au pierdut diferite suprafeţe de pământ în instanţă, sentinţă ce i-a aruncat până la urmă pe cei doi în spatele gratiilor, a fost luată pe baza unor documente falsificate.

Gheorghe Iacob susţine că are un teanc de dovezi prin care să demonstreze falsurile, însă magistraţii nu au ţinut cont de ele.

„Am depus un memoriu cu toate probele, cu documente, cu dovezi clare la preşedinta Judecătoriei Suceava, de la mijlocul anului trecut. Cu înregistrare, cu tot ce trebuie. Nu am primit nici până acum un răspuns. Am de gând să merg până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, explică Gheorghe Iacob, convins că până la urmă adevărul va ieşi la iveală.

 

„Mai stau cam o săptămână la penitenciar”

Cristina Livadru, director adjunct al Penitenciarului Botoşani, ne-a explicat, ieri, în timpul vizitei la unitatea de detenţie, că cei doi bătrâni din Siminicea vor intra săptămâna viitoare în comisia de eliberare condiţionată.

Cu siguranţă, dat fiind faptul că cei doi bătrâni nu au antecedente penale, membrii comisiei vor decide eliberarea acestora înainte de termen. Cu toate acesta, însă, Petru Iacob şi Lucreţia Leizeriuc vor trebui să apară din nou în faţa judecătorilor, aceştia trebuind  să confirme decizia comisiei de eliberare condiţionată.

„Mai stau cam o săptămână la penitenciar. Miercuri (n.r.-10 martie) intră în comisie, apoi la instanţă... Spre sfârşitul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte vor ieşi de aici”, estimează reprezentantul Penitenciarului Botoşani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi bătrâni de 76, respectiv 72 de ani, băgaţi la puşcărie pentru o amendă de 450 de lei.
 Vizualizări articol: 5354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Doi bătrâni de 76, respectiv 72 de ani, băgaţi la puşcărie pentru o amendă de 450 de lei4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   No coment... trimis de
( 6 mar 2010, 14:51:09
Nu mai bine dai un tun de cateva mil. de euro? ca tot atat stai dupa gratii.
2.   Ca la noi, la nimeni! trimis de
( 6 mar 2010, 20:58:10
Pai, bine mai politie, sa spunem ca judecatorii au fost absurzi de intransigenti, dar voi, lucratorii politiei romane, cum ati putut avea neomenia ca nici macar sa nu-l lasati sa-si ia pastilele pentru bolile cronice de care sufera? Mai (ne)oameni in uniforma, nu v-ati gandit atunci ca acesti batrani, ce nu prezentau niciun fel de pericol, va pot fi bunici? Mai, voi sunteti crestini? Lasati naibii lozincile cu aplicarea legii, cu astia v-ati gasit voi sa va dovediti fermitatea?
3.   Manipulare emotionala trimis de
( 7 mar 2010, 12:59:01
Din punct de vedere legal, este dreptate. Ca la noi unii sunt mai egali decat altii in aceasta privinta, e o problema veche. Intr-adevar se incalca legea, se fac abuzuri si nedreptati, cei cu bani si putere beneficiaza de tratament favoritar. Dar in aceasta cauza, lucrurile au decurs normal in vis a vis de lege si dreptate. Eu nu-i compatimesc fiindca e clar ca se victimizeaza. Si presa pune umarul la manipularea emotionala a cititorilor
4.   Statul vrea moartea lor.................... trimis de
( 7 mar 2010, 13:51:24
Pai ce va mirati..... statul roman nu doreste decat moartea pensionarilor. Asa scapa de platit pensiile si au mai multi bani pt ei.Cat despre militienii cu dar de munca, in loc sa vada de infractori si betivii de la volan, au preferat sa aresteze acesti periculosi infractori. nici macar nu au avut sange in pompita sa le spuna adevaratul motiv. Din acest motiv le doresc si lor si familiilor lor sa ajunga si sa stea cat mai mult la parnaie..... Mai mult nu am chef de scris, oricum e pierdere de timp.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei