Un poliţist din Rădăuţi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru comiterea mai multor infracţiuni. Agentul-şef Dumitru Jitaru de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Rădăuţi este cel care în luna mai a anului 2014 a primit şpagă 300 de euro, iar mai apoi şi-a dat seama că este filat de procurori, motiv pentru care a încercat să scape prin fugă.
Condamnarea dictată ieri de Tribunalul Suceava nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Suceava. Dumitru Jitaru a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului săvârşită în mod continuat, respectiv 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Potrivit legislaţiei, Jitaru a rămas cu condamnarea cea mai grea, la care s-a adăugat câte o treime din celelalte pedepse, astfel încât a rezultat o condamnare de 4 ani de închisoare cu executare.
Totul a plecat de la un şofer care mergea cu viteză peste limita legală
Anchetatorii arată că pe data de 6 mai 2014 agentul de poliţie rutieră, aflat în misiune de control alături de un coleg cu un autoturism cu radar, a tras pe dreapta, pe raza comunei Horodnic de Sus, un autoturism Fiat care rula cu 68 de kilometri la oră în localitate. Şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 255 de lei, cu posibilitatea de a achita, în 48 de ore, suma de 85 de lei, şi două puncte de penalizare. Procurorii arată că inculpatul i-a comunicat şoferului că are suspiciuni cu privire la valabilitatea permisului de conducere, condiţii în care i l-a reţinut în vederea efectuării de verificări. Poliţistul i-a dat şoferului numărul său de telefon, cerându-i să-l contacteze ulterior.
După ce a efectuat verificări cu privire la permis şi a aflat că acesta este fals, inculpatul, arată procurorii, i-a dat de înţeles martorului denunţător, prin interpuşi, că pentru a-i rezolva favorabil dosarul penal şi a-i restitui permisul de conducere fictiv ar trebui să-i dea o sumă de bani, fără a preciza cuantumul acesteia.
A aruncat cei 300 de euro pe stradă
Şoferul a decis însă să anunţe că i s-a cerut mită, condiţii în care, pe 21 mai 2014, a fost organizat un flagrant, agentul-şef Dumitru Jitaru fiind reţinut la puţin timp după ce a luat mită 300 de euro şi i-a promis denunţătorului că îi va restitui permisul de conducere şi îl va ajuta cu o soluţie favorabilă în dosar.
Procurorii au confirmat în rechizitoriul de trimitere în judecată informaţia publicată de Monitorul de Suceava la două zile după organizarea flagrantului, anume că Dumitru Jitaru a încercat să fugă, fiind imobilizat de organele de urmărire penală, moment în care a aruncat pe carosabil suma de 300 de euro.
Agentul-şef a petrecut în arest doar în jur de 18 ore, în baza ordonanţei de reţinere, după care magistraţii au decis că poate fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar.