Recepţia şi autorizarea depozitului de deşeuri de la Moara generează tensiuni între Consiliul Judeţean Suceava, cel care implementează Sistemul de management Integrat al Deşeurilor (SMID), şi Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului (APM). După ce inspectorul-şef al APM, Vasile Oşean, a
notat în raportul de analiză a gestiunii deşeurilor municipale în judeţul Suceava, prezentat în Colegiul Prefectural, că depozitul de la Moara a fost recepţionat de CJ, însă instituţia nu a demarat demersurile de autorizare, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că APM este într-o mare eroare.
Nechifor a ridicat această problemă ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, şi i-a întrebat pe consilieri ”dacă este corect ca noi să începem un demers, să ne exprimăm ca proprietari, când încă nu suntem?” ”Cei de la Mediu sunt într-o totală eroare şi voi cere un punct de vedere argumentat pentru poziţia lor, să vedem de ce APM ne forţează să facem greşeli. Și vrem să ştim de ce afirmă că autorizarea depozitului de la Moara durează şase luni, aşa cum spun ei. Ce fac, construiesc sistemul din nou?”, a întrebat retoric Nechifor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a reamintit că recepţia depozitului de la Moara este doar începută şi a precizat din nou că va semna procesul verbal de recepţie finală doar când sistemul va fi perfect funcţional.
Reamintim că APM Suceava a menţionat în raportul prezentat, joi, în Colegiul Prefectural, că a solicitat prin trei adrese Consiliului Judeţean să demareze procedura de organizare a licitaţiei pentru stabilirea operatorului la depozitul ecologic de deşeuri de la Moara şi să depună la APM documentaţia tehnică necesară pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu.
Semnatarul raportului, inspectorul-şef al APM, a informat Colegiul că depozitul de la Moara este finalizat şi recepţionat din luna decembrie a anului trecut, dar CJ nu a răspuns solicitărilor APM, deşi a primit trei notificări în acest sens. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că finalizarea procedurii de recepţie este condiţionată de efectuarea unor teste din care să reiasă clar că funcţionarea este conformă cu standardele impuse de legislaţie şi asumate prin contract de firmele care execută lucrarea.