Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2014 - Anul XIX, nr. 191 (5700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătaie de joc

Pentru că APM nu are bani de benzină, proprietarii de bovine sfâşiate de urşi nu pot primi despăgubiri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietari de bovine ale căror animale au fost sfâşiate de urşi, la Moldoviţa, nu pot spera la despăgubirile de care ar putea beneficia din cauză că nu s-a reuşit întrunirea comisiilor speciale pentru acordarea despăgubirilor. Motivul este unul hilar şi revoltător: reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Suceava nu s-au prezentat invocând restrângerea la minimum a fondurilor şi lipsa carburantului necesar deplasărilor.

 

Păgubiţi disperaţi, care cer explicaţii la primărie

La Moldoviţa, în această vară, şase bovine au murit în urma atacurilor urşilor. În patru cazuri proprietarii au cerut întrunirea unei comisii în vederea acordării de despăgubiri, în baza HG 1679/2008, privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de legea gestionării fondurilor cinegetice. Este vorba de oameni care şi-au pierdut animalele în timp ce acestea erau pe proprietăţile lor.

Viceprimarul comunei Moldoviţa, Petru Iaşinovschi, a explicat: „Avem patru dosare care nu au fost finalizate din cauză că a lipsit cel puţin câte un membru din comisia pe care am convocat-o. Oamenii sunt disperaţi, vin şi plâng pe sub uşi la primărie, însă din păcate noi nu avem cum să-i ajutăm”.

 

„Ursul nu are liber în weekend” 

Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică culturilor agricole ori animalelor domestice trebuie să cuprindă un reprezentant al primăriei, unul al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, unul al Agenţiei de Protecţia a Mediului Suceava şi unul al Direcţiei Agricole Suceava.

„Pur şi simplu nu ai pe cine suna. Într-un caz vaca a fost omorâtă vineri noapte, iar până luni nu găseşti pe nimeni la instituţii. Ursul nu are liber în weekend”, a glumit amar viceprimarul din Moldoviţa.

El a arătat că într-un caz vaca a fost îngropată imediat, la solicitarea medicului veterinar, iar într-un altul cadavrul bovinei a fost păstrat mai multe zile, însă comisia tot nu s-a întrunit.

Viceprimarul a mai spus că din punctul său de vedere, raportat la lege, cei patru proprietari de animale aveau dreptul la despăgubiri, atâta timp cât animalele se aflau pe proprietăţi îngrădite. Proprietarii au obţinut inclusiv acte de necropsie care atestă că bovinele au murit ucise de urs.  

 

Director APM Suceava: „Nu avem benzină pentru deplasări multe şi lungi, aceasta este realitatea”

APM Suceava, instituţia al cărei reprezentant a lipsit de cele mai multe ori la întrunirea comisiei, a transmis o hârtie oficială Primăriei comunei Moldoviţa, în care şi-a motivat absenţa. În hârtia semnată de directorul executiv Vasile Oşean se invocă faptul că „în foarte puţine cazuri s-au întrunit condiţiile legale pentru acordarea despăgubirilor, în principal din cauză că proprietarii de animale domestice nu asigură paza animalelor la păşunat, lăsându-le libere ziua şi noaptea pe păşunile montane, în vecinătatea zonelor împădurite, la discreţia animalelor sălbatice”. APM Suceava a şi avertizat în hârtia oficială Primăria Moldoviţa că face convocări „care duc la cheltuieli bugetare nejustificate, în condiţiile cunoscute de restrângere la minimum a fondurilor alocate”.

Cu acest răspuns şablon, fără a se ţine cont de particularitatea fiecărui caz în parte, şansa oamenilor la despăgubiri a fost practic refuzată.

Contactat telefonic de Monitorul de Suceava, Vasile Oşean, directorul APM Suceava, a explicat:

“Astfel de sesizări vin din tot judeţul, iar cele mai multe se dovedesc neîntemeiate. Într-adevăr, nu avem benzină pentru deplasări multe şi lungi, aceasta este realitatea, nu avem alocaţie bugetară suficientă”.

 

Atacurile urşilor s-au înmulţit în acest an

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a explicat că pentru micul fermier pierderea unei bovine sfâşiate de urs este un adevărat dezastru, care îi poate ruina mica afacere, singura sursă de venit.

„Din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor aceşti crescători pierd orice şansă la despăgubiri”, şi-a spus nemulţumirea fermierul. El a arătat că în acest an atacurile urşilor s-au înmulţit foarte mult la Moldoviţa. În anii trecuţi astfel de cazuri erau izolate, a explicat Crăiuţ.

Probleme de acelaşi gen, cu atacuri ale urşilor asupra animalelor domestice în zonele locuite, au fost semnalate şi la Crucea şi Vama.  

Problema de la Moldoviţa, legată de neîntrunirea comisiilor din lipsa membrilor, a fost reclamată de conducerea primăriei la Consiliul Judeţean şi Prefectura Suceava.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru că APM nu are bani de benzină, proprietarii de bovine sfâşiate de urşi nu pot primi despăgubiri.
 Vizualizări articol: 1652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pentru că APM nu are bani de benzină, proprietarii de bovine sfâşiate de urşi nu pot primi despăgubiri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei