Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 71 (5278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Sunt împotriva introducerii pedepsei cu moartea în legislaţia din România

Miercuri, 27 Martie 2013 (14:39:03)

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, într-o dezbatere, că este împotriva introducerii pedepsei cu moartea în legislaţia din România, el arătând că decizia CFSN, după Revoluţie, a fost ca execuţia cuplului Ceauşescu să fie ultima pedeapsă cu moartea din istoria României.

"Sunt împotriva introducerii pedepsei cu moartea. A fost o decizie luată în CFSN, după execuţia lui Ceauşescu. Am spus atunci să fie ultima pedeapsă cu moartea care să se mai folosească în istoria noastră şi dreptul la viaţă să fie un drept fundamental esenţial. Să fie alte măsuri care să penalizeze încălcările unor reguli, nu curmarea vieţii oamenilor", a spus Iliescu.

El a arătat că pedeapsa cu moartea este o măsură specifică unor state neevoluate, nedezvoltate, care nu au o structură şi o dezvoltare democratică esenţială.

"Sunt categoric împotriva introducerii în legislaţia noastră a pedepsei cu moartea. Putem să avem această pretenţie ca statul român să se alinieze la nivelul statelor europene civilizate de azi, să nu revenim la chestiuni care ţin de un trecut pe care l-am depăşit", a spus Iliescu.

Fostul şef de stat a făcut această precizare într-o dezbatere prilejuită de lansarea unui volum pe teme constituţionale, unul dintre vorbitori aducând în discuţie introducerea pedepsei cu moartea.

Iliescu s-a pronunţat, totodată, şi asupra aleti idei vehiculate de către vorbitori, privind introducerea votului obligatoriu în România.

Fostul şef de stat a spus că această idee merită discutată.

"Merită studiată această experienţă. Are virtuţi, dar în acelaşi timp e un instrument prin care obligă pe omul şi needucat să intre în reguli ale funcţionării statului. Asta nu înseamnă că ai realizat şi nivelul necesar de conştiinţă, de adoptare a unor principii pe bază de cunoaştere. Presupune un grad de civilizaţie, de cunoaştere a funcţionării regulilor democratice în societate. Ar putea fi obiectul unei dezbateri pe această temă, dacă ar fi potrivit, cum anume, să ne gândim", a mai spus Iliescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Sunt împotriva introducerii pedepsei cu moartea în legislaţia din România.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu: Sunt împotriva introducerii pedepsei cu moartea în legislaţia din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei