Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 71 (5278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zeci de grauri înghețați cad din copaci, în zona Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valul de frig puternic din ultimele zile a condus la un fenomen mai rar întâlnit în grădinile și parcurile din zona Câmpulung Moldovenesc. Atât în oraș, cât și în comuna învecinată Vama localnicii au remarcat în ultimele zile numeroase păsări moarte prin grădini și prin parcuri. O simplă scuturare a copacilor în zori face ca păsările moarte sau în agonie să cadă grămadă pe sol, ca merele toamna.

În unele locuri sunt stoluri de zeci de exemplare, din care doar unele mai reușesc să își ia zborul, dar este puțin probabil că vor supraviețui în aceleași condiții și în nopțile următoare.

Este vorba mai ales de grauri, vestitori ai primăverii care s-au grăbit să vină pe aceste meleaguri încă din prima jumătate a lunii martie, se pregăteau de cuibărit și au fost surprinși de frigul neobișnuit. Veterinarii spun că probabil păsările, slăbite pentru că nu găsesc larve și insecte pentru a se hrăni consistent și complet neadaptate unor astfel de condiții meteo dificile, au înghețat pe timpul nopții, când nu pot zbura ca să-și pună sângele în mișcare și temperatura aerului scade mult sub limita de îngheț. În ultimele nopți temperatura aerului a scăzut în zonă până la minus 12 grade Celsius și a rămas ușor negativă și la vremea prânzului.

Graurii, păsări migratoare din familia Sturnidae, sunt printre primele care sosesc primăvara în aceste locuri, uneori chiar la sfârșit de februarie. Toamna târziu, prin octombrie, când temperatura aerului scade la limita înghețului, graurii migrează spre zone mai calde, în special spre regiunile mediteraneene. Graurii au parte aproape în fiecare primăvară de o confruntare cu „zăpada mieilor” dacă au migrat în zona montană. De regulă reușesc să suporte câteva zile temperaturi la pragul de îngheț sau ușor negative, dar gerul prelungit și zăpada abundentă le sunt fatale în cele mai multe cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de grauri înghețați cad din copaci, în zona Câmpulung.
 Vizualizări articol: 2904 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Zeci de grauri înghețați cad din copaci, în zona Câmpulung4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
(27 mar 2013, 14:12:33
CARE COPACI???MAJORITATEA COPACILOR AU AJUNS NISTE BIETI STALPI,IAR BIETII GRAURI AU PRESIMTIT DEBARCAREA LU' ILISOI SI PROBABIL S-AU GRABIT SA FIE PREZENTI IN ZONA,SA ASISTE LA EVENIMENT.
OARE BIETU' OM,ACASA,DE ACUM INCOLO VA DORMI PE HOL,PE TZOLU' DIN FATA USII???
AFACERI LA LUCINA I-AU TREBUIT.....SI DE CATE ORI AM SCRIS,PE AXA C-LUNG - IZV SUC.SUNTEM NOI,CU LUPA.NICI FRUNZA NU MISCA,FARA STIREA NOASTRA.
VOR MAI URMA SURPRIZE...SURPRIZE![,,LACTOMI
2.   COMPLETARE trimis de
(27 mar 2013, 14:13:37
,,LACTOMIN''!
3.   Actionati repede! trimis de
( 3 apr 2013, 13:46:42
doar viteza fondurilor UE mai poate salva pasarile din tara asta,si in caz de foamete sa nu consumam oua de pasare!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei