Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 71 (5278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În urma solicitărilor

Finanţare de 24 de miliarde de lei vechi, de la bugetul local al Sucevei, pentru biserici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleşii locali vor discuta mâine, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, acordarea unui sprijin financiar de aproape 2,4 milioane lei (24 miliarde de lei vechi) unităţilor de cult din municipiul Suceava. Proiectul de hotărâre a fost întocmit în baza solicitărilor primite de la 27 de biserici şi parohii, pentru diverse lucrări de construcţie şi reparaţii.

Cea mai mare sumă propusă ca sprijin financiar este de un milion de lei  (10 miliarde de lei vechi), pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Naşterea Domnului”. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că datorită finanţărilor anuale acordate de municipalitate există şanse reale ca anul viitor Catedrala de pe Mărăşeşti să fie sfinţită, odată cu finalizarea lucrărilor de construire, o altă etapă fiind cea de realizare a picturilor interioare.

O sumă consistentă, 200.000 lei (2 miliarde de lei vechi), urmează să fie acordată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru realizarea centrului eparhial al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.

Aceeaşi valoare are şi sprijinul financiar propus pentru realizarea unui proiect social de către Biserica Penticostală Filadelfia.

80.000 lei sunt destinaţi continuării lucrărilor de construcţie la Parohia „Sf. Gheorghe” de pe Mirăuţi şi 70.000 de lei pentru Parohia „Sf. Vasile cel Mare”.

Sume de câte 50.000 de lei sunt propuse spre acordare parohiilor „Sf. Cuvioasă Parascheva”, „Sf. Mare Mucenic Mina”, „Sf. Vineri”, „Sf. Cruce” - Obcini, „Sf. Spiridon”, „Naşterea Maicii Domnului”, „Sf. Trei Ierarhi”, „Înălţarea Domnului”, „Sf. Andrei” - Burdujeni, „Sf. Dumitru”, „Sf. Arhangheli” - Iţcani.

Sprijin financiar de câte 30.000 de lei este propus şi pentru parohiile „Sf. Constantin şi Elena”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Înviere”, „Izvorul Tămăduirii”, „Sf. Simion”, „Sf. Mucenic Gheorghe” - Obcini şi Bisericii Creştine după Evanghelie „Betel”.

Alte patru biserici, printre care Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, vor primi câte 20.000 de lei, în baza propunerilor din proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu.

Conform legii, de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcaşurilor de cult şi pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având ca destinaţie aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, precum şi pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţare de 24 de miliarde de lei vechi, de la bugetul local al Sucevei, pentru biserici.
 Vizualizări articol: 2642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Finanţare de 24 de miliarde de lei vechi, de la bugetul local al Sucevei, pentru biserici3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banii bisericilor trimis de
(27 mar 2013, 12:13:59
Domnilor consilieri USL-amiști, dar pentru o sală polivalentă nu se găsesc fonduri? Cred că Suceava este singura reședință de județ din țara asta care nu are o sală polivalentă.
Bine că pompați în fiecare an bani în sacii fără fund ai bisericilor, indiferent de ce cult țin, iar pentru sportul sucevean nu faceți nimic.
Contribuțiile credincioșilor, banii din cutia milei, taxele de cununie, botez, înmormântare unde se duc? Pentru că de fapte de binefacere făcute de biserică nu prea se aude, în schimb biserica și-a făcut și agenție de turism.
De asemenea de ce nu se ia în calcul și faptul că la mânăstirile ctitorite de marele nostru voievod dreptul la rugăciune se plătește printr-o taxă de acces. Unde se duc acești bani?
1.1  RE: Banii bisericilor trimis de
(27 mar 2013, 13:15:21
Corect. Iar impozite pt banii astia nu platesc. E totul la negru.
cat despre decizia lungului, e aberanta. Pe de o parte se plange ca nu are bani iar pe de alta da bani la biserici.
2.   Statistici relevante trimis de
(27 mar 2013, 13:25:51
Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania.
În ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .După 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.

3.   ION LUNGU extraterestru!!! trimis de
(27 mar 2013, 13:30:14
Eu ma intreb de mult timp in ce oras traieste primaru' LUNGU?? Ii trebuie cumva ochelari de cal ca sa vada in ce hal se afla PIATA MICA?? Sau drumurile si aleile de acces spre Piata Mica?? Nici la tara nu exista drumuri si alei pline de gropi, pietris, praf (cand e cald), balti imense cand ploua sau se topeste zapada. PRIMARULE, cand ai de gand sa modernizezi o piata care arata ca in Evul Mediu si unde vin zilnic mii de suceveni??? Sau vrei sa vina cineva sa te dea cu capul in gropi si pietris sau sa te izbeasca de chioscurile ruginite ca sa-ti dai seama in ce hal arata Piata Mica!!! Iar pe Lungu il doare la basca de piata.........el da bani la popi. Deci, cat de extraterestru fata de problemele reale si dus cu capu' poti fi ca primar!!!
4.   Gata cu luxul trimis de
(27 mar 2013, 13:32:40
Papa Francisc, proaspăt ales conducător al Bisericii Catolice , cucereşte tot mai mult inimile credincioşilor, fără să facă gesturi măreţe.Noul Suveran Pontif aproape a interzis luxul la Vatican.Puţină lume ştie că locuinţa papală este uriaşă, noul Suveran Pontif afirmând la vederea acesteia: “Aici pot fi găzduiţi 300 de oameni odată!”. Ca urmare, Papa a cerut ca lui să i se amenajeze o garsonieră în care să aibă strictul necesar şi să nu fie opulentă.Spre deosebire de fostul Papă Benedict al XVI-lea, Francisc şi-a ales un scaun simplu, nu un jilţ sculptat şi aurit ca al predecesorului său.Papa Francisc nu vrea să renunţe la pantofii săi negri, simpli, pentru a-i purta pe cei roşii, tradiţionali, făcuţi de celebra firmă Prada din cea mai fină piele.Papa Francisc a refuzat limuzina pregătită să-l ducă la Vatican. Mai mult, a decis să meargă cu un microbuz banal.N-a vrut sa poarte crucea din aur masiv, păstrându-şi încălţămintea sa neagră şi crucifixul suflat cu argint, din fier, pe care l-a avut la gât şi până acum.

4.1  RE: Gata cu luxul trimis de
(27 mar 2013, 22:17:41
tare papa asta nou,raducule ,presupun ca te-a emotionat tare de tot,la fel ca si pe mine,"mi-au curs lacrimile siroaie vazindu-l asa de umil".......inca mai am nodul in git de atitea emotii,...........toata viata lui fiind, un( TURNATOR,CA SI SEFII TAI),al regimului dictatorial argentinian si acum face pe sfintul,un  ☭  care si-a turnat colegii si prietenii la securitate,......iti aduce aminte ce ILICI SI COMPANIA?,inainte sa maninci la fasole pe aici mai citeste ,nu fi incult ca sefii tai,pupator de cururi celestiale sau esti fetita si vrei sa te ia francisc in harem,ca fiind celibatar cine stie........poate iti introduce ceva sfint..........comunistule....
5.   Noi vom trece Bisericile raman..Cinste stramosilor trimis de
(27 mar 2013, 13:40:26
Sunt multe Biserici si toate sunt pline,inseamna ca avem nevoie de ele. E dreptul fiecaruia sa creada ce vrea. In Romania sunt si 2% atei care cred ca au si ei dreptul la opinie. Ei nu se boteaza,nu se cununa ei nu-si duc parintii la cimitir . Fac si ei ce pot. In istorie nu prea au lasat mare lucru. Asa ca ......plimbati ursul....
6.   Faceti trotuare pe traseul: Lidl-Real! Trebuie!... trimis de
(27 mar 2013, 14:19:25
Sefii alesi,
cand vor realiza oare ca fara o centura imediata dinspre zona Plopeni spre Cetate sau Bosanci, Ipotesti nu vom putea niciodata scapa de blocaj in trafic?
Cu doar doua cai de legatura intre Burdujeni si oras-zona centrala, tot timpul vom fi in situatia celor doua capre de pe punte, care se straduiesc sa treaca.

Cu centura inceputa a Sucevei s-a rezolvat: nu o mai vedem terminata veci si pururi, mai asteptam o generatie doua, pana sa se indure cineva sa promita intai, apoi sa realizeze o legatura normala intre Burdujeni si oras, in speta, intre tot ce vine dinspre Botosani si se strecoara spre asa zisa sosea europeana E85.

Faceti si o pista speciala pentru ciclisti in tot orasul!

Faceti trotuare de la LIdl pina la Real si piste pentru ciclisti!

Chiar nu se observa necasitatile strigente ale orasului!?

....Ne trebuie multa rabdare cu si fara tutun! .....

6.1  RE: Faceti trotuare pe traseul: Lidl-Real! Trebuie!... trimis de
(27 mar 2013, 14:27:24
De gindit si de elaborat un plan de perspectiva privind schimbarea aspectului actual al Sucevei intr-unul civilizat si cu personalitate.
Cum ar fi spre exemplu:
- o pista moderna pentru ciclisti, delimitata de trotuar si de strada, si care sa cuprinda intreg municipiul si imprejurimile lui. Ce este in prezent este o bataie de joc! Este o improvizatie, care deranjeaza pietonii, are marcaje desuete, empirice, duce la accidente, deci ceva nefunctional.
- trotuarele sa fie modernizate si sa fie lasate spatii pentru locuri de verdeata si flori.
-etc.....
7.   Retrasati trimis de
(27 mar 2013, 14:53:02
Baiii !! fratilor trezitiva !!!! e varza orasul asta si voi bagati iar bani in biserici ???? pe cind investitii in spitale,gradiniti,scoli ,wc_uri ...etc.Nu pot crede ca in 20013 inca se mai intimpla asa cevacrying(.Si la stiri vezi numai saracie si persoane care de abia traiesc dar zic :"cum a vrea d-zeu" atunci asa sa se traiasca in sv ...cum o vrea .....primarul.
8.   Clar ... trimis de
(27 mar 2013, 15:26:41
Clar si hotarat : romanii isi merita soarta . Sa risipesti atatia bani este inadmisibil. Datorita acestor hotii din cadrul ortodoxismului am devenit ateu. Iar noi ateii dorim ca aceiasi suma alocata bisericilor sa fie alocata formarii unui centru de recalificare profesionala .
8.1  RE: Clar ... trimis de
(27 mar 2013, 15:49:34
Subscriu si eu !!!
9.   Si care e problema? trimis de
(27 mar 2013, 17:42:41
Care e suparat sa nu plateasca impozit. Nu are decat Lungu sa stea cu procesele-n gat. Eu oricum nu ma inec de dorul lui. Prostul plateste si dupa ii pare rau sau face comentarii.
10.   Bucovina = ce ??? trimis de
(27 mar 2013, 18:59:50
De ce nu va aduceti aminte de succesul pe care l-a avut programul "Pastele in Bucovina" din 2008 ? In afara de Poiana Brasov , Maramures , Delta Dunarii , Sighisoara , Valea Prahovei , Bucovina si inca cateva obiective turistice , cu ce-am mai putea sa ne mandrim noi romanii ?
Sunt de acord cu comentariul Bucovineanului 104 . Daca se asfalteaza strazile si din cauza si al calitatii materialelor , dar si a numarului de masini care circula , ies comentarii . Daca se incestesc bani in sali de sport si nu sunt folosite , iar nu e bine . Daca se investesc bani in locase de cult , care VOR RAMANE , iar nu e bine .
P.S. Bre raduuuuuu !!! Daca nu-ti place ortodoxia , de ce nu-ti cauti o alta religie in care sa te "simti" OM ???
P.S. Sau nu-ti da voie partidul sa crezi in altceva decat in "el" ??? "el"=partidul ...
10.1  RE: Bucovina = ce ??? trimis de
(27 mar 2013, 19:01:26
investesc*
11.   Carcotasi trimis de
(28 mar 2013, 09:07:40
Oameni buni(cei care criticati bisericile) Face-ti Duminica un tur pe la toate bisericile din oras si vedeti cate zeci de mii de suceveni se roaga in ele si in afara lor(indiferent de vreme) si dupa aceea vorbiti , ei nu sunt tot contribuabili? Vorbiti de sali de sport , cinematografe, cati mergeti la meciurile de hambal , cati mergeti la spectacolele de la casa de cultura(sala ramane goala, mai mare rusinea)?, dar, ne dam cu parerea. Tot cereti drumuri ca sa nu va stricati rablele si sa goniti ca nebuniii, ati cerut garaje , acu stau goale, daca Ghiolbanul nu poate opri chiar in fata usii , nu este multumit si parcheaza pe trotuar, fara nici un respect fata de pietoni (contribuabili). Radumamiiiiii pe tine nu te-au botezat? sau te-a crestinat PSD-ul ca sa nu spun Iliescu Latulee ai devenit obsesiv cu trotuarele si parcuile tale, unde sa le faca? Daca sau reabilitatat cele pe care le avem ati sarit ca de ce s-au cheltuit banii? Vine primavara se vor pune cateva flori ca sa arate orasul cat de cat frumos, tot voi veti sari ca arsi ca s-au chektuit "banii notrii". De fapt sunteti aceiasi cativa, care zilnic carcotiti indiferent de subiect. Mai opriti-va face-ti si altceva , maturati barem un metru de trotuar si dupa aceea vorbm. Dispareti!
11.1  RE: Carcotasi trimis de
(28 mar 2013, 09:30:18
Spinule, de ce nu se iau bani de la "zecile de mii" de suceveni care se roaga înăuntru și afară.

Văzând cum scrii, constat că ai fost mai mult pe la biserică decât pe la școală.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei