Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 71 (5278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Percheziţii în Suceava, Bucureşti şi alte 15 judeţe la locuinţele unor indivizi care furau bani din conturile cetăţenilor străini

Joi, 28 Martie 2013 (10:10:39)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii şi poliţiştii au descins joi la 85 de adrese din Suceava, Bucureşti şi alte 15 judeţe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state, simultan având loc percheziţii în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.

Percheziţiile au loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu Mare, la locuinţele membrilor unor grupuri infracţionale organizate transfrontaliere suspectaţi de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora au loc percheziţii domiciliare şi în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.

Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani.

"În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria", a precizat DIICOT.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal.

Grupările infracţionale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro, potrivit sursei citate.

La finalul percheziţiilor vor fi duse la sediul DIICOT - Structura Centrală 70 de persoane pentru a fi audiate, urmând ca procurorii să dispună măsurile legale în cazul acestora.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au stabilit că, din anul 2011, în Bucureşti şi 22 de judeţe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Timişoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Piatra Neamţ, precum şi în străinătate, în 17 ţări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveţia, Spania, Portugalia, Franţa şi Ucraina, acţionează şapte grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvârşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding - tranzacţionare ilicită şi utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri sau plăţi frauduloase de numerar), a precizat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice sau juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania şi SUA, potrivit IGPR.

Membrii grupărilor îşi desfăşurau activitatea atât în România, cât şi în străinătate. În România organizau activitatea infracţională, fiind implicate "persoane cu trecut infracţional, în special infracţiuni judiciare, care, prin poziţiile pe care le ocupă în mediile respective, reuşesc să atragă fonduri, să asigure protecţie, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori şi să asigure desfăşurarea activităţilor ilicite în condiţii cât mai bune, pentru obţinerea unui profit rapid", se arată în comunicatul Poliţiei Române.

De asemenea, membrii grupărilor fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor "laboratoare" şi ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi apoi în România. Pe teritoriile Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei şi Austriei, membrii grupărilor instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri şi POS-uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarketuri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele.

"Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute şi achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului", se mai arată în comunicatul Poliţiei.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul jandarmilor. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol, precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia.

În cadrul centrului de comandă sunt prezenţi reprezentanţi ai Europol - EC3 (Centrul European Cybercrime), a precizat Poliţia Română.

Acţiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden - Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra şi Eurojust.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziţii în Suceava, Bucureşti şi alte 15 judeţe la locuinţele unor indivizi care furau bani din conturile cetăţenilor străini.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Percheziţii în Suceava, Bucureşti şi alte 15 judeţe la locuinţele unor indivizi care furau bani din conturile cetăţenilor străini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei