Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNA interzice prezentarea indiciilor privind identificarea victimelor în relatările despre accidente

Joi, 28 Februarie 2013 (15:10:37)

CNA interzice ca, în relatările despre accidente de la posturile TV şi radio, să mai fie prezentate indicii care ar putea duce la identificarea victimelor, potrivit unui proiect de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului, adoptat joi.

Potrivit proiectului de Decizie, "radiodifuzorii se vor asigura în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat".

Proiectul mai prevede că, "în cazul accidentelor, în special cele cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie: a) să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident; b) să respecte principiul prezumpţiei de nevinovăţie; c) să fie completă, urmărindu-se finalitatea demersului juridic".

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că aceste prevederi pornesc de la "realitatea clară". Ea a spus că au fost situaţii în care unii radiodifuzori au difuzat imagini inclusiv cu numărul de înmatriculare al unor maşini implicate în accidente, fapt care putea duce la identificarea persoanelor implicate în respectivele accidente.

Laura Georgescu a mai spus că, prin aceste prevederi, se încearcă "descurajarea" unor astfel de practici.

Şi Narcisa Iorga, membru al CNA, a avut o poziţie similară, spunând că nu este normal ca familiile victimelor unor accidente să afle de la televizor despre accidentele în care acestea au fost implicate.

Ea a insistat ca în textul deciziei să se facă referire la accidentele cu consecinţe juridice "grave", însă introducerea acestui cuvânt în textul proiectului de decizie nu a fost adoptată până la urmă.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, membru al CNA, s-a referit la prevederea că, "în cazul accidentelor, în special cele cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie să fie completă, urmărindu-se finalitatea demersului juridic".

"Nu o să fie posibil ca informaţia să fie completă la fiecare relatare. Multe relatări despre accidente iniţial sunt incomplete Jurnalistul în mod obiectiv va face una două relatări incomplete pe o temă şi completă la sfârşit, când va avea toate informaţiile. Pe parcurs, poliţia va veni cu completări. Relatările nu pot să fie complete de la bun început, sunt lucruri care se completează pe parcurs", a spus Răsvan Popescu.

"Dacă este într-adevăr un accident cu consecinţe juridice grave, cu victime, atunci mai mult ca sigur va fi subiectul unei serii de ştiri, până la final, ea trebuie să fie completă (...) Nu cred că e greşit să păstrăm ca informaţia să fie completă, pentru că este clar că ne referim la întregul parcurs al unei informaţii, nu doar la cea primară", a spus, însă, Narcisa Iorga.

La rândul său, Laura Georgescu a spus că scopul acestor prevederi este acela de a descuraja "astfel de ştiri, care sunt şi incomplete şi abuzive". "Scopul este să avem jurnalism de calitate, să avem ceea ce se cheamă toate punctele de vedere, cine, unde, când şi cum", a spus şi Laura Georgescu.

"Dacă moare un om politic este vreun interes public justificat? Dar nu trebuie să fie anunţată mai întâi familia?", a întrebat retoric Narcisa Iorga.

În schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a comentat: "Ne referim la situaţia cine anunţă familia. Cine în România anunţă familia? Poliţia. După câtă vreme anunţă Poliţia? Sunt accidente de toate felurile, nu numai de circulaţie. Cred că cerem un lucru care nu ştiu dacă funcţionează". El a dat ca exemplu decesul unor soldaţi în Afganistan, caz în care nu se anunţă decesul acestora până când nu se anunţă familia. "Dar, în situaţii de astea de accidente de circulaţie, se află repede", a spus Mititelu.

El a mai spus, referindu-se la prevederea "radiodifuzorii se vor asigura în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora": "Dar cum i se poate cere acordul unui om accidentat? E chiar grosier să faci asta", a spus Christian Mititelu.

În cele din urmă, prevederile respective au fost aprobate cu două voturi "împotrivă" (Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu), restul membrilor CNA fiind "pentru".

Proiectul de Decizie va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, potrivit Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului.

Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNA interzice prezentarea indiciilor privind identificarea victimelor în relatările despre accidente.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNA interzice prezentarea indiciilor privind identificarea victimelor în relatările despre accidente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei