Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MFE: Ministrul Teodorovici discută la Bruxelles cu CE îmbunătăţirea achiziţiilor publice

Joi, 28 Februarie 2013 (18:00:23)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, are, joi, la Bruxelles o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene referitoare la îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice.

"Delegaţia română le prezintă oficialilor CE măsurile preconizate pentru îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice în scopul respectării tuturor reglementărilor şi principiilor europene", se arată într-o informare a Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Potrivit MFE, "până în prezent, cele mai importante modificări legislative vizează creşterea transparenţei şi evitarea potenţialelor conflicte de interese în atribuirea şi derularea contractelor de achiziţii publice".

Premierul Victor Ponta declara în urmă cu o lună că Agenţia Naţională de Integritate va primi atribuţii sporite în ce priveşte combaterea conflictului de interese la fonduri europene. El a arătat că ANRMAP, Ministerul Fondurilor Europene şi ANI au stabilit efectuarea controlului ex-ante pe conflict de interes de către ANI, printr-o bază de date şi un sistem care va fi agreat cu Comisia Europeană.

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara în 25 octombrie 2012 pentru MEDIAFAX, după o vizita la Bruxelles întreprinsă la câteva zile după anunţul Comisiei Europene privind presuspendarea a patru programe operaţionale, că oficialii europeni au solicitat Guvernulu român noi măsuri de reglementare privind achiziţiile publice şi conflictele de interese.

"Sunt un complex de măsuri care trebuie luate în special pe achiziţiile publice, modul în care instituţiile româneşti sunt capabile să identifice problemele care apar pe licitaţii", a spus Orban.

Potrivit acestuia, oficialii CE au cerut şi sancţiuni mai dure pentru conflictele de interese, precum şi mecanisme mai eficiente în prevenirea şi depistarea acestora. De asemenea, Orban mai spunea că rămâne de văzut dacă pentru implementarea măsurilor cerute de CE sunt necesare modificări ale legislaţiei actuale.

Directorul ANI, Horia Georgescu, declara în octombrie 2012 că în România fenomenul conflictelor de interese în materia fondurilor europene sau a achiziţiilor publice din bugetul statului a atins proporţii îngrijorătoare, "chiar epice".

Potrivit lui Georgescu, frauda, sau conflictul de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene, este acceaşi care se identifică şi la nivelul achiziţiilor din bugetul naţional, problematica fiind cumva similară.

El a susţinut că este prioritar ca acest fenomen să fie combătut, fiind necesară o convergenţă în privinţa abordării şi verificării şi sancţionării.

Şeful ANI a arătat că sunt numeroase situaţii în care firme ale rudelor funcţionarului care gestionează sau administrează un proiect cu fonduri europene câştigă, prin beneficiari, contracte, sau, după ce evaluează un proiect, îşi dă demisia din autoritatea de management şi devine expert în cadrul proiectului evaluat.

El amintit că, în 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autorităţile de management. "Impactul este aproape de zero, pentru că nu suntem sesizaţi şi, încă o problemă tehnică, proiectele se blochează din cauza faptului că, procedural, la noi investigaţiile merg destul de greu", a subliniat Horia Georgescu.

În opinia sa, trebuie să se realizeze un sistem integrat, astfel încât Agenţia să poată emite avertismete către autorităţile de managemenet sau actorii implicaţi pentru a putea preveni aceste conflicte de interese.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, îi solicita premierului Victor Ponta, la începutul lunii septembrie, într-o vizită la Bruxelles, să ia măsuri imediate pentru îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a procedurilor de achiziţii publice care să ajute absorbţia fondurilor europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MFE: Ministrul Teodorovici discută la Bruxelles cu CE îmbunătăţirea achiziţiilor publice.
 Vizualizări articol: 1278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MFE: Ministrul Teodorovici discută la Bruxelles cu CE îmbunătăţirea achiziţiilor publice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei