Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Donaţie

Un document inedit, pentru colecţia Muzeului Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În colecţia de documente a Muzeului Bucovinei a intrat recent, printr-un neaşteptat act de donaţie, un document inedit.

 

O carte poştală expediată de Dionisie Olinescu de la Bucureşti la Stuttgart

Este vorba de o carte poştală expediată, în urmă cu mai bine de un secol, de la Bucureşti la Stuttgart, de către Dionisie Olinescu, cercetătorul care, împreună cu un grup de intelectuali bucovineni, a înfiinţat, la data de 12 iunie 1886, Societatea arheologică română din Bucovina.

Destinatarul misivei scrise în limba germană (o carte poştală cu timbru imprimat cu chipul Regelui Carol I, cu ştampila care indică localitatea de expediere Bucureşti şi data de18 decembrie 1910) era editorul Hermann Pfisterer, pe care Dionisie Olinescu îl ruga să-i trimită un exemplar al revistei pe care acesta o tipărea la Stuttgart.

Seculara carte poştală (pe care un colecţionar lipsit de generozitate n-ar fi lăsat-o din mână) a ajuns la Suceava prin bunăvoinţa dr. Walter Stahli, care, interesându-se de „numele românesc Olinescu”, a aflat că acesta a fost un intelectual bucovinean, despre care a scris câteva lucrări de specialitate... arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei.

 

„Singura mea rugăminte ar fi, dacă nu cer prea mult, să-mi trimiteţi prin poştă o confirmare de primire”

Aşa că generosul dr. Walter Stahli (care mărturiseşte într-un e-mail pe care i l-a trimis arheologului sucevean că are un interes aparte pentru „cărţi poştale ilustrate cu subiecte referitoare la portul naţional românesc, german, unguresc, sârbesc, bulgăresc etc. din România, precum şi imagini din cotidianul de altădată al locuitorilor din Banat, Oltenia şi Transilvania”) a donat respectiva carte poştală pentru colecţia Muzeului Bucovinei.

„Nu sunt istoric de meserie - îi scrie el lui Bogdan Petru Niculică (cercetătorul sucevean care a adus în atenţie, prin lucrarea „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea arheologică  română” şi prin retipărirea unor scrieri de Dionisie Olinescu, rolul şi contribuţia acestuia în cercetarea arheologică din Bucovina) - dar am citit întotdeauna cu plăcere articole de istorie de cultură generală, destinate unui public mai larg şi scrise mai pe înţelesul tuturor, categorie din care fac şi eu parte. De aceea nu pot aprecia importanţa unui astfel de document pentru investigarea vieţii celui ce a scris-o (n.a. cartea poştală), dar consider că nu este prea mare. Interesant este probabil faptul că a fost scrisă de o persoană cu merite în cultura românească, respectiv a Bucovinei... Singura mea rugăminte ar fi, dacă nu cer prea mult, să-mi trimiteţi prin poştă o confirmare de primire”.

*

Un gest generos prin care colecţia de documente a Muzeului Bucovinei se îmbogăţeşte cu un înscris care poartă semnătura lui Dionisie Olinescu, „un arheolog uitat”, aşa cum scria Bogdan Petru Niculică, dar care a fost preşedintele fondator al Societăţii arheologice române din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un document inedit, pentru colecţia Muzeului Bucovinei.
 Vizualizări articol: 3216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 7 voturi
Un document inedit, pentru colecţia Muzeului Bucovinei4.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei