Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CMR către Ponta: 14.000 de medici, pentru care statul a investit 3,5 md. euro, au plecat din ţară

Joi, 28 Februarie 2013 (15:03:11)

Adunarea Generală a Colegiului Medicilor i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care, în contextul refuzului autorităţilor de a majora salariile rezidenţilor, atrage atenţia că, din 2007, peste 14.000 de medici, în care statul a investit peste 3,5 miliarde de euro, au plecat din ţară.

"Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi răspuns că nu se poate acum. Totusi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile. Înţelegem îngrijorarea dumneavoastră că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem ca nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie renumerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie", arată Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR), în scrisoarea către Ponta.

Totodată, CMR îi semnalează premierului faptul că, din 2007 şi până în prezent, şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici, care au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora, statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro, potrivit CMR.

"Câţi medici ar trebui, domnule prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat? După cum stiţi, noi nu am vrut să tensionam climatul social din perioada alegerilor şi nu am dus la îndeplinire măsura demisiilor în bloc din sistemul de sănătate. Dar să nu credeţi că acest lucru înseamnă că medicii vor oferi la infinit dovezi de bună creştere determinate numai şi numai de respectul faţă de pacienţii lor", se mai arată în scrisoarea semnată de preşedintele organizaţiei, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Prin acelaşi demers, preşedintele CMR îl invită pe premier la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor care va avea loc în 28 martie şi la care vor participa 300 de reprezentanţi ai breslei medicale.

"Stimate domnule prim-ministru, este un ultim moment în care vă comunicăm că nu mai putem accepta ca valoarea socială să fie inversată, nu mai putem accepta ca organele de forţă să fie mai apreciate în ochii guvernaţilor decât cei care salvează vieţi în condiţii extrem de vitrege, fiind supuşi tot timpul riscului de a fi blamaţi şi lapidaţi în piaţa publică. Aşteptăm în cel mai scurt timp, de la Guvernul, pe care îl reprezentaţi, o strategie coerentă a sistemului de sănătate, o strategie care să arate preocupare pentru cei care îl ţin în viaţa în condiţii dificile", se menţionează în scrisoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMR către Ponta: 14.000 de medici, pentru care statul a investit 3,5 md. euro, au plecat din ţară.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CMR către Ponta: 14.000 de medici, pentru care statul a investit 3,5 md. euro, au plecat din ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei