Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clasificare anulată de judecători

Universitatea „Ştefan cel Mare” a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sentinţa finală în cazul procesului dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Ministerul Educaţei a fost dată în favoarea instituţiei sucevene, iar ordinul emis de ministerul de resort prin care USV este o institiţie de învăţămâmânt superior bazată doar pe educaţie a fost anulat.

Conform reprezentanților USV, „după mai bine de un an, universitatea noastră a obţinut pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti juste pentru învăţământul superior sucevean şi naţional. Cu acest prilej, reafirmăm faptul că Universitatea <Ştefan cel Mare>din Suceava este deschisă oricărei evaluări şi oricărei competiţii care se realizează pe baze corecte, responsabile şi transparente. Astăzi, suntem nevoiți să constatăm că lucrurile din trecut nu se mai pot schimba, prejudiciul de imagine nu poate fi compensat, dar nu renunţăm la obligaţia de a îndrepta toate eforturile spre asigurarea unui prezent stabil şi a unui viitor mai bun pentru întreaga comunitate academică suceveană, dar şi pentru populaţia din partea de Nord-Est a ţării”.

Conform acestora, sentinţa nu este definitivă, iar reprezentanţii ministerului de resort au dreptul să facă recurs în termen de 15 zile de la comunicarea sentinţei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, Curtea de Apel Suceava a transmis că „prin sentinţa din 27 februarie s-a anulat Ordinul MECTS nr. 5262 din 5.09.2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităţilor. Totodată, s-a anulat Ordinul MECTS nr. 3998 din 5.05.2012 privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2012”.

Procesul dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Ministerul Educaţiei, prin care USV cere ministerului daune de peste patru milioane de lei, a fost amânat de patru ori până să se pronunţe sentinţa. Cu toate că prejudiciile financiare aduse universităţii au fost evaluate la suma de 4,6 milioane de lei, pentru a nu prelungi procesul, reprezentanţii USV au renunţat la cererea privind obligativitatea plăţii acestei sume. Suma cerută de USV reprezintă banii pe care instituţia ar fi trebuit să-i primească dacă nu ar fi fost clasificată pe o poziţie inferioară în rândul universităţilor de stat.

Potrivit conducerii USV, clasificarea universităţii ca instituţie de învăţământ superior de categoria a treia, centrată doar pe educaţie, a dus la pierderea a aproape 20% din bugetul pe care instituţia ar fi trebuit să-l primească. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, universităţile româneşti au fost clasificate în trei categorii, şi anume universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

 

Ministerul Educației nu a ținut cont de evaluarea Asociaţiei Europene a Universităţilor

Înainte de apariţia Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Senatul USV a solicitat evaluarea externă a instituţiei de către Asociaţia Europeană a Universităţilor (AEU). Raportul de evaluare al comisiei de experţi străini, care a efectuat analiza în două etape, pe parcursul a circa opt luni de zile, a fost făcut public pe site-ul AEU.

„Această comisie, incluzând actuali şi foşti rectori şi prorectori ai unor universităţi europene prestigioase, a studiat sute de pagini de documente şi analize, a discutat cu sute de profesori, studenţi şi personalităţi externe universităţii, asumându-şi public, în final, un raport de evaluare a USV în care este evidenţiată misiunea de educaţie şi cercetare a universităţii sucevene”, transmite conducerea USV.

În luna în care comisia de experţi internaţionali prezenta raportul privind USV, Ministerul Educaţiei a publicat o listă întocmită fără ca universitatea să fie vizitată măcar de un singur expert.

„Nu cunoaştem ca alte universităţi din România să fi primit vizite ale experţilor AEU cu acelaşi scop. Timp de aproape un an şi jumătate Ministerul Educaţiei nu a prezentat vreun document pe baza căruia a fost întocmită această împărţire a universităţilor pe cele trei categorii”, au mai explicat reprezentanți ai universității. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare” a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei.
 Vizualizări articol: 2489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare” a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(28 feb 2013, 14:00:30
Felicitari pentru castigarea procesului de USV si restabilirea adevarului.
După ce a câştigat procesul cu Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului, conducerea Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava a publicat un comunicat de presă în care afirmă că decizia privind clasificarea universităţilor din 2011 a fost bazată pe "voinţa arbitrară" a fostului ministru Daniel Funeriu, că "este nevoită să constate că lucrurile din trecut nu se mai pot schimba, prejudiciul de imagine nu poate fi compensat".
2.   Perderi incomensurabile trimis de
(28 feb 2013, 15:05:38
USV Suceava datorita guvernarii PDL a suferit in primul rand un prejudiciu de imagine.Apoi un prejudiciu material de 4,6milioane lei.PDL prin ministrul Funeriu a nenorocit invatamantul romanesc si implicit USV.Din haul gandirii figurantului Funeriu a iesit cea mai proasta lege a invatamantului din istoria tarii.Si o doamna parlamentar,om de cultură, profesor universitar, coordonator de doctorat, fost prodecan a ridicat mana sa aprobe aceste nenorociri,inclusiv taierea a 25% din salariile profesorilor.In perioada 2008 – 2012, universitatea suceveană nu a primit nici un fel de sprijin din partea guvernării PDL.Mai mult, sub guvernarea Tariceanu s-au obtinut 30 de hectare de teren pentru un campus universitar, care dacă ar fi fost realizat ar fi adus la Suceava peste 10.000 de studenţi, care s-ar fi adăugat la cei peste 10.000 de studenţi care sunt în momentul de faţă”.PDL n-a pus o caramida la campus in patru ani.

2.1  RE: Perderi incomensurabile trimis de
(28 feb 2013, 15:33:43
USL a pus macar un sfert de caramida la noul campus de un an de cand e la putere?
N-am auzit sa fi alocat USLul parale in 2012 sau 2013 pentru noul campus. Poate mi-a scapat stirea...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei