Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Miniştii Teodorovici şi Câmpeanu, în vizită la Bruxelles pentru discuţii privind fondurile europene

Miercuri, 16 Ianuarie 2013 (15:51:00)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fac miercuri o vizită oficială la Bruxelles, la Comisia Europeană, unde vor discuta despre situaţia absorbţiei fondurilor structurale şi reluarea plăţilor pe POSDRU.

Cei doi miniştri se vor întâlni miercuri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională, precum şi cu reprezentanţi ai DG Regio (direcţia generală dezvoltare regională şi urbană) şi ai DG Employment (direcţia generală pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune), a anunţat Ministerul Muncii.

Discuţiile vor viza noua abordare a Ministerului Fondurilor Europene cu privire la procesul de coordonare a absorbţiei fondurilor europene aferente actualei perioade de programare 2007-2013 şi exerciţiului următor 2014-2020.

Vor fi discutate, de asemenea, şi soluţiile existente în vederea reluării plăţilor aferente Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Premierul Victor Ponta declara în şedinţa de Guvern din 27 decembrie că rambursările pentru unele programe din fonduri europene, printre care şi POSDRU, nu vor fi plătite de Comisia Europeană până la sfârşitul anului 2012, aşa cum a fost estimat în mod "hiper-optimist", şi i-a cerut ministrului Teodorovici să plece la Bruxelles imediat după 1 ianuarie, pentru a discuta problema.

Ponta a arătat că, dacă pentru Programul Operaţional de Mediu şi POR plăţile de la Comisia Europeană au intrat la buget până la sfârşitul anului trecut, la alte programe "nu au intrat banii europeni, aşa cum se previzionaseră într-un mod hiper-optimist".

"Domnul ministru Teodorovici, după 1 (ianuarie - n.r.) mergeţi imediat la Bruxelles să discutaţi cu comisarul Hahn şi cu comisarul Andor, să discutaţi direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului", i-a cerut Ponta lui Teodorivici.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, în timpul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost parţial deblocat, un nou audit fiind însă aşteptat la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

În urma unei misiuni de audit desfăşurate la sfârşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane până în noiembrie 2011.

De asemenea, ministrul Teodorovici declara în decembrie că Guvernul va hotărî în ianuarie, prin HG, structura ministerului său şi forţa administrativă a acestuia în relaţia cu celelalte entităţi din domeniul absorbţiei fondurilor europene.

El a spus la audierea în comisiile parlamentare, că autorităţile de management ale programelor operaţionale vor rămâne "fizic" la ministerele de resort pe actualul exerciţiu bugetar, însă sub o coordonare mai activă a Ministerului Fondurilor Europene.

"Ne vom întări rolul de coordonare pe fond, adică în deciziile pe care acestea le iau, lucrurile care nu sunt aşa cum trebuie, va trebui să le refacem. Aici ministerul se va implica activ. Nu va fi o coordonare de formă, ci o coordonare activă", a spus Teodorovici, arătând că nu se va mai aştepta zile şi săptămâni întregi pentru ca ministrul de resort să aprobe o modificare cerută de UE în sistemele autorităţilor de management.

Pe de altă parte, Teodorovici a menţionat că pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 se va face o analiză a eficienţei autorităţilor de management, iar unele dintre acestea vor dispărea. "Urmează în 2013 să vedem care este cea mai bună abordare, vom lua fiecare autoritate în parte pentru a analiza exact şi ca structură, ca număr de personal, atribuţii şi acolo unde se va impune fie unificarea lor, fie...Vom vedea, asta e o formulă care va fi decisă pe parcurs", a spus el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miniştii Teodorovici şi Câmpeanu, în vizită la Bruxelles pentru discuţii privind fondurile europene.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miniştii Teodorovici şi Câmpeanu, în vizită la Bruxelles pentru discuţii privind fondurile europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei