Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANCLP:Cei şase ani de completare a studiilor învăţătorilor - interval de revizuire a Legii educaţiei

Miercuri, 16 Ianuarie 2013 (15:47:16)

Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice (ANCLP) consideră că perioada de 6 ani stabilită prin ordonanţă de Guvern pentru completarea studiilor învăţătorilor şi educatorilor este "un interval de graţie" în care Parlamentul are obligaţia de a revizui Legea educaţiei naţionale.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de ANCLP, "în societatea cunoaşterii" traseul liceu pedagogic - facultate cu profil pedagogic este calea de urmat pentru a califica tinerii cu performanţe în profesiunile didactice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Referitor la ultimele reacţii, majoritatea în necunoştinţă de cauză şi de legislaţie în domeniu, privitoare la consecinţele aplicării OUG nr. 92/2012 facem mai multe precizări. Referitor la articolul privitor la obligativitatea completării studiilor, ANCLP consideră că în societatea cunoaşterii, traseul liceu pedagogic - facultate cu profil pedagogic este calea de urmat pentru a califica tinerii cu performanţe în profesiunile didactice pentru invăţământul preşcolar şi primar. În opinia noastră, în acest moment perioada de 6 ani stabilită prin ordonanţă pentru completarea studiilor actualilor învăţători şi educatoare din România poate fi interpretată ca interval de graţie în care legiuitorul, Parlamentul României, are posibilitatea şi obligaţia de a revizui şi completa Legea educaţiei naţionale, o lege fundamentală care, în forma actuală, aduce numeroase prejudicii sistemului de învăţământ”, menţionează sursa citată.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că Legea educaţiei naţionale, adoptată în 2011, a desfiinţat funcţiile didactice de învăţător şi de educatoare şi, pe cale de consecinţă, licee şi colegii pedagogice de elită, în pofida faptului că în sistem funcţionau la data intrării în vigoare a legii şi funcţionează încă "peste 40.000 de învăţători şi de educatoare excelent pregătite şi de înalt prestigiu profesional".

“Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice a solicitat Ministerului Educaţiei pregătirea unei ordonanţe de urgenţă prin care atât învăţătorii şi educatoarele din sistem, cât şi liceele pedagogice să reintre în legalitate. OUG nr. 92/ 2012 repară greşeala din Legea educaţiei naţionale şi restabileşte legalitatea, reintroducând în lege funcţiile didactice de învăţător şi de educatoare şi redând liceelor pedagogice dreptul de a face ceea ce ştiu şi fac foarte bine de sute de ani, respectiv să pregătească foarte bine tinerii pentru aceste profesii atât de necesare”, se mai arată în documentul citat.

Ordonanţa prin care educatorii şi învăţătorii sunt obligaţi să urmeze studii superioare va trebui modificată în Parlament, pentru că a creat deja o tensiune în sistem, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, precizând că sunt vizaţi între 22.000 şi 25.000 de dascăli.

În opinia liderului sindical, OUG 92/2012 ar trebui modificată astfel încât să se aplice celor care urmează să intre în sistem.

"Am vorbit şi cu doamna Andronescu şi formularea e nefericită. Trebuie găsită în Parlament o altă formulă, fie pentru cei care vor să intre în sistem să se ceară studii superioare, fie să se stabilească că cei care nu au studii superioare vor fi plătiţi la nivel de studii medii. Dacă nu s-ar reveni asupra acestui lucru ar fi o greşeală imensă. Refuz să cred aşa ceva. Sunt oameni performanţi care au scos generaţii şi generaţii. Sunt oameni care au făcut liceul pedagogic, dascăli adevăraţi", a mai spus Hancescu.

El a precizat că în sistem ar fi între 22.000 şi 25.000 de cadre didactice fără studii superioare, iar plecarea lor "ar fi un dezastru".

OUG 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării a fost aprobată în 18 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial o zi mai târziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANCLP:Cei şase ani de completare a studiilor învăţătorilor - interval de revizuire a Legii educaţiei.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANCLP:Cei şase ani de completare a studiilor învăţătorilor - interval de revizuire a Legii educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei