Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Condiţii improprii

O şcoală de 30 de miliarde de lei vechi din Bosanci zace nefolosită, în vreme ce copiii învaţă în subsolul unei Biserici Penticostale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Debaraua de la subsolul Bisericii Penticostale din Bosanci, încăpere ce până nu demult adăpostea văsăria bisericii, reprezintă, în prezent, pentru peste 30 de preşcolari, grădiniţa. Spaţiul restrâns, mobilat cu doar trei măsuţe şi câteva scaune, este locul pe care educatoarele prichindeilor se străduiesc să-l transforme într-o sală de curs primitoare, prielnică jocurilor şi activităţilor educative.

Câteva uliţe mai la vale, Şcoala cu clasele I- IV Nr. 2, o clădire renovată şi modern utilată, (investiţie de 30 de miliarde de lei vechi), zace nefolosită deşi, încă din luna septembrie a anului trecut, unitatea ar fi trebuit să deservească elevii şi preşcolarii din apropiere.

Recepţia obiectivului nu poate fi încă făcută, iar primăria a găsit câteva soluţii de compromis, soluţii ce au stârnit numeroase controverse printre părinţi.

„Şcoala cea nouă este finalizată, însă nu înţelegem motivul pentru care nu este dată în folosinţă. Mergem pe jos peste doi kilometri pentru a ajunge la grădiniţă, prin frig. Ni s-a promis că la două săptămâni de la începerea anului şcolar vom putea veni cu copiii la şcoala cea nouă, ba, mai mult de atât, părinţii au fost chemaţi la curăţenie pentru a putea primi copiii cum se cuvine. Au tot amânat data deschiderii şcolii iar, în această perioadă, se împlineşte un an de când copilaşii învaţă la subsolul bisericii”, povesteşte unul dintre părinţi.

Zi de zi, de la kilometri distanţă, părinţii îşi aduc copiii la grădiniţă cu sania, înfruntând frigul şi haitele de câini. Părinţii şi-au mai exprimat nemulţumirea şi în legătură cu imposibilitatea copiilor de a organiza serbări, aniversări sau orice alt eveniment care ar implica muzica şi dansul, pentru că astfel de manifestări îi deranjează pe enoriaşii Bisericii Penticostale.

Cât priveşte cei 70 de elevi din clasele I- IV ce ar trebui să se bucure de noile condiţii pe care şcoala nou renovată din Bosanci le poate oferi, aceştia sunt transportaţi zilnic către cealaltă unitate de învăţământ din comună (Şcoala cu clasele I- VIII), aflată la trei kilometri distanţă faţă de prima. Măsura transferării acestora a supraaglomerat Şcoala cu clasele I-VIII, iar transportul elevilor până acolo a generat cheltuieli suplimentare din partea primăriei.

 

Edilul comunei afirmă că are mâinile legate

Conflictul mocnit dintre autorităţile locale şi părinţii care nu-şi pot explica de ce şcoala nou renovată nu-i poate primi pe copii a răbufnit în momentul în care cele două tabere s-au aflat faţă în faţă.

Edilul comunei Bosanci, Anton Curic, susţine că imposibilitatea constituirii unei comisii de recepţie a obiectivului, comisie din care trebuie să facă parte şi un reprezentant al Ministerului Educaţiei, este motivul pentru care nu s-a putut da în folosinţă şcoala.

„Am luat legătura cu constructorul şi proiectantul acestui obiectiv, consultându-ne cu privire la începerea cursurilor şcolare, aceştia motivând că acest lucru nu este posibil deoarece nu este constituită comisia de recepţie. Din această comisie trebuie să facă parte un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi, cu toate că am făcut o serie de demersuri în acest sens, nu am reuşit să întrunim această comisie”, a explicat Anton Curic.

Acesta a mai menţionat faptul că a înaintat prefectului judeţului o adresă în care îi solicită acestuia să intervină la Ministerul Educaţiei pentru a urgenta întrunirea comisiei de recepţie pentru ca elevii să poată beneficia de condiţii corespunzătoare desfăşurării actului educativ. Intrigaţi de situaţia care persistă de aproape un an de zile, părinţii au ascultat sceptici explicaţiile primarului, cerându-i socoteală acestuia pentru situaţia paradoxală cu care elevii sunt nevoiţi să se confrunte. 

Potrivit directorul şcolii din Bosanci, Constantin Grosu, „vinovaţi sunt boierii de la Bucureşti care nu vor să facă efortul de a veni la faţa locului pentru a clarifica situaţia. Din septembrie, de când s-au finalizat lucrările, stăm în aşteptare. Situaţia e neplăcută pentru toată lumea şi ne dorim rezolvarea cât mai urgentă a problemei”, a completat directorul şcolii din Bosanci, Constantin Grosu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O şcoală de 30 de miliarde de lei vechi din Bosanci zace nefolosită, în vreme ce copiii învaţă în subsolul unei Biserici Penticostale.
 Vizualizări articol: 3659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 10 voturi
O şcoală de 30 de miliarde de lei vechi din Bosanci zace nefolosită, în vreme ce copiii învaţă în subsolul unei Biserici Penticostale4.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei