Peste 55.000 de permise de conducere au fost eliberate în ultimele cinci zile lucrătoare, la nivel naţional, câte erau eliberate, în mod obişnuit, într-o lună, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere, Mihai Enache.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), în luna octombrie 2012 au fost eliberate 53.000 de permise şi în noiembrie, 56.000 de permise.
Comisarul şef Mihai Enache a precizat că în ultimele cinci zile lucrătoare au fost eliberate aproximativ 55.000 de permise de conducere, dintre care 9.000 în 27 decembrie, 8.000 în 28 decembrie, 11.300 în 3 ianuarie, 10.500 în 4 ianuarie şi 17.000 de permise în 7 ianuarie.
În Bucureşti au fost eliberate în octombrie 2012 aproximativ 285 de permise pe zi, în noiembrie aproximativ 344 de permise pe zi, în timp ce în zilele de 4 şi 7 ianuarie s-au eliberat 1.500 şi, respectiv, 2.000 de permise pe zi, a mai spus Mihai Enache.
Purtătorul de cuvânt al DRPCIV a adăugat că, în ultima perioadă, s-a lucrat peste program pentru rezolvarea tuturor solicitărilor.
"S-a lucrat şi sâmbătă şi se va lucra în fiecare sâmbătă până la data de 19 ianuarie. Uşile se închid la ora 19.30, după care lucrătorii noştri stau la serviciu până când se rezolvă solicitările tuturor persoanelor aflate, în acel moment, în sediile noastre", a declarat Enache pentru MEDIAFAX.
Aglomeraţia de la ghişeele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor se explică prin aceea că, după data de 19 ianuarie, Codul Rutier se modifică, iar şoferii vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă, fapt care va implica şi costuri suplimentare.
Taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei însă, va fi obligatorie vizita medicală, ceea ce va implica şi costuri suplimentare, pentru fiecare consultaţie de specialitate în parte.
Oficialul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani pentru profesionişti, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.
El a mai spus că o altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia.
"Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârşitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul şoferilor amatori şi cinci ani în cazul profesioniştilor", a precizat Mihai Enache.
( 8 ian 2013, 17:55:41