Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Modificări la Codul Rutier

Vizita medicală, obligatorie la schimbarea permiselor auto după 19 ianuarie

Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.

Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013.

"Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecinţa unei directive europene, 126/2006, iar noi am transpus în legislaţia românească prevederile acesteia", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul şef Mihai Enache.

Purtătorul de cuvânt al DRPCIV a spus că taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei, însă, va fi obligatorie vizita medicală.

"Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberarea duplicatelor", a mai spus Mihai Enache.

 

Valabilitatea permiselor pentru şoferii profesionişti, redusă la jumătate

Oficialul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

"Perioada de valabilitate în cazul şoferilor profesionişti, care până acum era de zece ani, ca şi în cazul amatorilor, a fost redusă la numai cinci ani", a precizat comisarul şef Mihai Enache.

El a mai spus că o altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia.

"Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârşitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul şoferilor amatori şi cinci ani în cazul profesioniştilor", a precizat Mihai Enache.

Potrivit Legii 203/2012, "în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere".

Totodată, actul normativ prevede că "eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale".

Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare fără ca şoferul să susţină un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstrează valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.

 

Examen teoretic şi unul practic pentru conducătorii de mopede, scutere, ATV-uri

Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nici o categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria "AM" "A1" şi "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie "AM", "A1" şi "B1" poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vizita medicală, obligatorie la schimbarea permiselor auto după 19 ianuarie.
 Vizualizări articol: 2635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Vizita medicală, obligatorie la schimbarea permiselor auto după 19 ianuarie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ma bucur! trimis de
( 8 ian 2013, 11:32:50
Poate se mai triaza si nu mai ajung la volan toti retardatii.
2.   F.bine trimis de
( 8 ian 2013, 11:46:00
oricum, examenul oftalmologic si cel psihiatru trebuie facut cu f.f.f.mare atentie.....
avem din ce in ce mai multi cond.auto deosebit de agresivi , care nu stiu sa-si rezolve o situatie ivita in trafic decit cu pumnul, pistolul, si ce mai vine in cap la fiecare.......
f.bine venita aceasta verificare...... poate ar trebui facuta mai des......
stiu, o sa fiu injurata, dar vedem ce se intimpla pe sosele..
3.   O intrebare trimis de
( 8 ian 2013, 12:14:36
daca ma casatoresc si imi schimb numele de fam. trebuie sa-mi schimb si permisul? buletinul stiu ca e obligatoriu de schimbat,dar si permisul ? Multumesc
3.1  RE: O intrebare trimis de
( 8 ian 2013, 14:49:47
Adresa de pe C.I. (domiciliu) trebuie sa coincida cu cea de pe permis! Bineinteles ca si numele trebuie sa coincida. Altfel avertisment/amenda/amenda . . . depinde peste ce fel de politist dai !tongue
4.   Bataie de joc pe banii noștri!!!! trimis de
( 8 ian 2013, 20:24:58
După 2 zile și 2 deplasări de 80 km am reușit azi după amiază dă îmi depun dosarul la Mol, Suceava !!! Vrei și tu și nu știi ce te așteaptă ?
O mare bataie de joc din partea angajaților permise auto și înmatriculări, care daca ar fi urmat exemplul colegilor de la pașapoarte ar fi evitat îmbulzeala și haosul ce a cuprins întreg molul. Nimic mai simplu, un agent de pază la ușă cu un pix și un caiet. Ai ajuns, te programează in ordinea sosirii in funcție de nimărul cererilor pe care serviciul le poate rezolva intro zi, îți indica data și eventual ora aproximativă și totul ar fi fost ok. La fiecare intrare și cîteva ore distanță fiecare face o listă, și scandalul e gata. Nimeni nu respectă nimic, bunul simț e absent. Și uite așa trece prima zi în care poți pleca spre casă seara după ce te-ai asigurat că ți-ai pus numele pe cît mai multe liste. Ziua doi, după ce ai ajuns la prima oră, îți va oferi alte palpitații... Ce listă va fi luată ca oficială, numele tău mai e pe ea... Cu noroc îți vor lua CI după care fără nicio regula sau ordine astepti intr-un vacarm insuportabil să fii strigat. Nu metge la toaletă, cafea,etc pentru că nu știi cînd vei fi strigat. Nu ar strica sa aveți la voi niște calmante... Angajații te vor trata ca pe o zdreanță, nervoși și nesatisfăcuți.... OARE NU ERA MAI SIMPLU PENTRU NOI ȘI PENTRU EI SA FACA EI O LISTA SI SA ITI ZICA VII JOI INTRE 11-12????
5.   Cum se face o revolutie 1 trimis de
( 9 ian 2013, 12:43:57
Neamule... veni vremea pentru preschimbarea permisului meu de conducere asa ca am purces la locul si organul care asigura poporului aceast serviciu : m-am documentat de ce si cum, acte , legislatie sa nu ma ia militienii de prost si sa ma poarte si toate alea , eu venind cu apucaturile de demult cand cetateanul nu platea el fonctionarul ca sa fie in masura sa-i ceara socoteli.
Zis si facut : m-am conectat la net si am citit cum au facut si altii ce trebuie sa fac si trebuie sa am la mine pentru temerara misiune, fara sa stiu cu adevarat in ce ma bag.
M-am deplasat la Mall-ul orasenesc , la biroul prefecturii judetene ce manareste documentele cetateanului cu privire la circulatia auto, si am gasit acolo o revolutie in desfasurare cu toate ingredientele specifice : mase, lideri, confuzie, discursuri, grupuri, imbranceli, forte de ordine, ordinea de stat, si cate si mai cate.
Demersul meu mi-a consumat 2 zile din existenta dar m-a facut sa inteleg mai bine asazisele evenimente din decembrie.
Desi titlul suna ca un indrumator destinat facatorilor de revolutii , cu putina rabdare si indulgenta poti observa multe in asmenea situatii in care o multime de indivizi necunoscuti care au un scop anume , concurenti oarecum intre ei ca timp dar unitari ca finalitate, actioneaza intr-un mod specific si absolut imprevizibil si fiind ca oricum eram prins in mijlocul "evenimentelor " am devenit atent si am incercat sa fac conexiuni cu ce mai citisem sau observasem prin media despre psihologia colectiva .
6.   Cum se face o revolutie 2 trimis de
( 9 ian 2013, 12:46:20
Masele mele , cele pe umerii carora se sprijinea proiectia mea despre revolutie, era formata foarte eterogen: tineri zvacnitori , nerabdatori si indiferenti de orice regula sau observatie, cu fraze cu raspuns imediat si punitiv, indiferent de argumente, oameni de varsta medie , asezati si prinsi in activitati a caror participare la revolutie era conditionata de timp, cu oarece logica in ordinea lucrurilor de acolo, mai putin comunicativi si in general cooperanti si disciplinati, pensionari in diferite stari de ramolire , dar toti cu pretentii de stapani de sfaturi absolut indispensabile, ce se miscau incet si de obicei intrau in conflict cu tinerii juvenili si fortosi, femei gravide bagate inconstient in multime , care mai apoi tipau ca ce si cum nu fac animalele in situatiile similare .
Am mai observat o categorie mai ciudata care parea mai linistita si sigura de sine , indivizi mai in varsta sau unii cu aere de oameni asezati si seriosi, am vazut chiar o baba cu carja , mesa si manson si parkinson careia un jandarm o gratula cu doamna colonel, aceasta categorie avand un aer conspirativ , discutau din priviri peste tejgheaua biroului sau schimbau semne codificate prin usa ce dadea spre toaleta magazinului.
Vechea oranduire era reprezentata de oficialii biroului auto absolut prinsi nepregatiti pentru acest eveniment , supusi unor presiuni psihologice si ameninatati fizic cu executie prin strangere de gat la sfarsitul programului. Fortele de ordine chemate erau cativa jandarmi cu cataramele slabanoage care strigau ceva despre ordine si evacuare , pe care oricum nu ii asculta nimeni. Interventia moscovei era asigurata de legatura telefonica si dispozitiile prefectului de multumire a maselor prin programul de lucru prelungit.
7.   Cum se face o revolutie 3 trimis de
( 9 ian 2013, 12:47:55
Despre programul revolutiei si revolutionari si liderii lor as vrea sa fiu mai explicit deoarece mi s-a parut sectorul cel mai interesant al evenimentului.Etnic masa de revolutionari era formata in majoritate de romani si un procent reprezentativ de tigani rudari veniti si ei pe post de natiune conlocuitoare ce isi cere drepturile culturale , si prin specificul lor constituiau in permanenta motorul ce genera idei si initiative . Deoarece revolutia are caracter permanent pana pe 18 ianuarie cand intra in vigoare noul decret rutier, in fiecare zi dupa terminarea programului biroului de permise auto , se constituia un comitet de initiativa care intocmea un program de actiune , adica incepea o lista dupa care urma a lucra revolutia in ziua urmatoare . In prima zi in care am participat eu de dimineata pana pe la orele 18 autoritatile au fost atacate revolutionar permanent astfel ca la sfarsit cei doi bieti lucratori erau fleasca fara sa aiba nici cea mai mica intentie de schimbare de organizare pentru a doua zi , dovada ca regimul nu renunta usor la obiceiurile sale de a oripila masele. Dupa incheierea programului cand ramasesera foarte multi revolutionari nesatisfacuti , au inceput sa se faca bisericute cu comitete de initiativa pentru intocmirea unui nou program de revolutie, (lista ) .
Dupa vre-o cateva initiative a unui tigan guraliv stinse in fasa de masa cu caracter national ofensata de minoritate a aparut constructiv tot un tigan ce a sugerat o aranjare de felul "un roman, un tigan,un roman , un tigan" si un nene cu barbuta si sapca de pensionar intelept a impus ideea multimii si a luat initiativa tiparirii pe genunchi a programului revolutiei pentru ziua urmatoare.
8.   Cum se face o revolutie 4 trimis de
( 9 ian 2013, 12:49:18
Asadar acest comitet de initiativa de larga orientare populara si etnica , unanim acceptat de masele beligerante a intocmit programul cu membrii frontului , operatiune care a durat vre-o 2 ore astfel ca apropiindu-se ora inchiderii moll-ului se punea problema sigurantei cauzei revolutiei , asa ca a aparut ideea efectuarii unei copii de rezerva , care la nevoie sa fie prezentata natiunilor unite , in ideea utilizarii daca acest program intocmit dupa mai multe framantari belicoase nu trece noaptea viitoare , deoarece se zvonea ca dupa ora 23 urma sa aiba loc o contrarevolutie efectuata cu sprijinul extern magazinului , de revolutionari care urmau sa vina peste noapte si a caror bune intentii nu erau certe. A fost efectuata o copie xerox de siguranta ce a fost introdusa intr-o tipla a timpului de un tigan membru al frontului , dupa expresia lui "bagata printr-o borta die la usa la beroul de permise".Odata rezolvata aceasta problema era necesar ca programul original sa treaca seara prin asigurarea unei paze permanente prin impartirea plantoanelor ,ca prima garda , pana la ora 01 noaptea sa fie asigurata de un grup national de romani care a fost ales si si-a luat legamant de paza urmand sa fie schimbati de o garda de tigani rudari. La faza asta am plecat acasa chiar in preajma momentului cand paznicii magazinului scanau zona de conflict impingand revolutionarii spre iesire deoarece era ora inchiderii.
9.   Cum se face o revolutie 5 trimis de
( 9 ian 2013, 12:50:48
De aici pana la ora 06 45 am avut un "gap" de memorie deoarece am mers acasa si m-am culcat. La ora la care am revenit la usile magazinului era ca sub zidurile Bastiliei , un adevarat razboi civil deoarece romanii cu juramant de credinta pana la ora 01 , au plecat acasa , cu tot cu lista iar tiganii (vre-o12) desi au venit de la vre-o 15 km cu o masina si ciomege sa apere revolutia , au inghetat pana dimineata intr-o duba si erau nervosi nevoie mare , dar primii la usa in ideea de a recupera idealurile prin copia programului revolutionar de rezerva si a-l pune in aplicare. Pana la ora deschiderii 8.00 au existat largi dezbateri despre unde si cum sa se duca unii sau altii , ce si cum sa se pupe nationalitatile , oricum fara translatori sau perdea , mentionez ca revolutionarii erau reprezentativi de pe tot judetul. Odata deschis magazinul a fost dat startul pentru ocuparea locurilor la tribuna dezbaterii listelor , si astfel un spatiu destul de generos a fost ocupat de vre-o 600-700 de persoane dintre care absolut toti discutau si sustineau pozitia proprie pe una din cele vre-o trei lisate perfect valabile dupa argumentatiile fiecareia . Bineinteles ca erau dispute in legatura cu diferendul de a sta in duba cu ciomagul in mana si statul sub plapuma langa lampa cu carbid a sotiei , sau cu fecioria trezita orientata spre stele. Oricum erau multe idei valoroase si au fost insusite in diferite grade de asimilare , pana in momentul in care un ins guraliv , nu stiu prin ce mijloace a facut rost de toate listele si a inceput sa-si foloseasca volumul vocal di rarunchii proprii , propunand o deplasare a teatrului de operatii la vre-o 25 de metri lateral pentru a nu provoca victime colaterale unei firme de telefonie mobila amplasata neinspirat . Imediat a fost facut rost de un postament si liderul suprem cu pulovar largit la gat de diferendele anterioare a inceput sa citeasca programele revolutiilor unite.
10.   Cum se face o revolutie 6 trimis de
( 9 ian 2013, 12:52:52
Dupa primele strigari , m-am dumirit ca era doxa de inteligent ca a salvat revolutia noastra romano-rudareasca prin faptul ca a citit cateva nume din celelalte doua liste apoi cand am vazut ca urmeaza vre-o 7 nume de Stanescu m-am linistit si am asteptat sa ma citeasca si pe mine la numarul 14 cand de frica sa nu fiu auzit am raspuns sfortandu-ma sa scot decibeli peste norma unui reactor, am predat cartea de identitate in lotul castigatorilor in revolutie si am simtit ca mi-am atins scopul pentru care am pornit de acasa. Ce urma era floare la ureche, nu trebuia decat sa fiu calm si sa astept sa-l strige pe Verginel Stanescu din fata mea si apoi sa fiu atent sa nu-mi fure cineva locul , in rest nu erau decat profitori si iredentisti invidiosi si inselatii de pe celelalte liste lasati in bataia soartei in speranta unor noi miscari revolutionare si a unor programe mai norocoase. A venit apoi vocea de megafon a unui militian chel cu mustata ca e a cerut sa stea de vorba cu mine sa ma intrebe ceva despre miscarea capului la stanga sau la dreapta pentru o poza individuala pentru cartea de istorie a preschimbarii permisului meu auto .
In treacat mai mentionez ca toate personajele misterioase de care pomeneam cand descriam tipologiile de revolutionari au fost fotate de militian inaintea mea inclusiv baba cu carja ,mesa si manson si un parkinson ce producea dificultati de pozare a fondului ei de ten, gratulata totusi in final cu "poftiti doamna , in onoarea domnului colonel dumnezeu sa-l ierte".
11.   Epilog la farsitul revolutiei trimis de
( 9 ian 2013, 12:54:20
Cam asa se face o revolutie si banuiesc cu toata seriozitatea ca unele analogii sunt reale deoarece cu toata sinceritatea o spun din nou ca in conditiile date in care pui laolalta indivizi ce nu se cunosc intre ei dar care sunt concurentiali pe un scop, in absenta unor norme de coercitie , acestia au un comportament absolut imprevizibil si incontrolabil , fiecare ascunzandu-si actiunile sub siguranta anonimatului si a lipsei identitatii fizice directe iar asta e un lucru periculos.
Ganditi putin si puneti in locul indivizilor , grupuri organizate si neidentificate prin neglijente administrative care profita de dilutia de autoritate si apoi judecati-va ce inseamna siguranta individuala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei