Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Șarpele Negru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După zodiacul chinezesc, în februarie părăsim Anul Dragonului de Apă. Am izbutit să traversăm primejduitul 2012 fără prea mari pierderi și-n pofida predicțiilor mai mult decât îngrijorătoare. Întâi de toate, am scăpat de Apocalipsă (deși unii au încercat s-o mute ceva mai încolo în calendar, pe stilul vechi). Apoi, barem în ce ne privește, nu s-a confirmat amenințarea cu privire la cutremure. În anii Dragonului (de apă, de lemn, de foc, de pământ, de metal) s-au întâmplat cele mai cumplite cutremure din ultima jumătate de veac: 1952 – 8,25 grade Richter în Kamciatka, 1964 – 9,2 grade în Alaska, 1978 – 7,8 în China, 2000 – 7,9 în Sumatra. La noi, zona Vrancea ne-a răsfățat cu gâdilituri și-atât (o face și-acum, în ianuarie 2013).

Singurul seism real s-a produs în politica de Dâmbovița, soldându-se cu ceva decese... neregretate. Fie primit! S-a confirmat în bună măsură prezicerea zodiacului chinezesc potrivit căreia Anul Dragonului „aduce accentuarea luptei pentru putere și polarizarea spectrului politic. Deviza anului este scopul scuză mijloacele. Se apelează fără milă la manipulare, mită etc. și vom asista la riposte dure”. Ceea ce înseamnă că-s de așteptat fireștile replici de după cutremur.

Dar ce altceva va aduce 2013? La 10 februarie vom intra în Anul Șarpelui Negru. În filosofia clasică orientală, șarpele (văzut în cultura vestică mai degrabă ca simbol al răului – el a ispitit-o pe Eva!) este perceput ca asociat cu ideea de frumusețe, înțelepciune, cunoaștere ezoterică. Și totuși, conform zodiacului chinezesc, perspectivele lui 2013 nu-s tocmai „frumoase și înțelepte”, caracterizându-l instabilitatea, nestatornicia și schimbările surprinzătoare: ”Va trebui să învățăm cum putem supraviețui în condițiile răului fără a ne folosi de rău, ci de bine. Va trebui să facem eforturi pentru a ieși cu bine din situații dificile, critice sau din mrejele răului, folosindu-ne nu de răutate și viclenie, ci de înțelepciune și inteligență” – dacă, desigur, fi-vor de-ajuns. Tocmai când credeam că se va așterne ceva liniște... constructivă în sferele politicii românești (apropo: cea mai sumară examinare filologică a textului Acordului de coabitare Ponta-Băsescu demonstrează clar că a fost tradus din engleză – probabil, ultima manevră a lui Gitenstein), aflăm că 2013 se așează sub semnul neprevăzutului! Om trăi și om vedea.

Pentru uz personal, România dispune de zodiac propriu. Din care aflăm ba că va fi un an cumplit, ba că vom avea creștere economică (tot Ponta spune) și nu va mai fi necesară nici o strângere a șurubului (ne încurajează Isărescu). Mai rămâne să se afle rezolvări pentru achitarea înspăimântătoarei rate a datoriei la FMI (5-6 miliarde de euro!) și resursele necesare încheierii restituirii proprietăților (alte miliarde – de ce n-om fi urmat exemplul țărilor care au introdus de la bun început plafonări și firești condiționări?).

Altfel, nu lipsesc predicțiile catastrofice. Astronomii amenință cu explozii solare care, răvășind suprafața astrului, vor afecta hotărâtor Pământul: „Am putea avea pene de curent care să dureze săptămâni întregi, ba chiar luni și ani buni.” Dacă 2012 a fost cel mai cald an din întreaga istorie a măsurătorilor meteorologice, 2013 îi va semăna leit. Zice-se, va avea loc o criză financiară fără precedent în Rusia, Angela Merkel va pierde puterea în Germania, înfloritoarea industrie de telefonie mobilă va intra în declin, coaliția guvernamentală din Marea Britanie se va destrăma, celebritățile vor părăsi Franța din pricina impozitării diferențiate, iar regimul Ahmadinejad din Iran, în fine, se va prăbuși. În lumea modei se va instaura dominația culorii verde smarald (iaca, na!), iar importanta, influenta și tradiționala revistă americană Newsweek se va muta doar pe internet – altfel spus, va dispărea de pe piața presei scrie o publicație ce înregistra tiraje de 3 milioane ex. în anii ˈ60. Semn cum nu se poate mai rău!

Consiliul Europei decretează 2013 drept ”An al cetățeanului”, în vreme ce basarabenii, după ce declaraseră 2012 ”Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, au emis o Hotărâre de Guvern prin care 2013 va fi ”Anul Spiridon Vangheli”. Venerabilul scriitor pentru copii Vangheli, creatorul lui „Guguță”, a împlinit, în iunie, 80 de ani. Închipuiți-vă ce s-ar întâmpla dacă Guvernul de la București ar lua o decizie similară privind un scriitor român în viață – a doua zi s-ar descoperi că onoratul a fost securist și colaboraționist, este plagiator și, oricum, n-are pic de talent. C-așa-i la noi...

Bun sau rău, prietenos sau dimpotrivă, 2013 ne este dat ca să-l trecem, dacă s-o putea, cu bucurie și sănătate. Ceea ce, desigur, doresc tuturor!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șarpele Negru.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Șarpele Negru5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei