Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Crăciun pe stil şi rit vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de credincioşi au participat ieri dimineaţă la Sfânta Liturghie oficiată de preoţi în bisericile pe stil vechi din zona Fălticeni. În municipiu, credincioşii au asistat la slujba oficiată în Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi “Constantin şi Elena”. La sfârşitul slujbei, în biserică şi-a făcut apariţia Moş Crăciun, care a împărţit daruri copiilor.

Timp de trei zile, credincioşii de stil vechi păstrează obiceiul de a merge cu colinda. Mâine, la Mănăstirea Slătioara (sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România), vor fi ţinute slujbe speciale dedicate Sfântului Ştefan, slujbe la care se aşteaptă un număr mare de credincioşi din România.

 

Crăciunul ruşilor lipoveni

Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ruşii lipoveni din Fălticeni au mers în prima zi de Crăciun, dis-de-dimineaţă, la Biserica “Sf. Gheorghe”de pe Strada Livezilor. După terminarea slujbei oficiate de preotul paroh Ştefan Andrian, oamenii şi-au urat Crăciun fericit în slavonă şi s-au dus la casele lor pentru a aştepta colindătorii. Unicul colind – numit „Hristos Rajdaiţa” („Hristos se naşte”) - care se cântă la casele ruşilor lipovenis-a transmis din generaţie în generaţie.

“Ne-am pregătit pentru această sărbătoare, s-a format un grup de fete care merg după oficierea liturghiei prin oraş, la casele ruşilor lipoveni, să aducă vestea Naşterii Domnului”, ne-a spus preotul Ştefan Andrian.

Tradiţia spune că nu trebuie să laşi nici o casă necolindată, deoarece ar aduce ghinion tot anul. “Cuvintele care se spun în limba colindului, slavonă, se aseamănă cu cele din limba română şi vestesc Naşterea Domnului. Suntem mândri că am reuşit să păstrăm acest colind de aproape 400 de ani, de când ruşii lipoveni au ajuns în România”, ne-a spus Costel Tudosă.

În ziua de Crăciun, după ce vin de la biserică, toţi membrii familiei se aşază la masă, iar după rugăciunea în limba slavonă, „Otci naşî” („Tatăl nostru”), se gustă din bucatele pregătite în familie, după ce s-a cerut binecuvântare şi dezlegare pentru „mâncarea de dulce”.  

 

Meniul de pe masa de Crăciun a lipovenilor

Pentru ruşii lipoveni din Fălticeni, meniul de Crăciun cuprinde sărmăluţe, „haladeţ” (răcituri), “zamca” (supă), friptură cu hrean şi „lapşaua”. „Lapşaua” este o mâncare specifică ruşilor lipoveni: se fac tăiţeii cu ou, care se pun la fiert într-o supă unde s-a fiert carne de pasăre.

„De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească răciturile. Nu există Crăciun fără răcituri”, a precizat preotul Ştefan Andrian.

Costel Tudosă, membru al comunităţii lipovenilor din Fălticeni, a completat:„Pentru noi, ruşii lipoveni, sărbătoarea Crăciunului înseamnă o apropiere cu sufletul de Dumnezeu. Noi mergem la biserică, respectăm slujbele din Ajunul Crăciunului, mergem la biserică în prima zi, a doua şi a treia zi de Crăciun, apoi mergem fiecare în familie şi gustăm din mâncărurile tradiţionale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crăciun pe stil şi rit vechi.
 Vizualizări articol: 1902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Crăciun pe stil şi rit vechi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei