Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Destin

Imobilizat în scaun cu rotile de aproape 16 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un exerciţiu simplu, acela de a sta nemişcaţi într-un scaun câteva ore, înfruntându-ne voinţa de a ne ridica, atunci când vrem, de a face câţiva paşi, când cineva ne cere asta, ne-ar putea da sentimentul de deznădejde, inutilitate. Dar ce poate simţi un adolescent care, de aproape 16 ani, de când s-a născut (16 august 1997), nu ştie ce înseamnă să stai în picioare, fără sprijin, nicidecum să facă câţiva paşi?

Claudiu Marian Ungureanu, din satul Ciomârtan, comuna Zamostea, suferă de paralizie cerebrală - diplegie spastică, retard neuropsihomotor, diagnostic care îl macină de când s-a născut. În ultimii ani, Claudiu a suferit mai multe intervenţii chirurgicale – alungire de tendoane şi a făcut sute de ore recuperare. Toate aceste eforturi au făcut ca boala lui Claudiu să nu se agraveze, însă nu au reuşit să îl facă să se ţină măcar pe picioare, fără să fie sprijinit sau să facă primii paşi singur. Familia îi este mereu alături. Părinţii, Cristina şi Constantin Ungureanu, ne-au spus că marele regret pe care îl au este că nu au început cu cinci, şase ani în urmă să facă terapie de recuperare, să încerce şi alte intervenţii chirurgicale, care să-i dea o şansă lui Claudiu.

 

„Dacă nu adunăm 1.850 de euro, fiul nostru ratează o şansă”

Cristina Ungureanu, mama adolescentului, ne-a spus, cu lacrimi în ochi: „Fiul nostru are acum o şansă, însă suntem noi prea săraci pentru a-l ajuta. Claudiu speră să facă primii paşi după ce va trece printr-un tratament chirurgical, la o clinică din Chişinău, procedeu care se numeşte miofibrotomie subcutanată pe etape. Costul intervenţiei chirurgicale se ridică la 1.850 de euro, bani pe care încercăm să-i adunăm cu ajutorul oamenilor de bine, care ne înţeleg suferinţa. Claudiu este programat pentru operaţie în luna mai. Dacă nu adunăm aceşti bani, fiul nostru ratează o şansă. Ar fi mare păcat”.

Femeia recunoaşte că sunt şi persoane, chiar părinţi care au copii cu aceeaşi afecţiune, care spun că operaţia poate fi un eşec. Banii adunaţi cu greu pot să se ducă pe „apa sâmbetei”, cum spune o vorbă din bătrâni, doar că părinţii lui Claudiu vor să se agaţe de această şansă, pentru binele fiului lor.

„Am vorbit cu medicii de la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii <Dr. Nicolae Robănescu> Bucureşti, unde Claudiu a făcut mai multe ore de recuperare, şi ne-a recomandat această intervenţie chirurgicală. L-am întrebat şi pe chinetoterapeutul cu care face acum recuperare la Siret, şi el ne-a spus că i-ar fi utilă intervenţia de la clinica din Chişinău”, a completat Cristina Ungureanu.

 

Visează la momentul în care se va ridica singur din scaunul cu rotile

Miofibrotomia subcutanată pe etape, după metoda prof. Ulzibat, este practicată de medici din Rusia, medici care vin şi la Chişinău, pentru a opera copii din România şi Republica Moldova. Familia lui Claudiu a luat legătura cu doctorul Marcel Platon, care l-a programat, pentru operaţie, în luna mai a acestui an. Tânărul sucevean ţintuit într-un scaun cu rotile de atâţia ani speră ca după această intervenţie chirurgicală, care costă 1.850 de euro, să facă unele progrese: să se ridice singur în picioare, să înceapă să meargă cu cadru, să facă primii paşi. Visează cu ochii deschişi la momentul în care se va desprinde, chiar pentru preţ de câteva momente, din scaunul cu rotile, fără să cadă dacă nu este cineva în preajmă, pentru a-l susţine. Claudiu a făcut până acum învăţământ la domiciliu, şase clase, dar anul acesta, din lipsă de personal didactic, a întrerupt şcoala.

Cu un psihic bun, cu o dorinţă mare de a se face bine, Claudiu, sprijinit de familie, îşi doreşte din tot sufletul să meargă singur, să simtă pământul sub picioare, să nu mai depindă în permanenţă de mama sa.

Petru ca muşchii să nu i se atrofieze, pentru ca boala să nu degenereze, Claudiu trebuie să aibă o voinţă de fier, să facă multă chinetoterapie, să spere în fiecare clipă că într-o zi va putea merge neînsoţit.

 

Ajutaţi-l pe Claudiu să facă primii paşi, după 16 ani

Pentru ca adolescentul să poată face mai des recuperare cu un specialist, cu un chinetoterapeut, familia Ungureanu a hotărât, la sfârşitul anului trecut, să se mute la Siret, unde funcţionează o Echipă mobilă din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Tatăl lui Claudiu şi-a găsit un loc de muncă, a închiriat o locuinţă şi încearcă să facă ce-i mai bun pentru singurul său fiu. Veniturile familiei Ungureanu se compun din salariul tatălui, de aproximativ 700 de lei, salariul mamei, ca însoţitor pentru Marian, în valoare de 530 de lei, alocaţia complementară a băiatului, 84 de lei, şi o indemnizaţie de 91 de lei. Cu circa 1.300 de lei pe lună, familia trebuie să se descurce cu plata chiriei pentru locuinţă, deplasările lui Claudiu la clinica din Bucureşti, pentru recuperare, alimentaţie şi tratament. Chiar dacă pentru mulţi alţi oameni, aproximativ 2.000 de euro nu înseamnă o sumă exorbitantă, pentru această familie înseamnă o avere. Aceşti bani l-ar putea ajuta pe Claudiu să facă intervenţia chirurgicală, la clinica din Chişinău, i-ar da o şansă să facă primii paşi singur. Cei care pot să-l ajute pe Claudiu să ajungă la Chişinău, pentru operaţie, pot să depună orice sumă de bani în contul în lei deschis la Banca Transilvania:  RO70BTRL03401201739521XX (pe numele Cristina Ungureanu, mama lui Claudiu, telefon: 0742-641.497).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imobilizat în scaun cu rotile de aproape 16 ani.
 Vizualizări articol: 2024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Imobilizat în scaun cu rotile de aproape 16 ani5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei