Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2012 - Anul XVII, nr. 283 (5188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MDRT: Peste 40% din comune şi oraşe au planuri de urbanism general mai vechi de 10 ani

Luni, 3 Decembrie 2012 (13:36:51)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a constatat că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani şi propune extinderea cu un an a termenului de prelungire a valabilităţii acestora, de la 2 ani la 3 ani.

"În urma analizei făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se constată că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, iar dintre acestea doar 25% au hotarâre de consiliu local de prelungire a termenului de valabilitate", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de MDRT, care vizează modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Potrivit proiectului, planul urbanistic general are atât caracter director şi strategic, cât şi de reglementare, şi reprezintă principalul instrument de planificare operaţională, constituind baza legală pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare.

Fiecare unitate administrativ teritorială va trebui să îşi actualizeze periodic, la maximum zece ani, planul urbanistic general, în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali şi a necesităţilor locale.

Termenul de zece ani va putea fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a planului urbanistic general actualizat.

"Prevederile ordonanţei introduc pe de o parte facilităţi pentru autorităţile locale prin asigurarea unor termene suplimentare în care documentaţiile de urbanism care nu au fost încă actualizate să sprijine investiţiile locale, dar pe de altă parte impun limitarea acestor facilităţi în timp, pentru a nu se ajunge în situaţia în care primăriile vor avea dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene în perioada 2014 - 2020 din cauza lipsei documentaţiilor de urbanism legale necesare", potrivit notei de fundamentare.

Astfel, planurile de urbanism generale elaborate şi aprobate până în anul 2003, pentru care a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării/actualizării, pot rămâne în vigoare în urma aprobării
unei noi hotărâri a consiliului local/ Consiliului General al Municipiului Bucureşti până la data aprobării noii documentaţii, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2014.

În cazul celor elaborate şi aprobate până în anul 2003 pentru care nu a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării sau actualizării, termenul limită este 30 decembrie 2015.

Comunele sau oraşele care au sub 10.000 de locuitori fac excepţie de la aceste prevederi. În cazul acestora, legislaţia prevede că în situaţia în care de la aprobarea planului urbanistic general nu au intervenit schimbări în dezvoltarea unităţii administrativ-teritoriale care să justifice actualizarea, cu minimum 18 luni înaintea datei de expirare a valabilităţii acestuia primarul va demara procedura de prelungire a valabilităţii prin hotărâre a consiliului local, cu avizul prealabil al arhitectului-şef al judeţului.

În situaţia obţinerii avizului favorabil, primarul va propune consiliului local prelungirea valabilităţii planului urbanistic general pentru o perioadă de maximum trei ani de la data expirării acestuia. În caz contrar, primarul solicită începerea procedurii de achiziţie a serviciilor de actualizare a documentaţiei de urbanism.

Autorii proiectului arată că neadoptarea unor măsuri urgente în vederea reglementării situaţiei prezentate va avea un impact negativ asupra dezvoltării "armonioase şi durabile" a teritoriului naţional şi ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveste o funcţionare optimă a activităţii autorităţilor administraţiei publice de specialitate, multe din acestea ajungând în imposibilitatea de a mai emite autorizaţii de construire, în lipsa documentaţiilor de urbanism legale.

"De asemenea, având în vedere rolul pe care aceste documentaţii îl au în asigurarea condiţiilor de dezvoltare durabilă, competitivitate economică şi fundamentare a proiectelor ce vor fi finanţate în perioada 2014 - 2020, perioadă pentru care Comisia Europeană accentuează importanţa dimensiunii teritoriale şi a existenţei unor strategii integrate, este necesar să se asigure termene suficiente în care autorităţile locale să elaboreze şi actualizeze documentaţiile de urbanism", potrivit sursei citate.

Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul a suferit în timp numeroase intervenţii, cea recentă fiind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.7/2011, act care se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

OUG 7/2011 a urmărit în principal corectarea deficienţelor din domeniul urbanismului, măsurile vizând, printre altele, limitarea derogărilor de la Planul urbanistic general şi a utilizării abuzive a terenurilor.

Deşi prin această ordonanţă au fost create o serie de mecanisme şi prevederi cu privire la prelungirea termenelor de valabilitate a planuririlor de urbanism general, în urma analizării situaţiei din teritoriu s-a constatat că s-au atins numai o parte din obiectivele urmărite, întrucât autorităţilor locale nu au putut să finalizeze elaborarea sau actualizarea din cauza lipsei resurselor financiare, potrivit MDRT.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MDRT: Peste 40% din comune şi oraşe au planuri de urbanism general mai vechi de 10 ani.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MDRT: Peste 40% din comune şi oraşe au planuri de urbanism general mai vechi de 10 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei