Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2012 - Anul XVII, nr. 283 (5188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Naţională

Steag de 35 de metri, la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritățile câmpulungene au oferit în acest an o întreagă serie de surprize localnicilor, cu ocazia sărbătorii de 1 Decembrie. Manifestările nu au mai fost axate, așa cum se obișnuiseră câmpulungenii din anii trecuți, doar pe comemorarea eroilor înhumați în cimitirul central, ci au inclus, pe lângă un impresionant ceremonial militar și religios, și momente inedite, de sărbătoare.

Special pentru această zi, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a dispus instalarea pe unul dintre cele mai înalte blocuri din localitate a unui drapel uriaș, din satin. Potrivit precizărilor primarului câmpulungean, tricolorul de pe blocul turn are 35 metri lungime și 4,5 metri lățime, iar scopul realizării sale a fost de la bun început obținerea unui aspect de sărbătoare pentru centrul localității.

Nu doar edilii s-au gândit să etaleze tricolorul și să evidențieze tradițiile. Salariați ai primăriei, politicieni cu sau fără funcții importante, chiar și gospodari obișnuiți din oraș veniți doar să privească manifestările au ales să îmbrăce costume populare și au purtat banderole tricolore. Au ținut să fie prezenți mare parte dintre candidații aflați în campanie electorală, chiar și cei ai partidelor care nu s-au grăbit să asiste, de pildă, la Ziua Armatei, când nu erau în campanie.

După impresionanta festivitate de comemorare derulată în dimineața de 1 Decembrie a fost organizată, lângă primărie, dezvelirea oficială a celei mai noi statui din localitate. Statuia îl înfățișează pe legendarul întemeietor al Câmpulungului, voinicul Ionel Hălăuceanu, zis Nițucă în popor, despre care legenda povestește că a ucis un balaur care teroriza în vechime aceste locuri. Statuia a fost realizată din inițiativa scriitorilor câmpulungeni Otilia și Vasile Sfarghiu, care au și finanțat din resurse integral private sculptura. Autorul care a pus în practică ideea a fost însă maestrul Ion Maftei, artist plastic câmpulungean celebru în țară și străinătate. Sculptorul a explicat că este prima sa lucrare de exterior realizată în România. Statuia este inedită și din alt punct de vedere: este primul astfel de obiectiv pentru care au contribuit trei cetățeni de onoare ai Câmpulungului, din buzunarul și cu munca lor.

Maestrul Ion Maftei este deja cetățean de onoare, iar soții Sfarghiu urmează a fi proclamați cetățeni de onoare ai Câmpulungului în decembrie, la următoarea ședință a Consiliului Local.

După momentul festiv dedicat noii statui, publicul a fost invitat să asculte un concert folcloric în aer liber.

Deși a existat și o astfel de propunere, edilii câmpulungeni au renunțat la a oferi spectatorilor fasole cu ciolan, din mai multe motive: în primul rând pentru că nu au vrut să strice postul localnicilor, în al doilea rând pentru că fasolea la cazan nu este considerată tradițională în Bucovina și nu în ultimul rând pentru că s-a încercat să nu se strice caracterul solemn și patriotic al sărbătorii cu vreo buluceală populară la cazanul cu fasole ”promoțională”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Steag de 35 de metri, la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Steag de 35 de metri, la Câmpulung Moldovenesc4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei