Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2012 - Anul XVII, nr. 283 (5188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scleroza în plăci - rolul medicinii de readaptare

Profesorul Philippe Marque, membru al Societăţii franceze de medicină fizică şi de readaptare din Toulouse, vorbeşte despre rolul acestei specialităţi în tratamentul pacienţilor care suferă de scleroză în plăci, informează lefigaro.fr.

Scleroza în plăci este o patologie inflamatorie a sistemului nervos central. Este o boală al cărei diagnostic este pus cel mai adesea tinerilor adulţi, a căror îngrijire continuă pe durata întregii vieţi a lor. Scleroza în plăci poate să afecteze în această perioadă toate zonele sistemului nervos central. Consecinţele sunt multiple, depăşind cu mult cadrul paraliziei. Evoluţia bolii este adeseori marcată de pierderea autonomiei şi de instalarea progresivă a handicapurilor fizice.

Specialistul în medicină fizică şi de readaptare (MFR) este un specialist în funcţiile, autonomia şi compensarea handicapului. El cunoaşte bine tehnicile de reeducare folosite de kinetoterapeuţi, logopezi. El poate deci să coordoneze şi să personalizeze programul de reeducare a pacientului, cu scopul de a optimiza recuperarea motorie, să încetinească tulburările de echilibru şi să reducă intensitatea stărilor de ameţeală, să conserve capacitatea de a merge şi să lupte contra durerilor. El poate să sfătuiască pacientul în practicarea unei activităţi fizice sau sportive. Este un specialist în tulburări ale tonusului şi în contracturile musculare care sunt grupate sub umbrela termenului de "spasticitate" şi care afectează adeseori pacienţii suferind de această boală.

Ansamblul de tehnici folosite în acest domeniu s-a extins foarte mult în ultimele două decenii şi are legătură cu mai multe discipline medicale. Pe lângă tratamentele medicamentoase, injecţiile cu toxină botulinică, pompe cu baclofen, chirurgia funcţională începe să ocupe un loc tot mai mare. Adeseori, este dificil pentru medicul generalist sau pentru neurolog, dar mai ales pentru pacient, să se orienteze în această diversitate care caracterizează oferta terapeutică.

Medicul specializat în MFR cunoaşte la perfecţie indicaţiile pentru toate aceste tratamente. El face adeseori injecţiile cu toxină botulinică, neurolize chimice sau realimentarea pompelor cu baclofen. El este şi un specialist în analiza mişcării, fiind deci capabil să evalueze gradul în care aceste simptome afectează mersul, echilibrul şi simţul tactil, şi apoi de a propune tratamentul cel mai adaptat nu doar la simptome, ci şi la dorinţele şi nevoile pacientului.

Activitatea sa depăşeşte cu mult cadrul motricităţii sau al sensibilităţii. Semnele urinare precum incontinenţa sunt frecvente în cazul bolnavilor de scleroză în plăci. Specialistul în MFR cunoaşte bine consecinţele pe care aceaste probleme ale sistemului nervos central le au asupra aparatului urinar şi tratamentele care permit ameliorarea acestor simptome. El este deci în măsură să pună un diagnostic şi să evalueze consecinţele acestor simptome asupra funcţiei renale, a autonomiei şi a calităţii vieţii, să propună tratamentul adecvat - care ţine cont de posibilităţile pacientului -, indiferent dacă acel tratament este medicamentos, reeducativ sau constă în dirijarea pacientului spre un chirurg urolog.

Medicina fizică şi de readaptare poate, în acelaşi fel, să asigure sprijin şi consiliere în tratamentul contra tulburărilor de înghiţire, constipaţie, tulburări de sexualitate şi de fertilitate, care apar în mod frecvent la pacienţii suferind de scleroză în plăci.

Atunci când se instalează pierderea autonomiei, medicul specializat în MFR ştie să orienteze şi să consilieze pacientul şi familia acestuia, ajutându-l să aleagă infirmierii cei mai potriviţi şi să facă diverse modificări la domiciliu care îi permit pacientului să compenseze handicapul şi să îşi păstreze cât mai mult timp posibil autonomia şi calitatea vieţii. El este recunoscut de către autorităţile sanitare ca fiind un interlocutor potrivit pentru a alege şi prescrie scaunele rulante electrice cele mai potrivite.

Medicina fizică şi de readaptare nu este o specialitate a unui organ, ci o specialitate transversală care se interesează de globalitatea consecinţelor unei patologii. Această specificitate este de mare interes în monitorizarea multor patologii multisimptomatice precum scleroza în plăci. Alături de neurolog, medicul specializat în MFR a devenit un specialist important în îngrijirea multidisciplinară a pacientului care suferă de scleroză în plăci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scleroza în plăci - rolul medicinii de readaptare.
 Vizualizări articol: 1093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scleroza în plăci - rolul medicinii de readaptare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei