Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 sep 2012 - Anul XVII, nr. 215 (5120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu cere schimbarea legii privatizării, aşa încât întreprinderile să nu mai fie vândute "pe nimic"

Vineri, 14 Septembrie 2012 (16:00:32)

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, la mitingul de la Câmpia Turzii privind situaţia de la Mechel, că Guvernul şi Parlamentul trebuie să schimbe legea privatizării, astfel încât să nu mai fie vândute "pe nimic" întreprinderile din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bogdan Hossu a afirmat că, dacă un investitor se dovedeşte incapabil să gestioneze o societate privatizată, aceasta ar trebui să poată fi răscumpărată de statul român.

"Trebuie să cerem Guvernului actual şi Parlamentului să schimbe legea privatizării astfel încât să nu se mai vândă pe nimic întreprinderile noastre. În acelaşi timp, cei care vin şi dovedesc că sunt incapabili să le gestioneze - trebuie să se găsească un alt cumpărător sau statul român să răscumpere unitatea la valoarea la care a fost vândută, ca în Germania. De ce să rămână şi să le distrugem?", a spus Hossu.

El a adăugat că trebuie să dispară "bişniţarii şi intermediarii" din sistemul economic, astfel încât societăţile mari să nu mai fie nevoite să cumpere energie electrică de la firme "care au trei salariaţi şi care iau 10-15 la sută comision".

"Politicienii trebuie să înţeleagă că sunt reprezentanţii noştri şi nu noi suntem sclavii lor. Nu uitaţi că vom avea alegeri şi că vom sancţiona toate aberaţiile care se vor face şi furturile care se realizează în continuare", a spus Hossu.

Peste 350 de persoane au participat, vineri după-amiază, la mitingul din faţa Casei de Cultură din Câmpia Turzii, după ce au mărşăluit până acolo din faţa combinatului Mechel, nemulţumite de disponibilizările anunţate şi de posibilitatea închiderii fabricii.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii - "perla siderurgiei" - în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.

"Am avut nenumărate întâlniri cu Yuri Gushchin, director general al Mechel pe Europa de Est, şi Sergei Fedorov, directorul Mechel Câmpia Turzii. Din păcate, în urmă cu o săptămână, am constatat că ei aveau o strategie mai veche să se retragă din această zonă. Urmărind evoluţia lucrurilor şi văzând ce disponibilizări au făcut în timp, pentru că prin contractul de privatizare era nevoie de menţinerea a 5.800 de angajaţi, deja ei de prin 2005-2006 au început disponibilizările. Mai târziu au început să oprească nişte capacităţi de producţie. După aceea au început să vândă capacităţi de producţie. Între timp au cărat mii, zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri, au închis producţia de oţel, tocmai semifabricatele de care aveau nevoie la laminoare. După aceea, neavând oţel, au închis şi laminoarele. Iată că strategia a fost una bine pusă la punct şi în discuţia cu noi au făcut o figuraţie interesantă cum că sunt preocupaţi şi dând vina pe criză, pe criza consumului de produse metalurgice, creşterea preţului la energia electrică. Au adus această perlă a siderurgiei care desfăşoară activităţi productive de 100 de ani la Câmpia Turzii în situaţia de a fi închisă. E o veste tristă pe care trebuie să o spunem, că există această perspectivă, cu toate că ei n-o recunosc. Concluzia este că ei vor să închidă, iar capacităţile de producţie vor fi conservate până în toamna anului viitor", declara prefectul de Cluj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu cere schimbarea legii privatizării, aşa încât întreprinderile să nu mai fie vândute "pe nimic".
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu cere schimbarea legii privatizării, aşa încât întreprinderile să nu mai fie vândute "pe nimic"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei