Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 sep 2012 - Anul XVII, nr. 215 (5120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ORA: Peste 400 de români adoptaţi au solicitat să-şi cunoască familia naturală

Vineri, 14 Septembrie 2012 (18:45:48)

Peste 400 de români care au fost adoptaţi au solicitat, din 2008 până în prezent, informaţii despre familia naturală, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

Preşedintele ORA a precizat că aproximativ 100 de persoane care au fost date spre adopţie solicită anual informaţii despre familia naturală.

"Majoritatea celor care ne-au cerut astfel de informaţii vin din străinătate", a mai spus Panait.

Guvernul a aprobat în 2010 un act normativ care permite ORA să sprijine copiii şi tinerii adoptaţi în demersurile lor de a-şi cunoaşte familiile biologice, în acest scop putând colabora cu alte persoane juridice publice sau private.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă de modificare a Legii 274/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ORA, instituţia a căpătat noi atribuţii, printre care şi cea de a ajuta persoanele adoptate să îşi cunoască familiile biologice, dacă doresc acest lucru.

În nota de fundamentare care însoţea actul normartiv se menţiona că ORA a primit numeroase cereri de la persoanele adoptate care doreau să afle informaţii despre familiile şi rudele lor biologice şi să li se faciliteze contactul cu acestea.

"Deşi iniţial aceste solicitări au avut un caracter sporadic, în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere semnificativă a acestui fenomen, determinată atât de maturizarea şi evoluţia personală a celor adoptaţi, cât şi de atenţia deosebită acordată de instituţiile străine cu atribuţii în domeniul dreptului fiecărei persoane de cunoaştere şi stabilire a propriei identităţi. Majoritatea statelor europene au reglementat expres aceste aspecte, stabilindu-se atât modul în care se realizează acest drept, cât şi instituţiile responsabile", precizau iniţiatorii actului normativ.

Includerea unei atribuţii exprese în sarcina ORA va contribui la evitarea unor demersuri iniţiate pe cont propriu de către cei implicaţi, ceea ce ar putea genera o imixtiune în viaţa intimă şi privată sau traume emoţionale, susţineau iniţiatorii proiectului.

Preşedintele ORA spunea, în ianuarie 2011, că va solicita date de la Serviciul Paşapoarte pentru realizarea unei baze de date a copiilor adoptaţi internaţional, fiind informaţii puţine despre copiii adoptaţi până în 1997.

El preciza că, la preluarea mandatului, a cerut organizarea arhivei ORA şi deschiderea dosarelor de adopţie, acţiune care a început în mai 2009.

Bogdan Panait arăta atunci că din anul 1991 există doar 10 -15 dosare de adopţie, care sunt incomplete.

"Vrem să identificăm ce avem şi să cerem, pentru completare, documentele existente în arhiva tribunalului. Statul trebuie să poată pune la dispoziţie, dacă i se cere, informaţii despre familia naturală a fiecărui cetăţean adoptat, iar pentru asta trebuie să existe un sistem, care, în acest moment, nu există", declara preşedintele ORA.

Panait mai spunea atunci că în întreaga Europă sunt foarte multe cazuri de copii adoptaţi în urmă cu 20-30 de ani care vor să-şi identifice părinţii, iar unele ţări precum Irlanda sau Ungaria au legislaţie specifică privind accesul copiilor la propria identitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ORA: Peste 400 de români adoptaţi au solicitat să-şi cunoască familia naturală.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ORA: Peste 400 de români adoptaţi au solicitat să-şi cunoască familia naturală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei