Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 sep 2012 - Anul XVII, nr. 215 (5120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar

Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia.

"În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.

"Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii.

"Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România", a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute.

Recent, un fost bancher de la divizia americană a băncii elveţiene UBS a primit o recompensă de 104 milioane de dolari pentru că a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienţi bogaţi din SUA să-şi mascheze veniturile pentru a plăti taxe cât mai mici.

Informaţiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite să recupereze taxe neplătite de 5 miliarde de dolari, precum şi să ajungă la o înţelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari şi cedarea informaţiilor privind conturile a 4.500 de clienţi americani pentru închiderea investigaţiei.

În ultimii ani, autorităţile fiscale din Germania au cumpărat în mai multe rânduri, de la angajaţi ai băncilor elveţiene, baze de date cu informaţii despre clienţii germani bogaţi care îşi ascund averea în conturi off-shore. Cel mai recent, în acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro în schimbul unui CD cu astfel de informaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 4 voturi
Românii care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar1.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(14 sep 2012, 13:58:51
Ced ca-i cea mai proasta ideie pe anul asta....se va ajunge mai rau decat pe vremea comunistilor.
2.   Se întorc comunistii trimis de
(14 sep 2012, 14:06:35
Pe vremea comunistilo dacă aveai un carlan trebuia sa-l sacrifici in lanul de porumb,tot din cauza vecinilor....
3.   Super ideie trimis de
(14 sep 2012, 14:34:48
ASA SE VA TERMINA CU MUNCA LA NEGRU, AFACERILE CU FRUCTE DIN PIETE
4.   Comunismul albastru trimis de
(14 sep 2012, 14:54:16
Liviu Voinea e un baiat istet si bine scolit. cu toate astea,referitor la ceea ce zice in articol, se pare ca s-a imbolnavit de naivitate.
nu se vrea decat mascarada si senzational.

adica vrea cineva sa spuna ca in romania mai exista vreun cotlon prin care s-a facut sau se face economie sau avutie nefiscalizata si de care serviciile de informatii nu au cunostinta?

sa fim seriosi! serviciile au sclavi peste tot infiltrati. intelegeti? PESTE TOT si ORIUNDE! de la maturatul stradal la directorii de top din banci si companii. si guvernul se face ca nu stie.

statul spioneaza privatii, privatii spioneaza statul, privatii se spioneaza intre ei si tot asa. laturi intr-o mica troaca mioritica.
si totul se invarte intr-un cerc vicios si murdar in timp ce unele state de nivelul romaniei au ridicat de mult timp capul sus si fac (prin institutiile abilitate-indeosebi prin serv.de informatii)doar ceea ce este de folos propriilor cetateni.

oare institutiile statului roman n-au auzit de site-ul PORCISME.RO?
de ce oare prejudiciul de 26.855.511.372 EURO ''oferit'' pe acest site nu este suficient de mare pt.a fi luat in considerare?

eu cred ca prejudiciul nu e luat ''la ochi'' tocmai pt. ca ''ochiul si timpanul'' a favorizat constant ca paguba sa creasca. asa ca tovarase voinea, las-o balta cu gargara si treceti la treaba, macar cu datele concrete pe care le detineti in volum complet si de foarte multi ani!

prin turnatorie de proasta calitate se cultiva si mai mult prostia, invidia si santajul.
anchetele documentate aduc insa miliardele grele vaporizate incet si controlat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei