Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicalişti din siderurgie vor protesta la Câmpia Turzii, nemulţumiţi de numărul mare de concedieri

Vineri, 7 Septembrie 2012 (14:53:26)

Aproximativ o mie de salariaţi de la combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii vor organiza un mitig, urmat de un marş de protest, nemulţumiţi de faptul patronatul rus a întrerupt nejustificat activitatea combinatului şi ameninţă să concedieze aproximativ 800 de persoane.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Metarom, Mircea Scântei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Sindicatul Industria Sârmei Câmpia Turzii va organiza un amplu protest, în 14 septembrie, după ce activitatea combinatului de acolo a fost oprită total încă din iarnă, concernul Mechel motivând decizia prin faptul că nu ar fi comenzi.

Sindicaliştii spun că patronatul rus a concediat deja, în luna martie, 800 de angajaţi şi se pregătesc de dispinibilizarea altor 800.

"Practic va rămâne un mic atelier", a precizat Scântei.

Preşedintele Federaţiei Metarom susţine că justificările concernului Mechel sunt false, având în vedere că România a avut în monitorizarea Comisiei Europene şase combinate, iar raportul final, prezentat în ianuarie 2011 a fost pozitiv. Mai mult, potrivit sindicaliştilor, în primul semestru din acest an, nici producţia, nici consumul nu s-au diminuat comparativ cu primul semestru din 2011.

"În acest context, probabil că este o problemă de management. Este pentru prima dată după 1990, când producătorii români de metal au pierdut piaţa internă, ceea ce înseamnă că 50 la sută din necesar vine din piaţa externă.

Sindicaliştii susţin că au sesizat de mai multe ori Guvernul României dar situaţia nu s-a schimbat deloc, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop promiţând doar că va studia contractul de privatizare la care sindicatele nu au acces.

Reprezentanţii Metarom spun că, dincolo de concedieri, situaţia este şi mai gravă, având în vedere că hale şi utilaje aparţinând combinatului sunt dezmembrate şi vândute la fier vechi, ceea ce elimină orice speranţă privind o eventuală revânzare, respectiv repornire a combinatului.

Sindicaliştii afirmă că situaţia nu este singulară, toate celelalte societăţi deţinute de investitorul rus, respectiv la Târgovişte, Buzău, Brăila şi Oţelul Roşu, având producţia diminuată şi disponibilizări colective.

Preşedintele Metarom a precizat că în 1990, în metalurgia românească erau în jur de 200.000 de angajaţi, iar acum au mai rămas doar 31.000.

În acest context, Metarom şi Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită Guvernului implicarea imediată pentru păstrarea locurilor de muncă existente, stoparea concedierilor colective, crearea de noi locuri de muncă pentru cei disponibilizaţi şi atragerea de investitori în zonele metalurgice.

Mitingul de la Câmpia Turzii, programat să înceapă la ora 12.00 în faţa combinatului, va fi urmat de solicitarea unei întâlniri cu Guvernul şi conducerea Mechel, pentru rezolvarea problemelor.

Sindicaliştii spun că dacă situaţia de la Câmpia Turzii nu va reveni la normal, vor urma ample acţiuni de protest şi în Capitală.

Conducerea Metarom a mai precizat că la protestul de la Câmpia Turzii vor participa reprezentanţi din mai multe sindicate din metalurgie, afiliate Metarom.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicalişti din siderurgie vor protesta la Câmpia Turzii, nemulţumiţi de numărul mare de concedieri.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicalişti din siderurgie vor protesta la Câmpia Turzii, nemulţumiţi de numărul mare de concedieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei