Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 aug 2012 - Anul XVII, nr. 177 (5082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Filip şi Zgonea: Existenţa pragului reprezintă o încălcare a libertăţii şi egalităţii votului

Miercuri, 1 August 2012 (13:53:35)

 

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, apreciază, în sesizarea transmisă CC, că existenţa pragului de validare a referendumului reprezintă o încălcare a libertăţii şi egalităţii votului, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Zgonea şi Filip aduc în discuţie faptul că, în urma analizei reglementărilor internaţionale şi prin raportare la dispoziţiile art. 20 din Constituţie, se constată că dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt contrare normelor internaţionale şi europene referitoare la drepturile politice ale omului.

Semnatarii sesizării consideră că existenţa unui prag de participare la referendum, care decide validitatea voinţei poporului, reprezintă o încălcare a libertăţii votului şi a egalităţii acestuia, reprezentând o variantă de vot obligatoriu.

Filip şi Zgonea consideră că aplicarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 conduce la asimilarea persoanelor care se abţin de la exprimarea votului în cadrul referendumului cu partizanii votului negativ.

"Apanajul reglementărilor internaţionale în domeniul electoral îl reprezintă Codul bunelor practici în materie electorală şi Codul bunelor practici în materie de referendum, elaborate de Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei (instituţie a cărei membră este şi România). În ceea ce priveşte forţa juridică a dispoziţiilor acestor coduri învederăm faptul că însăşi Curtea Constituţională a statuat în jurisprudenţa sa că recomandările Comisiei de la Veneţia constituie coordonate ale unui scrutin democratic", se arată în sesizare.

Filip şi Zgonea subliniază că, potrivit punctului 7 din Codul bunelor practici în materie de referendum, nu se recomandă un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ, şi nici un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegatorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.

"Pentru toate aceste considerente, vă solicităm să constataţi valabilitatea rezultatelor referendumului şi, pe cale de consecinţă, demiterea preşedintelui suspendat al României Traian Băsescu în urma votului exprimat de cetăţenii României în data de 29 Iulie 2012", se mai arată în sesizarea preşedinţilor celor două Camere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Filip şi Zgonea: Existenţa pragului reprezintă o încălcare a libertăţii şi egalităţii votului.
 Vizualizări articol: 515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filip şi Zgonea: Existenţa pragului reprezintă o încălcare a libertăţii şi egalităţii votului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei