Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 aug 2012 - Anul XVII, nr. 177 (5082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Momente tensionate

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tensiunile de la exploatarea de uraniu de la Crucea sunt pe cale să răbufnească. Ieri dimineaţă s-a înregistrat un prim episod al nemulţumirilor minerilor, iar astăzi se poate ajunge la o situaţie limită: blocarea ortacilor în subteran.

Conflictul spontan al minerilor a fost declanşat la mina Botuşana, acolo unde lucrează şi cei mai mulţi dintre angajaţii Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

La primele ore ale dimineţii, la intrarea în schimbul I, ortacii s-au adunat la intrarea în mină şi au refuzat să coboare în subteran. În scurt timp li s-au adăugat şi colegi din schimbul II, astfel încât numărul nemulţumiţilor a ajuns la aproape 300.

Oamenii au cerut să discute cu conducerea CNU Crucea, manifestându-se zgomotos. La faţa locului au ajuns directorii de la Crucea, în frunte cu Anton Filipiuc. Imediat ce l-au reperat, oamenii au început să-l huiduie şi să-i reproşeze diverse aspecte.

Principala nemulţumire a minerilor este legată de faptul că nici până acum nu s-a aprobat bugetul pe anul în curs al CNU, fapt ce a dus la imposibilitatea demarării unor negocieri între conducere şi sindicate. Ortacii spun că în ultimii patru ani nu au primit nici o mărire salarială, nici măcar vreo indexare cu rata inflaţiei, iar salariile pe care le au, de 1.200 – 1.400 de lei lunar, sunt mizerabile în condiţiile în care lucrează într-un mediu toxic, de uraniu. O altă problemă ridicată a fost aceea a condiţiilor de muncă existente în subteran, lipsa unor echipamente de protecţie adecvate şi a unor măsuri de securitate.

Minerii au fost convinşi cu greu să nu se blocheze în subteran, promiţându-li-se că astăzi va ajunge la Botuşana directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, care le va asculta păsurile şi va încerca să găsească soluţii concrete.

Acţiunea de protest a luat sfârşit în jurul orei 11.30, dar răbdarea ortacilor pare să fi ajuns la limita suportabilităţii. Potrivit ultimilor informaţii, intenţia de blocare în subteran devine tot mai serioasă cu fiecare minut care trece şi s-ar putea produce chiar în această dimineaţă.

 

Directorul Filipiuc: „La Botuşana este linişte”

În contradicţie totală cu ceea ce au relatat minerii că s-a petrecut ieri dimineaţă la Botuşana se află Anton Filipiuc, directorul Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului. „Am avut o discuţie cu oamenii despre problemele de serviciu. Atât şi nimic mai mult. La Botuşana este linişte, nu avem nici un fel de problemă”, a declarat ieri după-amiază Anton Filipiuc.

Mina Botuşana este şi locul unde s-a petrecut ultimul accident mortal la exploatarea de uraniu de la Crucea. În toamna anului trecut, Toader Aioanei, în vârstă de 42 de ani, din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a fost surprins şi omorât de o explozie, în timp ce se afla în subteran, fiind de serviciu în schimbul III.

Minerul făcea parte din echipa care efectua explozii controlate în subteran pentru exploatarea uraniului la mina Botuşana. În urma ortacului decedat au rămas trei copii minori.

De-a lungul timpului, la Crucea s-au înregistrat 19 accidente mortale.

Exploatarea de la Crucea este singurul loc din România unde se mai extrage minereu de uraniu, de aici fiind asigurată materia primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran.
 Vizualizări articol: 1112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea ameninţă că se blochează în subteran4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei