Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: Am cerut evaluarea până în septembrie a proiectelor europene cărora li se retrage finanţarea

Marţi, 10 Iulie 2012 (15:03:54)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi, la Conferinţa "Mediafax Talks about European Funds", că a cerut miniştrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi finalizate până în 2015, urmând ca acestora să le fie retrasă finanţarea

"O altă măsură pe care o consider foarte importantă este evaluarea în momentul de faţă a posibilităţii finalizării pentru toate proiectele operaţionale până la sfârşitul anului 2015. Am trimis scrisori miniştrilor rugându-i ca acest demers să se finalizeze până în luna septembrie a acestui an, urmând ca ulterior, în cazul proiectelor care nu au nicio şansă de a fi finalizate până în 2015 să retragem finanţarea", a declarat ministrul Orban.

De asemenea, el a declarat că fondurile europene care vor fi disponibilizate în acest fel vor fi reorientate către acele axe prioritare unde absorbţia se derulează cu viteză mai mare. "În felul acesta se vor disponibiliza anumite fonduri şi dorim ca până către finalul anului să facem realocările, să realocăm sumele de bani spre acele zone, spre acele axe prioritare unde într-adevăr implementarea este accelerată şi vedem că absorbţia e reală", a spus Orban.

Totodată, el a arătat că în perioada următoare vor fi activate primele echipe de lucru, "task force", pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore cu fonduri europene aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Echipele de experţi vor analiza proiectele, vor face vizite în teritoriu şi vor susţine accelerarea implementării acestor proiecte.

"Vom activa primele echipe de lucru, primele task force-uri, pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Vor fi două echipe operative de experţi din domenii precum mediu, transporturi şi achiziţii publice vizând în special proiecte din programul de transport, POR şi programul de mediu. Vor fi vizitate 20 de proiecte, respectiv 16 proiecte şi echipele, în opinia noastră, îşi vor aduce o contribuţie importantă la accelerarea implementării proiectelor", a evidenţiat ministrul Orban.

El a avertizat că riscul de dezangajare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro. "În momentul de faţă, riscul de dezangare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro, diferenţiat pe programe şi pe fonduri. Cu risc zero, deci practic în momentul de faţă nu există risc de dezangajare pentru Programul Operaţional Regional şi risc minimal pentru Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică. La riscuri majore, în special în ceea ce priveşte Programul Operaţional de Creştere a Competivitităţii Economice, dar şi altele", a precizat ministrul Afacerilor Europene.

Potrivit acestuia, pentru a sprijini implementarea mai rapidă a proiectelor, va continua şi procesul de standardizare a documentelor de achiziţie publică. "Dorim să le extindem şi la documentaţiile de atribuire şi contractele pentru achiziţiile de bunuri şi servicii", a spus Orban.

El a evidenţiat că, dacă la contractarea fondurilor europene rezultatul este "bun", de peste 70%, dificultăţile în absorbţia banilor europeni sunt la implementare, având în vedere întârzierile care continuă la procesarea cererilor de rambursare către Comisia Europeană, "procedurile greoaie şi stufoase", "limitările la nivelul administraţiei din cauza personalului puţin, slab remunerat şi motivat şi uneori şi cu o expertiză insuficientă".

"Am reuşit să sufocăm beneficiarii privaţi cu cerinţe care mai de care mai absurde", a spus Orban, care a menţionat suprapunerea nivelelor de control efectuate de Autorităţile de Management, Autoritatea Română de Audit, Comisia Europeană.

"Procesul de simplificare este fundamental. L-am început, am luat anumite măsuri, dar ele sunt insuficiente, e nevoie la nivelul fiecărei structuri de o evaluare şi eliminare a acelor proceduri care nu se justifică", a spus Orban, el arătând că unele proceduri "asigură o acoperire" pentru autorităţi, dar îngreunează derularea propriu-zisă a fondurilor comunitare.

El a mai precizat că în momentul de faţă rata de absorbţie a fondurilor europene este de circa 10%, la jumătatea drumului faţă de procentul de 20% asumat pentru a fi atins până la sfârşitul acestui an, însă a amintit că în septembrie 2011, la momentul înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene, rata absorbţiei era de 3,72%.

Conferinţa "Mediafax Talks about European Funds" este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene,are ca parteneri Alpha Bank, , BRD Société Générale şi Structural Consulting Group. Evenimentul îşi propune analizarea situaţiei fondurilor europene până în anul 2013 şi ce şanse are România să atragă mai mulţi bani în perioada 2014–2020.

La conferinţă mai participă Daniel Constantin – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nicolae Rotileanu - secretar de stat în Ministerul Economiei, Lucian Dan Vlădescu – preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, Adrian Lisandru – Director de Promovare şi Distribuţie PJ, Groupe Société Générale, Dan Barna – managing partner, Structural Consulting Group şi reprezentanţi ai băncilor, ai mediului afaceri, consultanţi şi avocaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: Am cerut evaluarea până în septembrie a proiectelor europene cărora li se retrage finanţarea.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: Am cerut evaluarea până în septembrie a proiectelor europene cărora li se retrage finanţarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei