Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultimatum

Asociaţiile de proprietari trebuie să achite lunar câte 20 de miliarde de lei vechi la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şedinţă aprinsă ieri la sediul Primăriei Suceava, unde conducerea administraţiei locale, directorii din Termica şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari au încercat să găsească soluţii pentru a nu se ajunge la sistarea apei calde în această vară pentru cei racordaţi la sistemul centralizat. Primarul Ion Lungu le-a explicat preşedinţilor prezenţi la şedinţă că situaţia este gravă, iar dacă nivelul încasărilor nu va creşte semnificativ în următoarea perioadă, Termica nu va mai avea resursele financiare necesare pentru a mai furniza apă caldă.

Pentru a evita o astfel de situaţie, şeful municipalităţii a cerut respectarea unui grafic de încasări de la populaţie. În următoarele trei luni, respectiv iulie, august şi septembrie, în conturile Termica vor trebui virate de către asociaţiile de proprietari 60 de miliarde de lei vechi, câte 20 de miliarde de lei vechi pe fiecare lună.

„Aceasta este condiţia minimă pentru a asigura în continuare apă caldă la robinetele sucevenilor. Primăria va aloca suma de 15 miliarde de lei vechi, câte cinci miliarde în fiecare lună, iar în acest fel vom putea să venim în întâmpinarea celor de la Termica. În ceea ce priveşte populaţia, am făcut un calcul şi fiecare familie trebuie să plătească suma de 2,5 milioane de lei vechi, mai exact câte 800.000 de lei vechi lunar. Nu cred că este un efort prea mare şi poate fi acoperit”, a arătat primarul Ion Lungu.

Acesta le-a cerut reprezentanţilor asociaţiilor de locatari să meargă din uşă în uşă pentru a-i convinge pe rău-platnici să-şi achite datoriile restante, dar şi să recurgă la toate metodele legale posibile pentru a recupera banii.

 

Asociaţia 33, liderul datornicilor

Cu ocazia şedinţei de ieri a fost citită şi lista asociaţiilor cu datorii. Cap de listă, de departe, a fost Asociaţia de Proprietari Nr. 33, care a reuşit în ultimii ani să aibă o datorie de 20 de miliarde de lei vechi la Termica, din care numai nouă miliarde de lei vechi reprezintă penalităţile de întârziere. Pe locul doi se situează Asociaţia de Proprietari Nr. 52, care are de plătit 15 miliarde de lei vechi, iar pe locul trei în topul datornicilor de află Asociaţia de Proprietari Nr. 35, cu un debit de 14 miliarde de lei vechi.

Practic, aceste trei asociaţii adună aproape un sfert din totalul datoriilor, cifrate la 212 miliarde de lei vechi, pe care populaţia municipiului Suceava le-a acumulat faţă de Termica.

Şi alte asociaţii au datorii mari. De exemplu, Asociaţia 8+30, Asociaţia 41 şi Asociaţia 44 au acumulat fiecare, cu tot cu penalităţi, câte 11 miliarde de lei vechi datorii.

Interesant este că o bună parte a şefilor asociaţiilor aflate în topul datornicilor au lipsit de la şedinţă, deşi convocarea s-a făcut personal. Din acest motiv, primarul Ion Lungu a cerut găsirea unor soluţii pentru ca aceste persoane să poată fi sancţionate în viitor.

 

30 de asociaţii, cu plăţile la zi

Există şi asociaţii unde oamenii au înţeles că orice serviciu pe care-l primesc trebuie plătit. În total, există 30 de asociaţii care sunt cu plăţile la zi către SC Termica SA Suceava, asociaţii care au fost date ca exemple pozitive.

Au fost şi câteva asociaţii care au fost omise la citirea în plen, dar situaţia s-a rezolvat după ce preşedinţii prezenţi la şedinţă s-au ridicat şi au cerut ca lumea să afle situaţia reală.

Printre cei care i-au dat dreptate primarului s-a numărat şi Nicolae Mătăsaru, preşedintele Asociaţiei 23+27. „Nu se vrea să se încaseze banii de la proprietari, dar eu spun că noi vom face tot posibilul să plătim datoriile”, a spus Mătăsaru stârnind rumoare printre colegii săi din sală.

 

Se cer contracte individuale cu Termica

Preşedinţii de asociaţii care au luat cuvântul şi au vorbit la şedinţa de ieri au explicat şi o parte din motivele pentru care s-au adunat aceste datorii imense. Printre motivele invocate se numără procesele care durează foarte mulţi ani, scutirile de la penalităţi acordate unor categorii de persoane, dar şi faptul că „populaţia nu are bani”.

Aurel Nichiforeanu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 25, a precizat că pentru a pune lucrurile în ordine şi pentru a exista un control asupra rău-platnicilor, urmat de măsuri coercitive rapide şi eficiente, este nevoie de încheierea unor contracte individuale între Termica şi fiecare proprietar de imobil.

Propunerea sa a fost îmbrăţişată de majoritate, astfel încât conducerea Termica a fost mandată să caute soluţii pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, primarul Ion Lungu le-a cerut preşedinţilor prezenţi la şedinţă să le explice oamenilor că debranşarea nu este o soluţie, şi asta deoarece preţul gazului metan este într-o continuă creştere, ceea ce va duce la costuri mai mari faţă de cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

 

Viceprimarul Ovidiu Doroftei va gestiona problemele cu asociaţiile de proprietari

La începutul şedinţei de ieri, Ion Lungu i-a prezentat pe Ovidiu Doroftei şi Gavril Vîrvara, noii viceprimari ai municipiului Suceava. Potrivit atribuţiilor pe care le-a primit fiecare viceprimar, gestionarea problemelor pe linia asociaţiilor de proprietari îi va reveni liberalului Ovidiu Doroftei.

 

Credit de 150 de miliarde de lei pentru achiziţionarea de cărbune

Pentru a asigura căldura în iarna anului viitor, primarul Ion Lungu a anunţat că municipalitatea suceveană intenţionează să contracteze un credit de 150 de miliarde de lei vechi. Propunerea va fi supusă dezbaterii Consiliului Local, care se va întruni joi, 12 iulie, iar banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de cărbune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţiile de proprietari trebuie să achite lunar câte 20 de miliarde de lei vechi la Termica.
 Vizualizări articol: 1688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 4 voturi
Asociaţiile de proprietari trebuie să achite lunar câte 20 de miliarde de lei vechi la Termica2.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei