Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MADR: Producţia de grâu scade cu 20% în acest an

Marţi, 10 Iulie 2012 (16:42:49)

Producţia de grâu din acest an va scădea cu 20% faţă de anul trecut, ca urmare a vremii nefavorabile, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, după o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de cereale şi de pâine.

El a menţionat că la orz circa 90% din suprafață este recoltată, la grâu - 30%, la secară - 30%, la rapiță - 50%.

Potrivit datelor oficiale, producţia de grâu de anul trecut a depășit 7,2 milioane de tone, cu peste 25% mai mult decât cea realizată cu un an în urmă.

Din punct de vedere a calității, producţia din acest an este, potrivit reprezentantului MADR, superioară celei de anul trecut.

"A fost o reducere cantitativă faţă de aceeași perioadă a anului trecut, având în vedere seceta înregistrată anul trecut. Condițiile meteo care au forțat în ultima perioadă aceste culturi au făcut să fie undeva în jur de 20% diminuare ca randament la unitatea de suprafață", a afirmat Botănoiu într-o întâlnire cu presa, referindu-se la zăpezile din prima parte a anului și la seceta din ultima vreme.

El a afirmat că și producția de orz de toamnă este mai mică în acest an, cu 17%.

"La sfârșitul recoltării noi o să încheiem o balanță și o să punem de-o parte ce producție se realizează și destinațiile ei. Într-adevăr, producția medie la hectar este mai mică decât anul trecut. Calitatea grâului din acest an este nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani și o cantitate foarte mare va pleca la export", a declarat Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan din industria panificației, prezent la întâlnirea cu Botănoiu.

Popescu a afirmat ulterior că, deși nu din cauza diminuării producției de grâu, pâinea s-ar putea scumpi în următoarea lună, dacă brutarii nu vor absorbi creşterea de 20% a preţului la grâu.

El a afirmat că în ultima perioadă preţul grâului a crescut cu 20%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională şi de raportul cerere-ofertă de la nivel naţional.

Potrivit lui Popescu, efectele scumpirii grâului s-ar putea regăsi în preţul pâinii în maximum o lună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MADR: Producţia de grâu scade cu 20% în acest an.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MADR: Producţia de grâu scade cu 20% în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei