Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume

Miercuri, 4 Iulie 2012 (17:06:16)

Guvernul a avizat, miercuri, parametrii tehnico-economici pentru construirea la Măgurele (judeţul Ilfov) a celui mai puternic laser din lume, o investiţie de 389 milioane euro acoperită în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene.

"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investiţii va fi construit pe platforma de la Măgurele şi are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezintă construcţiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei Executivului.

Ea a precizat că România va cofinanţa 20% din costul investiţiei, restul banilor fiind alocaţi de Uniunea Europeană prin Programul privind Creşterea Competitivităţii Economice.

Ministrul a precizat că laserul va fi utilizat în fizică, chimie, ştiinţa materialelor, dar şi în aplicaţii industriale, în IT&C şi în medicină.

În decembrie 2010, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a anunţat că România va dezvolta la Măgurele un laser de înaltă putere care ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală şi neutralizarea deşeurilor atomo-nucleare, proiect finanţat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durată de cinci ani.

"Este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în ţară, România fiind desemnată să găzduiască cel mai puternic laser construit vreodată în lume", a spus Funeriu.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Cehia şi Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei