Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zaharescu justifică urgenţa privind CCR: Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent orice

Miercuri, 4 Iulie 2012 (16:46:37)

Caracterul de urgenţă al ordonanţei prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curţii Constituţionale a fost justificat de purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, prin faptul că Guvernul "poate simţi nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment".

Întrebat cum este motivat caracterul de urgenţă al ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curţii Constituţionale, purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat la început că Guvernul are abilitarea de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe de urgenţă (abilitarea fiind însă doar pentru ordonanţe simple şi numai în anumite domenii-n.r.), după care a explicat că astfel se revine la situaţia de dinainte de anul 2010, când Curtea avea doar anumite atribuţii.

La insistenţele jurnaliştilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simţit brusc nevoia, după doi ani, să modifice în regim de urgenţă Legea Curţii Constituţionale, Zaharescu a răspuns : "Guvernul poate să simtă nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede la momentul ăla necesar. Probabil că în acest moment, când s-a produs ordonanţa de urgenţă, exact acum trebuia să vină".

Guvernul a emis ulterior un comunicat în care se aminteşte că articolul 27, alineatul 1 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost modificată prin Legea 177/2010, în sensul că la competenţa Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului s-au adăugat şi hotărârile Camerei Deputaţilor, ale Senatului, precum şi cele ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.

"Hotărârile Parlamentului nu sunt adoptate în exercitarea competenţei legislative conferită de Constituţie, ci vizează alte activităţi, precum cele de numiri în funcţii sau cele care ţin de activitatea curentă a Parlamentului. Or, modificarea adusă în anul 2010 şi conferirea competenţei Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului este de natură să creeze disfuncţionalităţi în activitatea Parlamentului. Pentru aceste motive, Guvernul consideră necesar că trebuie intervenit deîndată pentru conferirea cadrului legal necesar desfăşurării în bune condiţii a activităţilor instituţiilor fundamentale în acord cu atribuţiile acestora conferite de Constituţie".

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.

Un argument pe care se bazează Guvernul este că, până în 2010, Curtea Constituţională avea dreptul de a emite doar avize consultative, dar fostul Guvern a introdus un nou prag, cu un aviz obligatoriu, ceea ce ar fi transformat Curtea în "instituţie politică".

Ordonanţa a fost publicată tot miercuri în Monitorul Oficial şi imediat în Monitor au fost publicate şi hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase sunt revocaţi din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi cele prin care sunt numiţi Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea la conducerea celor două camere.

Surse guvernamentale au declarat că judecătorii Curţii Constituţionale nu se mai pot astfel opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

USL a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zaharescu justifică urgenţa privind CCR: Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent orice.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaharescu justifică urgenţa privind CCR: Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent orice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei