Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNI solicită ferm Parlamentului să respecte deciziile ICCJ şi ANI, invocând recomandările CE

Miercuri, 4 Iulie 2012 (16:20:58)

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită, în mod ferm, Parlamentului aplicarea şi respectarea hotărârii instanţei supreme în cazul Andon, precum şi a actelor emise de ANI în cazul Pâslaru.

"Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită, în mod ferm, Parlamentului României aplicarea și respectarea hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a actelor emise de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive conform prevederilor legale, şi care comportă consecinţe juridice", se arată într-un comunicat remis presei miercuri de CNI.

Prin Raportul privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, remis opiniei publice în iulie 2011, Comisia Europeană a recomandat României "să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate", subliniind că "reacţiile insuficiente ale autorităţilor administrative şi judiciare la constatările şi sesizările ANI subminează eficienţa întregului proces de consolidare a integrităţii administraţiei publice şi limitează rezultatele activităţii ANI", fiind necesară "o reacţie promptă şi cuprinzătoare a autorităţilor administrative şi judiciare pentru a asigura obţinerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privinţă", explică CNI.

CNI este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă, care reprezintă garantul independenţei ANI.

"CNI este format dintr-un număr de membri desemnaţi de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naționale din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Comunelor din România, precum şi reprezentanţi ai funcţionarilor publici sau ai asociaţiilor magistraţilor", menţionează Consiliul.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

Sesizarea ANI a survenit deciziei de marţi a Comisiei parlamentare, prin care s-a stabilit că deputaţii Sergiu Anton şi Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate, în pofida existenţei unor decizii în acest sens, Agenţia Naţională de Integritate arătând că acest fapt contravine declaraţie recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.

"Agenţia Naţională de Integritate solicită Consiliului Naţional de Integritate declanşarea procedurii operaţionale privind îndeplinirea rolului de garant al independenţei Agenţiei prin luarea unei poziţii publice faţă de Hotărârea adoptată marţi, 3 iulie, de către Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor de respingere a solicitării ANI de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul deputatului Sergiu Andon şi a raportului de evaluare cu caracter definitiv în cazul deputatului Florin Pâslaru", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Comisia Juridică, a respins, marţi, solicitările ANI privind aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Sergiu Andon şi a lui Florin Costin Pâslaru, deputaţi în Parlamentului României, acţiune fără precedent care reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiţie.

În acest fel, afirmă ANI, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

"Acest fapt vine în contradicţie cu recent adoptata declaraţie a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015 şi pune sub semnul întrebării, în mod grav, existența statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat, conform Constituţiei României. Solicitările Agenției au fost transmise ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile, în cazul lui Sergiu Andon, a sentinţei civile nr. 2930/13 aprilie 2011, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./1 iunie 2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./7 noiembrie 2011, privindu-l pe Florin Costin Pâslaru", se arată în comunicatul ANI

Solicitarea de miercuri a ANI este adresată Consiliului Național de Integritate, în conformitate cu art. 3 din Procedura operaţională privind îndeplinirea de către Consiliul Naţional de Integritate a rolului de garant al independenţei Agenţiei Naţionale de Integritate, aprobată prin Hotărârea CNI nr. 7 din 31 octombrie 2011.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", respectiv cu 12 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

"Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi ruşinoasă sub aspectul capacităţii de a înţelege legea şi de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situaţia care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei", a declarat Sergiu Andon.

Deputatul PC a adăugat că, din orice punct de vedere, acuza la adresa lui a fost "o gogoaşă artificial umflată de ANI, ca să se câştige un vot, ca să se facă gălăgie în jurul anumitor nume mai incomode şi pentru că ăsta e climatul actual din ţara noastră".

"Se vehiculează ideea că am apărat un caz de corupţie. Nici măcar asta nu este adevărat. Am apărat o persoană nevinovată care n-a fost trimisă în judecată tocmai pentru că nu era caz de corupţie", a mai spus deputatul PC.

Sergiu Andon şi-a exprimat speranţa că decizia de marţi a comisiei va merge şi în plen în cursul zilei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcţia publică deţinută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNI solicită ferm Parlamentului să respecte deciziile ICCJ şi ANI, invocând recomandările CE.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNI solicită ferm Parlamentului să respecte deciziile ICCJ şi ANI, invocând recomandările CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei