Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Împărţirea beneficiilor economice între toţi românii poate ajuta investiţiile străine

Miercuri, 4 Iulie 2012 (20:44:21)

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, în discursul său susţinut la recepţia de 4 Iulie, că pentru a creşte nivelul investiţiilor străine România are nevoie de continuarea democratizării, consolidarea pieţelor şi asigurarea împărţirii beneficiilor economice între toţi românii.

El a evocat cartea "De ce eşuează naţiunile" a politologului american Tom Friedman, care aprecia că "instituţiile sunt principalul factor care diferenţiază ţările".

"Atunci când creează instituţii economice şi politice «cuprinzătoare», ţările prosperă", iar atunci când puterea este concentrată în mâinile câtorva persoane, ele eşuează, a evidenţiat ambasadorul SUA.

De asemenea, el a menţionat că "misiunea de viitor este copleşitoare" pentru autorităţile române în privinţa investiţiilor străine. "Nivelul investiţiilor străine directe din România a scăzut la mai puţin de un sfert din valoarea din 2008. Singura soluţie este continuarea aplicării lecţiilor lui Friedman: continuarea democratizării ţării, consolidarea pieţelor şi asigurarea împărţirii beneficiilor obţinute în urma acestei creşteri între toţi românii, nu doar între câteva persoane", a spus Gitenstein.

Totodată, el a invocat exemplul Poloniei, o altă ţară cu "o moştenire a comunismului dificilă", precum şi exemplul unora dintre regiunile României "care merg mai departe".

"Polonia, de exemplu, nu a intrat deloc în recesiune, iar PIB-ul său pe cap de locuitor este cu 50% mai mare decât cel al României. Polonezii obişnuiţi, nu doar cei extrem de bogaţi, contribuie la progresul ţării creând o guvernare favorabilă mediului de afaceri şi privatizând companiile de stat. În Timişoara, Sibiu şi Cluj, rata şomajului este mai mică de 3%, ceea ce dovedeşte că şi aceste oraşe au urmat acea cale", a argumentat Gitenstein.

El a remarcat reformele instituţionale în administrarea bugetului şi măsurile de austeritate dificile ale fostei guvernări, precum şi faptul că actualul guvern merită recunoaştere pentru adoptarea "condiţiilor impuse de FMI", iar premierul Victor Ponta a prezentat la preluarea mandatului său un plan în 15 puncte în care a promis reforme ambiţioase.

"De aceea, perspectivele economice ale României se îmbunătăţesc, lucru demonstrat de creşterea economică din acest an, prima de la criza financiară din 2008. Oricât de greu de crezut poate fi, date fiind dificultăţile cu care vă confruntaţi, chiar şi în această perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic pentru Uniunea Europeană, economia României continuă să aibă unul dintre cele mai bune parcursuri. Ca urmare a reformelor instituţionale, bogăţia ţării pe cap de locuitor s-a dublat în ultimii şapte ani, iar în primii şase ani ai acestui secol, străinii au investit în România câte 10.000 de RON pentru fiecare bărbat, femeie şi copil", a mai evidenţiat Gitenstein.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Împărţirea beneficiilor economice între toţi românii poate ajuta investiţiile străine.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Împărţirea beneficiilor economice între toţi românii poate ajuta investiţiile străine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei