Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Pericol

Tradiţia ceramicii de Colibaba, la un pas de a se „sparge” pentru totdeauna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Artistul Florin Colibaba este meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi. De cinci generaţii, numele Colibaba se asociază cu rafinata ceramică smălţuită de Rădăuţi şi cu cea „de Kuty”, pe care Colibaba o îmbogăţeşte mereu în plan tematic şi compoziţional.

Repertoriul creaţiei lui Colibabacuprinde o mare varietate de forme şi mărimi, modelate pe roată, care impresionează prin calitatea execuţiei, prin diversitatea compoziţiilor ornamentale şi prin rafinamentul cromatic. Motivele geometrice, florale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe, astrale întâlnite pe farfurii, căni, oale, ploşti, ulcioare, tăvi, plăci (cahle) ne amintesc de viaţa, credinţele şi îndeletnicirile ţăranului din această zonă.

 

A decis să părăsească România şi să se stabilească în Germania

Deşi are o carte de vizită de invidiat, ca urmare a lipsei de sprijin din partea administraţiei locale şi a greutăţilor financiare cu care se confruntă, ceramistul rădăuţean a decis ca, la finele acestei săptămâni, să părăsească România, şi să se stabilească în Germania. În urmă cu mai puţin de o săptămână, Colibaba a obţinut Marele Premiu al Festivalului „Cucuteni 5000” de la Iaşi: ”Am participat aproape toţi ceramiştii din România, repet, ceramiştii, pentru că producătorii de kitsch-uri şi alţi comercianţi de acest gen nu au avut acces. Juriul, care a fost foarte exigent în privinţa celor care au respectat şi respectă tradiţia, a decis să-mi acorde Marele Premiu <Ion Diaconu>. Acest premiu m-a făcut, într-un fel, să ies din conul de umbră în care intrasem de o bună bucată de timp, din motive care nu au ţinut de mine, şi să cred că ceramica de Colibaba încă îşi păstrează valoarea”.

Chiar dacă este un „abonat” la premiile târgurilor de profil din ţară, Colibaba este nemulţumit de faptul că nu beneficiază de nici un fel de ajutor din partea primăriei locale, mai mult, nu dispune nici măcar de condiţiile minime pentru a-şi putea desfăşura munca de creaţie. „Participările la expoziţiile din străinătate înseamnă nişte cheltuieli pe care trebuie să le suport. A trebuit, aproape de fiecare dată, să mă descurc singur, ca să nu vă mai spun că pe parcursul iernii trecute nu am primit de la primărie nici un metru cub de lemn pentru atelier. De 30 de ani, de când am atelierul, nu s-a întâmplat aşa ceva. De mai bine de un an şi jumătate nu am nici apă în atelier, a fost întreruptă, sunt nevoit să car sticle cu apă de acasă sau să iau de prin vecini. În aceste condiţii, nu e vorba de umilinţă?”, se întreabă Colibaba.

 

„Mi s-ar potrivi mai bine titlul de <cârpa sau buleandra de onoare a oraşului>”

Artistul a luat decizia să se mute în Germania, pentru că acolo este înţeles şi apreciat. „Faptul că ceramica mea este apreciată în Europa nu înseamnă altceva decât valoare... De 46 de ani mă ocup cu olăritul, am continuat tradiţia familiei Colibaba, iar ceea ce se întâmplă acum este cu totul anormal... Aici sunt umilit şi neluat în seamă, de aceea am hotărât să plec în Germania, pentru că acolo sunt cu adevărat apreciat. Şi atunci, cum să nu renunţ şi să plec?”, spune Florin Colibaba. „Am fost fericit când am fost făcut <Cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi>, dar acum cred că mi s-ar potrivi mai bine cel de <cârpa sau buleandra de onoare a oraşului>. Aşa sunt văzut acum de cei care conduc destinele oraşului... De aceea cred că la momentul de acum cea mai bună soluţie pentru mine este să părăsesc acest oraş. În afara problemelor pe care vi le-am spus, am probleme de sănătate şi, de ce să ascund, probleme financiare. Am acumulat datorii, am împrumutat bani pentru a onora invitaţiile la târguri din străinătate, târguri unde am reprezentat România...”, a mai precizat ceramistul rădăuţean.

 

„Dacă aş avea siguranţa unui sprijin de la administraţia locală, aş fi dispus să revin în ţară”

Deşi peste câteva zile va părăsi România, Florin Colibaba speră că autorităţile locale vor găsi o cale care să-l determine să revină în ţară: „În momentul în care aş avea siguranţa unui sprijin de la administraţia locală, de la Consiliul Judeţean şi de la alte instituţii ale statului, pentru că, repet, de cele mai multe ori la manifestările de profil am reprezentat România, poate că aş fi dispus să revin în ţară. Însă până atunci voi sta în străinătate... Vă rog să mă credeţi că nu mai am posibilitatea să-mi cumpăr materiale, să-mi iau cele necesare olăritului. Încă nu reuşesc să înţeleg de ce înainte de anii ‘90 orice grup de turişti care vizita zona ajungea şi la atelier, iar acum noi am dispărut de pe toate programele turistice din Bucovina. Mă refer la muzeul rădăuţean şi la atelierul meu. Însă până atunci, dacă va veni şi momentul când voi fi înţeles şi sprijinit de autorităţi, am ales calea străinătăţii...”.

 

Colibaba, un veritabil artist al lutului

Colibaba a participat la numeroase târguri şi expoziţii de artă din ţară şi din străinătate - Germania, Franţa, Elveţia şi Suedia, precum şi la Smithsonian Folklive Festival de la Washington, Statele Unite, în anul 1999.

Multe dintre creaţiile sale fac parte din patrimoniul marilor muzee, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, din colecţii particulare şi, nu în ultimul rând, din achiziţiile iubitorilor de frumos.

Totodată, Colibaba este o prezenţă permanentă în expoziţii şi galerii de artă populară din ţară şi străinătate. Pentru calităţile remarcabile ale creaţiei sale, el a fost deseori premiat şi laureat al diverselor târguri şi expoziţii.

Membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti, Colibabaeste un reper la care se raportează cei care vor veni, un meşter şi creator deopotrivă, un veritabil artist al lutului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţia ceramicii de Colibaba, la un pas de a se „sparge” pentru totdeauna.
 Vizualizări articol: 2599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Tradiţia ceramicii de Colibaba, la un pas de a se „sparge” pentru totdeauna5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei