Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iun 2012 - Anul XVII, nr. 145 (5050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Greblă: CC nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului

Luni, 25 Iunie 2012 (15:44:22)

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a declarat, luni, referitor la sesizarea făcută de şeful statului către CC privind reprezentarea la Consiliul European, că această instituţie nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului.

"Este o calitate a marilor oameni politici de a evita conflicte, de a evita stări de pericol şi nu de a le provoca ei înşişi. Asta este capacitatea cea mare a preşedintelui Traian Băsescu. Dacă vă amintiţi, a produs două crize guvernamentale în Guvernul în care era ministru al Transporturilor. S-a certat cu toată lumea când a fost primar general. S-a certat cu toate autorităţile, puterile statului în momentul în care a devenit preşedintele României şi a solicitat arbitrajul Curţii Constituţionale în nenumărate rânduri", a comentat Toni Greblă sesizarea preşedintelui Traian Băsescu către Curtea Constituţională.

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice din Senat, "Curtea Constituţională nu poate să se pronunţe asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului".

"Ea are valoarea unei declaraţii politico-constituţionale. Forul suprem de conducere în această ţară a dat o declaraţie, în care a stabilit că, la Consiliul European, România trebuie reprezentată de primul ministru şi a stabilit mandatul acelei delegaţii", a mai spus Toni Greblă.

El a explicat că între UE, Consiliul European şi România s-a purtat o corespondenţă oficială, prin intermediul MAE.

"Nu pe alte căi, nu cu poşta rapidă sau mai puţin rapidă, ci pe căile oficiale de comunicare. Pe căile oficiale de comunicare, România are o delegaţie care este compusă aşa cum ştie toate lumea. Nu se mai poate modifica nimic. Nu este nimic neconstituţional în acest lucru. Curtea nu poate să se pronunţe decât asupra constituţionalităţii legilor şi hotărârilor", a spus acesta.

Potrivit lui Greblă, Curtea Constituţională nu este abilitată să interpreteze legea.

"Cel care deţine puterea suverană este Parlamentul României, care a hotărât, prin acea declaraţie politică, că la un asemenea eveniment, în care se discută chestiuni executive, România trebuie să fie reprezentată de premier şi nu de preşedinte. La alte reuniuni, la summit-uri pe diverse probleme, atunci preşedintele ţării este cel care reprezintă România. Este o reuniune de alt gen, pentru că se discută chestiuni precum bugetul Uniunii Europene şi bugetul ţărilor membre", a mai afirmat preşedintele Comisiei juridice.

Senatorul social-democrat a mai arătat că, în general, Curtea se pronunţă "post-factum". "Parlamentul dă o lege, nu i se cere oficial punct de vedere al Curţii Constituţionale, înainte de adoptare, iar după aprobarea şi intrarea ei în vigoare Curtea Constituţională, la solicitarea celor abilitaţi de lege, poate să se pronunţe asupra constituţionalităţii unui text sau a unei legi", a adăugat Greblă.

În opinia lui Toni Greblă, conflictele inter-instituţionale se rezolvă cu bună credinţă. "Prin dialog, prin negociere, nu prin arbitrajul inclusiv al Curţii, conflictele sociale, de asemenea, se rezolvă prin negociere, necesită soluţii politice şi nu soluţii juridice, aşa încât preşedintele încă o dată greşeşte", a spus el.

Toni Greblă a menţionat că mai sunt două probleme pe care Curtea Constituţională le-ar avea în acest moment, făcând referire la faptul că preşedintele Curţii, împotriva tuturor uzanţelor, s-a antepronunţat pe speţă, precum şi la faptul că, recent, preşedintele, la 20 de ani de funcţionare a Curţii, a decorat judecătorii în exerciţiu ai Curţii Constituţionale. "Măcar dacă avea abilitatea să decoreze toţi judecătorii în viaţă ai Curţii, că nu doar aceştia au avut contribuţii la cei 20 de ani de activitate. Erau câţiva judecători în viaţă şi trebuiau decoraţi şi aceia. Din acest punct de vedere, a solicita într-un asemenea moment arbitrajul Curţii este cel puţin o inabilitate politică şi evident că nu are nicio şansă de izbândă", a mai spus Greblă.

Despre o posibilă reacţie a Parlamentului, Toni Greblă a spus că Legislativul trebuie să vadă reacţia Curţii Constituţionale. "Nu avem ce să facem, pentru că sunt convins că România este corect, constituţional, reprezentată la Bruxelles, la Consiliul European, astfel încât nu avem... Am dat mandat acelei delegaţii ce să facă la Consiliul European, din acest punct de vedere mie mi se par lucrurile foarte clare", a spus el.

Despre faptul că deciziile Curţii sunt obligatorii, Toni Greblă a spus: "Deciziile Curţii sunt în general obligatorii pentru ceea ce înseamnă controlul constituţionalităţii legilor şi hotărârilor adoptate de Parlament. În rest, pe interpretarea unui fapt politic, nu cred că e abilitată Curtea, pentru că, altfel, Curtea s-ar transforma într-un rabin al ţării noastre, ceea ce nu cred că este cazul".

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

Curtea Constituţională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greblă: CC nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greblă: CC nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a Parlamentului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei