Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2012 - Anul XVII, nr. 144 (5049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

De la Năstase la... Bârzu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

S-a bătut atâta monedă pe marginea nefericitului caz Năstase, că nici nu mai  ai curaj să te atingi de subiect! De altfel, ce-ar mai fi de spus? Văd că despre condamnatul-făr-de-probe-directe a început să se vorbească la timpul trecut (”era”, ”a fost”), de parcă ar fi răposat demult, văd că Blaga consideră vizita lui Ponta la spital ”o tentativă de a câștiga capital politic” (ia să nu se fi dus Ponta, ar fi vuit toată presa despre ingratitudinea colegului de partid!) și, mai ales, constat cu surprindere că se trece cu vederea, ori voit, ori din ignoranță,  un caz destul de similar, de mare răsunet internațional.

Televiziunile de știri au cotrobăit toată Europa, au traversat și oceanul în căutarea foștilor prim-miniștri condamnați. N-au trecut însă pârleazul frontierei cu Ucraina, unde ar fi descoperit-o în pușcărie pe Iulia Timoșenko. State europene fac insistente presiuni asupra Ucrainei, considerând că-i vorba despre o condamnare evident politică și cerând public eliberarea deținutei. Deocamdată, reacția presei internaționale în cazul Năstase este pur constatativă, exprimând surpriza și cam atât. Luările consistente de poziție vor fi posibile doar după publicarea motivației hotărârii Curții. Sunt convins că, în aceste zile toride, judecătorii asudă pe text la nuanțe și la virgule mai abitir decât restauratorii manuscriselor de la Marea Moartă. O motivație inconsistentă și atacabilă l-ar preschimba pe Năstase într-un soi de... Dreyfus.

Se întâmpla în 1894, ne aflăm în 2012. Nu ne rămâne nici nouă altceva mai bun de făcut decât să așteptăm compunerea Curții, așa că dăm fila urâtă a acestui 20 iunie, pentru a descoperi altă față a aceleiași zile. Tot despre destinul unor personalități va fi vorba, dar, evenimentul petrecându-se pe tărâmul artei, rămâne potejat de imixtiunile nefaste ale politicului. La Galeriile ieșene ”Dana” s-a vernisat expoziția ”Expresii și tipologii”, singulară din mai multe puncte de vedere. Pictorița Zamfira Bârzu semnează câteva zeci de (noi) portrete – în ulei, acril și tehnică mixtă – ale unor personalități ieșene ce alcătuiesc (parte din) elita urbei. Ideea, în linia dictonul ”Nasc și-n Moldova oameni!”, a aparținut managerului Galeriei, inginerul Mihai Pascal, căruia plastica (nu numai ieșeană) s-ar cuveni să-i fie mai mult decât recunoscătoare: săptămânal, la cele două sedii ale Galeriei se vernisează alte și alte expoziții de pictură și sculptură contemporană înmănunchind creații ale unor plasticieni din țară și din străinătate.

Mai mult, cu prilejul vernisajelor, ”Dana” editează și câte un album, tipărit în excelente condiții grafice, astfel constituindu-se o adevărată bibliotecă de artă, fără egal – cel puțin în spațiul plasticii române. Și expoziția Zamfirei Bârzu are parte de un asemenea album, modern și ingenios conceput grafic, al cărui plus de interes îl constituie mini-portretele realizate cu... pixul: fiecare persoană din domeniul artelor plastice, literaturii, științei, teatrului, muzicii, dar și activismului de orice culoare, este ”fixat” în scurte tablete, și informative, și caracterologice. De altfel, și principalul merit al expozantei, dincolo de performanțele tehnicii picturale în sine, se așază tocmai în aria psihologicului, a tipologiei, a investigării ”înlăuntru”. Nu numaidecât preciziunea detaliului anatomic al fețelor este ținta (deși majoritatea lucrărilor este merituoasă și din acest punct de vedere), cât mai ales pătrunderea în universul interior al celui portretizat.

O expoziţie și un album inedite, de substanța și greutatea ce permit înscrierea vernisajului printre evenimentele anului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la Năstase la... Bârzu.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
De la Năstase la... Bârzu4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei