Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iun 2012 - Anul XVII, nr. 145 (5050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Ţeapa cu agricultura ecologică: fermierii abia îşi scot banii daţi pe avize

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agricultura în sistem ecologic, care anul trecut le-a adus câte 1.500 de euro micilor cultivatori, s-a transformat într-o mare deziluzie pentru beneficiari, care s-au trezit că abia îşi scot banii daţi în contul avizelor, fără a mai adăuga drumurile făcute la Suceava, la sediul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, ori obligaţiile pe care şi le-au asumat pentru anii viitor. Asta pentru că, de la un an la altul, ajutorul financiar de acest tip s-a diminuat de aproximativ şapte ori.

 

Cum se explică prăbuşirea ajutorului financiar de la UE 

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava au explicat cum s-a ajuns la această situaţie. Numărul de cereri a crescut extraordinar de mult, iar suma alocată pentru acest ajutor financiar s-a împărţit la mult mai mulţi beneficiari.  

Concret, Angela Coroleuca, directorul executiv al APIA Suceava, a arătat că pentru anul 2010 în judeţ s-au depus doar 225 de cereri eligibile, în timp ce în 2011 s-au contabilizat 2.239 de cereri eligibile, cele pentru care se va face plata în acest an. 

Angela Coroleuca a declarat: „În condiţiile numărului mare de solicitanţi, pentru o suprafaţă cuprinsă între 0,3-5 hectare, unde se încadrează majoritatea beneficiarilor, sprijinul a coborât la 213,34 de euro, de la 1.500 de euro, cât a fost înainte”. Aşadar de şapte ori mai puţin.

 

Beneficiarii au dat 600 de lei numai pentru certificarea agriculturii ecologice

Dacă autorităţilor nu li se pare nimic în neregulă, fondurile fiind împărţite egal, conform legii, beneficiarii au toate motivele să fie revoltaţi.

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a explicat: „Pentru a putea accesa acest ajutor de la Uniunea Europeană, a existat obligativitatea ca un organism de verificare şi certificare agreat de Ministerul Agriculturii să evalueze terenurile oamenilor şi să dea un aviz de agricultură practicată în sistem ecologic. Numai această certificare a costat 600 de lei, fără să mai adăugăm drumurile făcute la Suceava şi alte formalităţi. Oamenii sunt profund nemulţumiţi în condiţiile în care subvenţia va fi de aproximativ 800 de lei pentru întreaga suprafaţă. Este o mare surpriză neplăcută, mai ales că beneficiarii şi-au luat şi obligaţia prin contract de a fi supuşi verificării şi certificării timp de cinci ani de zile”.

Aşadar, dacă numărul de cereri va spori, iar dacă suma totală alocată nu va creşte, cultivatorii de teren vor ajunge ca în anii următori să dea mai mulţi bani decât să ia.

 

„Este strigător la cer ce se întâmplă”

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa a mai spus că va înainta o sesizare Guvernului României şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, sperând într-o notificare către Comisia Europeană, pentru suplimentarea fondurilor pentru agricultura ecologică.

El spune că suma s-ar putea suplimenta prin realocare de la alte forme de ajutor pentru agricultură oferite de Uniunea Europeană, în cazul cărora banii nu s-au cheltuit în totalitate ori chiar din fonduri bugetare.  

Alexandru Crăiuţ a mai declarat: „Eu cred că nu s-a lucrat corect. Cei de la APIA au ştiut de luni bune că numărul de beneficiari este foarte mare, iar suma totală alocată era cunoscută. Trebuia eventual limitat numărul de cereri ori măcar oamenii să fi fost avertizaţi că nu vor mai lua nici pe departe cei 1.500 de euro. Este strigător la cer ce se întâmplă”.

 

Lovitură pentru micul cultivator  

Având în vedere fondul actual disponibil, sume ceva mai mari încasează doar cultivatorii pe suprafeţe mari. Conform listei aprobate pentru subvenţiile aferente anului 2011, ce sunt plătite în 2012, pentru cei care lucrează în sistem ecologic între 5,1 şi 20 de hectare, stimulentul financiar este de 385 de euro, pentru 21-50 de hectare ajutorul financiar este de 2.237 de euro, pentru 51-100 de hectare este 3.400 de euro, în timp fermierii care lucrează peste o sută de hectare vor primi 3.800 de euro.

Practic, această diminuare drastică nu face decât să lovească în micii cultivatori de teren, care au până la cinci hectare şi care, dacă nimic nu se va schimba, vor primi doar cei 213 euro.

Agricultura ecologică poate fi practicată în zone în care nivelul de contaminare al solului este redus şi presupune o serie de obligaţii pe care şi le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplică terenului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţeapa cu agricultura ecologică: fermierii abia îşi scot banii daţi pe avize.
 Vizualizări articol: 4009 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ţeapa cu agricultura ecologică: fermierii abia îşi scot banii daţi pe avize5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(25 iun 2012, 11:28:43
aşadar ...domnii dau cu sapa (muncesc cu palma)
iar ţăranii-s "conservaţi" în birouri ... la APIA
ţărani nedefinţi prin rezultate ci prin noroc
habar n-au de capu' lor da' au "privire de prooroc"

Flexicuritatea minţii lor îmbuibată-n zaţ de mure
Îi poartă (din obişnuinţă ) prin "agroturismul" urban
APIA-iştii ştiu : "Satul e-un loc înconjurat de pădure"
şi locuitoru' lui poartă denumirea de : ŢĂRAN

Aditivaţi cu multă gargară politică , APIA-iştii
dau sfaturi , răspândesc speranţe şi ... cam atât
profilul naiv al ţăranului s-a schimbat,le e până-n gât
de artimetica bugetară ce-alcătuiesc "profesioniştii"

2.   Teapa ECO trimis de
(25 iun 2012, 12:21:20
Daca ar fi si putina minte pe langa "zatul" "APIA-istilor", ar fi mai bine .
Ce va asteptati de la toti INCOMPETENTII pusi in functii dupa culoare si care habar nu au cu ce mananca atributiile lor. RUSINEEEEEE !
3.   Teapa ECO trimis de
(25 iun 2012, 12:24:49
APIA-istii sunt pusi acolo, sa ia si ei un ban (din banii nostri - bineinteles), nu sa rezolve problemele amaratilor de tarani, care le asigura mancarea si huzurul.
4.   APIA...si producatorii! trimis de
(25 iun 2012, 12:49:29
Campania APIA...ptr masurile europene...1.4.1 ptr 1500E...este ..si mai precis a fost...o masura pur...lectorala.... Cu certitudine...nici macar 20%...din ce-i care au constituit dosare nu vor fi eligibili... mai les ce0-i din zonele...nefavorizate . Oare va fi cineva in masura sa ceara socoteale celor care aui platit intre 300 si 500 lei ptr un proiect...din statr ..neeligibil, si mai urmeaza sa plateasca inca 100 E...daca ...prin intamplare...reusesc...? Nimeni nu se sesizeaza de manareala...ori toata lumea sta pe ... gatul lui....inpuscatu-2...seria !...!
5.   Fas trimis de
(25 iun 2012, 13:45:03
sa vedem cum rezolva noua conducere problemele taranilor ca gura mare au avut si pe Flutur l-au beslit
6.   Comentariu trimis de
(26 iun 2012, 01:01:32
pentru acest "mare succes" al fermierilor trebuie "preaslăvit" fostul presedinte al c.j.
Suceava,mare" specialist" in agricultura doar a fost ministru de resort care l-a alegerile din 2008 cand a cistigat a pacalit oamenii ca va face si va drege ptr.ei.pentru a-i pacali pe oameni imi amintesc ca-si mai luase cica "consilier al ministrului agriculturii " un biet batran de prin judet sa-l sfatuiasca in aceste probleme.noroc ca oamenii si-au dat seama cu cine are a face si nu l-au mai votat la fel de multi si acum si l-au pus acolo unde ii este locul si unde vor ajunge multi dintre camarazii lui cu care a guvernat tara până nu demult,la groapa de gunoi a istoriei ţării şi a BUCOVINEI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei